spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

La Bulboaca, “vânătorii iscusiți” se distrează luând la țintă câinii legați care păzesc grădinile! (FOTO)

- Advertisement -

INCIDENT… La Bulboaca, vănătorii care vânează pe acest fond au comportament de braconieri. Și-au descoperit de puțin timp, noi pasiuni. Din dorința de a ucide tot ce le iese în cale, au început să tragă în câinii de la fermele sau grădinile oamenilor aflate în extravilanul satului. De curând, aceștia au luat la țintă un câine aflat în legătoare, exact lângă o colibă de la o grădină, pe care l-au ucis cu un glonț de carabină. Poliția Animalelor s-a sesizat, iar Parchetul de pe lângă Judecătorie a deschis dosar penal. Familia de legumicultori este îngrozită și spune că-i este frică să se mai ducă la lucru pe proprietatea lor, când se organizează partide de vânătoare. Riscă să se trezească cu un glonț în cap. Fermierii din zonă spun că vânătorii cu geep-urile le strică gardurile de la pășuni. Parcă am trăi în Vestul sălbatic!

Unii vânători confundă sportul de a vâna cu o necesitate și, mizând pe pasiunea lor de a ucide, de multe ori fac abuzuri. Braconajul, de exemplu, este unul dintre acestea. Sunt printre vânători și indivizi distinși, care consideră vânătoarea mai mult decât o pasiune. Ei sunt acei oameni care consideră vânătoarea arta de a trăi într-o simbioză perfectă cu natura și cu sutele de specii de necuvântătoare pe care le consideră adevărate nestemate. Aceștia, de obicei, sunt oameni sus puși, cu funcții sau meserii de aur, care merg la vânătoare din pasiune, dar și pentru că vor să-și cultive acea calitate de “lord” pe care și-au dobândit-o în comunitate și vor să și-o extindă. Pe vremuri, doar nobilii puteau vâna, iar căprioarele erau doar ale regelui. De aici, legătura între aptitudinea de lord și cea de vânător. Pe lângă aceștia, coabitează o faună pestriță de “vânători iscusiți”, braconieri, dar și tot felul de indivizi, care cred că dacă sunt paznici de vânătoare sau gonaci ai celor care consideră lorzi, se cred la rândul lor stăpâni peste fondurile de vânătoare, fără să realizeze că de fapt sunt doar niște parveniți cu pușcă. La Vaslui, printre miile de vânători, rar găsești vânători pasionați de acest sport și îi poți număra pe degetele de la o mână, însă braconieri sau oportuniști sunt cu sutele. Un episod de acest gen s-a consumat săptămâna trecută, într-o duminică, când o grupă de vânători care vânau pe fondul de vânătoare de la Bulboaca, comuna Deleni, s-au gândit să facă un concurs, în care să-și arate măiestria. Și anume, au luat la țintă un câine aflat în lanț, de la o grădină din zonă. Toată această ispravă s-a consumat pe la ora 12.00, duminica trecută, când câinele de la grădină a fost împușcat cu o carabină. Glonțul a străpuns câinele și cine știe unde s-a dus, noroc că la grădină nu se afla nimeni, fiindcă s-ar fi putut întâmpla o tragedie. Nimeni nu știe câte gloanțe s-au tras în acest concurs ad-hoc.

