spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

La Bogdãnesti, prima trãsnaie a BEC-ului: Primarul Dorobantu de la PSD are interzis de a candida!

- Advertisement -
ÎN ASTEPTARE…O perioadã, Dorobantu a fost suspendat, dar a revenit pe functie pânã se va lua o decizie definitivã a rejudecãrii cauzei.

DISPUTÃ…La Bogdãnesti s-a înregistrat o premierã. Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) nr. 16 i-a interzis primarului în functie de la PSD sã se înscrie într-o nouã cursã electoralã. Exact ca în Statele Unite, unde Trump este împiedicat sã candideze prin tot felul de tertipuri judecãtoresti. Ion Dorobantu, primarul a cãrei candidaturã a fost respinsã de cãtre BEC, contestã decizia. Necazul sãu vine ca urmare a faptului cã procesul pe care îl are cu Agentia Nationalã de Integritate (ANI) l-a pierdut la instantele din România, dar pe care Curtea de Justitie a Uniunii Europene l-a trimis spre rejudecatã, la Tribunalul Vaslui. Se stie cã o perioadã Dorobantu a fost suspendat, dar a revenit pe functie, pânã se ia o decizie definitivã a rejudecãrii cauzei. Posibil ca membrii BEC Bogdãnesti sã fi mers pe efectele unei circulare venite de la ANI, care transmite cã acei candidati care au decizii finale în instantã cu privirile la suspendãrile dictate de institutia lor sã nu fie acceptati ca si candidati. Numai cã la Bogdãnesti e o situatie particularã, fiindcã se rejudecã o cauzã ce initial fusese pierdutã. E ca în scenetele lui Caragiale, unde cartoful fierbinte de la BEC Bogãdãnesti a fost transmis mai departe la BEJ Vaslui.

Ion Dorobantu, primarul ardelean de la Bogãdãnesti, încã nu stie dacã are voie sã candideze la un nou mandat de primar. Conform deciziei BEC Bogdãnesti, candidatura sa este respinsã deoarece acesta figureazã pe lista persoanelor aflate sub interdictia de a mai ocupa o functie eligibilã, dar acesta nu se lasã si a contestat decizia. Iatã ce scrie în decizia BEC: „Se respinge propunerea de candidat la functia de primar al Comunei Bogdãnesti a domnului Dorobantu Ion, din partea Partidului Social Democrat, la alegerile din 9 iunie 2024”. Întreaga poveste este legatã de acuzatiile de incompatibiltate ale ANI. Mai exact, în iulie 2017, acestia constatã starea de incompatibilitate a lui Ion Dorobantu în baza unui conflict de interese de naturã administrativã. „În perioada  27  septembrie  2012 – 30 iunie 2014, a detinut simultan functia de primar si calitatea de membru în Consiliul de Administratie al scolii Gimnaziale «Horia Stamatin» sat Bogdãnesti, judetul Vaslui, încãlcând  astfel dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003″, se aratã în decizia ANI de atunci. Cum era de asteptat, a urmat contestatia, în instantã, a deciziei ANI si, dupã câtiva ani de procese, Dorobantu pierde procesul si este demis de cãtre Prefectura Vaslui. Considerându-se nedreptãtit în România, Dorobantu s-a adresat instantelor europene, în spetã Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a stabilit cã sanctiunea de demitere din functia de primar este prea drasticã. Astfel, dosarul s-a întors în tarã, iar în data de 29 mai 2023, Curtea de Apel Iasi a dispus suspendarea ordinului de demitere emis de prefect. „Admite recursul declarat de recurentul Dorobantu Ion împotriva sentintei nr. 136/19.04.2023, pronuntate de Tribunalul Vaslui, sentintã pe care o caseazã. În rejudecare, admite cererea formulatã de reclamantul Dorobantu Ion în contradictoriu cu pârâtul Prefectul jud. Vaslui. Dispune suspendarea efectelor ordinului nr. 126/04.04.2023 pânã la solutionarea definitivã a dosarului nr. 863/89/2023”. Numai cã BEC Bogdãnesti decide sã respingã candidatura lui Dorobantu chiar dacã dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vaslui nu a ajuns la final si nu are o decizie definitivã în cazul rejudecãrii.

PSD si Dorobantu contestã decizia BEC Bogdãnesti

Decizia BEC de a respinge candidatura va fi contestatã si de cãtre primar, dar si de Organizatia Judeteanã a PSD Vaslui. „Vom contesta decizia BEC Bogdãnesti si vom vedea ce se va întâmpla în urma contestatiei. Numai cã nici Dorobantu si nici alti 6 primari aflati în situatii similare nu au interzis dreptul de a candida, interdictie datã printr-o hotãrâre definitivã de cãtre un judecãtor. De aceea, nu vãd ce probleme sã existe privind candidatura lui Ion Dorobantu. Conform legislatiei în vigoare, acesta poate candida urmând ca oamenii din comunã sã decidã cine va câstiga alegerile. Ar putea exista probleme abia la validarea unui eventual mandat, dar abia atunci vom vedea ce decizie va lua judecãtorul. Important este sã luãm în considerare faptul cã drepturile electorale ale lui Ion Dorobantu si ale altor primari aflati în situatii asemãnãtoare nu sunt interzise si niciun membru BEC nu poate interzice ceea ce nu a interzis un judecãtor”, a declarat Adrian Solomon, presedintele PSD Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Țin cu dinții de funcție, și nu pt binele cetățeanului ci pt propriul beneficiu și buzunar.
    Viacons va mai avea loc în comună după plecarea dl Dorobanțu?
    Nu știu să piardă. Rușine !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.