Membrii familiei Comișescu se tem pentru viața lor

Familia de legumicultori Comișescu este cunoscută în Vaslui. Pe 5 hectare de teren, ei cultivă pepeni verzi, pepeni galbeni, ardei, vinete, varză, în extravilanul satului Bulboaca din comuna Deleni. Toată marfa o vând în piață la Vaslui. Duminica trecută, când au venit de la piață, și-au găsit câinele împușcat și s-au speriat, mai ales că au văzut cum glonțul a străpuns trupul animalului. S-au gândit că, dacă cineva era acolo, la colibă, ar fi putut fi rănit sau ucis. “Vânătorii de pe acest fond se comportă ca niște cowboy din Vestul Sălbatic. Nu înțeleg ce le putea face un câine aflat în legătoare, decât că, probabil, au făcut un concurs și l-au luat pe bietul animal la țintă. Duminică eu eram la piață, cu familia, la tarabă și când m-am întors am găsit câinele împușcat. Dimineață a trecut un prieten de-al meu pe la grădina mea și mi-a zis că dimineață, pe la 10.30, câinele trăia. Eu am ajuns pe la 13.10 și încă mai era cald, înseamnă că exact când s-au retras vânătorii din pădure, de la vânătoare, l-au împușcat”, a spus legumicultorul. S-a speriat când și-a dat seama că animalul a fost ucis cu un glonț și nu cu alice și a anunțat Poliția. “A fost împușcat cu un glonț tras cel mai probabil dintr-o carabină. Nu erau alice. Așa au stabilit domnii veniți de la Poliție. Eu am anunțat la 112, luni. Inițial, nu voiam să mai fac tam-tam, dar m-am gândit că în colibă putea fi cineva din familia mea, copilul, și glonțul care a străpuns câinele putea să-l rănească. Au tras cel mai probabil din drum, de la vreo 70 de metri. Dacă era cineva în colibă în acel moment? Eu acolo țin sculele și mă odihnesc când e soare. Dar în colibă se joacă și copiii când vin la grădină”, a mai spus legumicultorul. Acesta ne-a spus că a încercat să afle cine i-a împușcat câinele de la paznicul de vânătoare de la ei din sat, dar s-a izbit de un zid: “Vânătorii au devenit foarte obraznici. L-am sunat pe paznicul de vânătoare și mi-a spus că nu e de la ei. Dar atunci de la cine? Că, Doamne Ferește, nu venea cineva din Ucraina să-mi împuște câinele. E clar că un vânător a fost, mai ales că în ziua aceea pe fondul nostru a fost vânătoare. Și vecinii noștri sunt nemulțumiți. Am trei dintre ei care au vaci și s-au plâns că le-au tăiat acel gard cu care pășunile se împrejmuiesc, ca să intre vănătorii cu GIP-urile. Fac prăpăd prin culturile noastre. Ei cred că aceste fonduri de vânătoare le aparțin și ne sfidează pe noi, proprietarii de teren.

Paznicul de vănătoare, un cowboy pe fondul său de vânătoare

Paznicul de vânătoare, care știe tot ce mișcă pe acest fond de vânătoare, o face pe-a deșteptul și sugerează reporterilor Vremea Nouă că fermierul și-a împușcat singur câinele și face scandal ca să atragă atenția. Acesta a avut și un comportament agresiv față de jurnaliști, considerându-se deasupra legii, și ne-a transmis că are șefi deasupra sa care rezolvă totul. Valentin Parnavel este numele acestui paznic de vânătoare și iată ce spune acesta, despre câinele ucis: “Dom’le m-a sunat și pe mine Comișescu. Nu-i adevărat! Omul este dușmănos rău de tot. N-a tras nimeni în câinele lui. Probabil el l-o fi împușcat și acum dă vina pe noi. Dacă l-a împușcat duminică, de ce nu a anunțat Poliția atunci ? A făcut-o de abia luni. De unde știu că el nu și-a împușcat câinele? Avea obligația să cheme imediat Poliția și aceștia să facă balistica atunci, pe loc. După o zi este tardiv. De asta a spus că acolo s-a întâmplat altceva”, și-a început acesta discursul, după ce ne-a amenințat că o să avem de-a face cu șefii lui de la Vaslui dacă nu scriem cum trebuie. Întrebându-l de cum ar fi putut legumicultorul să-și împuște câinele, când acesta nu are armă, paznicul de vânătoare a găsit imediat o explicație: “Are pușcă un cumătru de al lui, cu care stă mereu la șprițuri. Putea să-l împuște acesta. La noi, la grupă, nu se întâmplă așa ceva, mai ales că se face dimineața instructajul, este șef de echipă. Omul acesta minte. De fapt, așa sunt cu toții. Dacă nu le păzește culturile de mistreți, sar cu gura. Dacă împuști câinii vagabonzi, zic că erau în legătoare. Niciodată nu sunt mulțumiți”, a mai spus vânătorul, sigur pe el. Reporterii Vremea Nouă au verificat și așa-zisul cumătru nu are o carabină, ci o pușcă cu alice. Așadar, cum putea acesta să împuște acel câine cu o carabină?

Directorul de la Asociația de vânători nu este departe de paznicul de vânătoare

Vasile Negru, director Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Vaslui

PEȘTELE DE LA CAP SE ÎMPUTE… Și șeful acestuia, Vasile Negru, director Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Vaslui, l-a luat pe “NU” în brațe și a spus că este o poveste inventată de noi, ori de legumicultor. Totuși, fotografiile și Ancheta Poliției arată o certitudine și nu înțelegem de ce Vasile Negru are o astfel de atitudine, de a lua apărarea unor vânători cu comportament de braconieri: “Este exclus. Probabil că acel fermier a inventat povestea. Eu nu am auzit nimic și ar fi trebuit. Am fost toată săptămâna la Asociație, chiar și sâmbătă, m-am întâlnit și cu polițiștii de la Arme și Muniții și mi-ar fi spus, dacă era ceva. Probabil că minte sau mai știu eu ce!”, a spus acesta. Când a aflat că este reclamație la Poliție și că s-au făcut cercetări în teren, acesta s-a mai înmuiat și a dres-o: “Nu știu. Să cerceteze Poliția, dar vă spun eu că dacă era ceva legat de arme, erau la Asociație în două ore de la depunerea reclamației. Cine știe ce inventează această persoană ?”

Polițiștii s-au sesizat și au demarat o anchetă supervizată de un procuror

DOSAR PENAL… Poliția a demarat o anchetă după ce familia Comișescu a depus o reclamație la Poliția Vaslui. Iată ce spune purtătorul de cuvânt: “La data de 04 septembrie 2023, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, au fost sesizați, prin plângere, de către un bărbat din comuna Deleni, județul Vaslui, cu privire la faptul faptul că, la data de 3 septembrie 2023, ora 13.00, pe un teren proprietate personală din extravilanul localității Bulboaca, comuna Deleni, și-a găsit un exemplar canin decedat prin împușcare. Echipajul de poliție, deplasat la fața locului în temeiul sesizării, a depistat, în locul indicat, cadavrul unui câine ce prezenta plăgi specifice unei împușcături. Acesta a fost înaintat în vederea examinării anatomo-patologice și a stabilirii cauzei morții. În cauză a fost deschis dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept și uz de armă, fără drept, urmând a fi efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-au produs faptele sesizate și dispunerea măsurilor legale”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. Nu o spun cu răutate,voi a-ti văzut un animal împușcat cu carabia?
  A-ți văzut ce gaura face un glonț de carabina la ieșire?
  Daca nu,atunci nu mai scrieti rahaturi!

 2. Daca e necesara mentinerea unei specii de animale sub control, ok, se intelege situatia. Insa, daca incepi sa vanezi animale la intamplare, pentru desfatarea proprie, atunci e crud si sangeros.Cei reaponsabili sa fie trasi la raspundere.
  Alta chestie ce observ, in special la sate, caini tinuti intr-un 1 m sau 1.5 metri de lant, fara un adapost in care sa se adaposteasca de soare sau de ploaie, fara mancare sau fara apa, uneori. Sint animale, ok,…insa nu putem sa ne batem joc de ele.

 3. La Bulboaca e poveste veche cu vanatorii care fac abuz. Toti oamenii din sat stiu asta si multi pot povesti diverse povesti in sensul asta. Cati caini au fost omorati prin sat sub pretextul ca sunt ai nimanui si ca le mananca gainile, le-au si pierdut numarul! Ar cam fi cazul sa se faca ceva si oamenii astia sa nu mai faca abuzuri!

 4. Mulți criminali pe lumea asta!
  Însăși vânătoarea e o ”plăcere” criminală. Se vede după privirea lui dom” Vasile Negru. Ăsta are privire de om bun??
  De asta trebuie să ne bucurăm și noi când sunt și ei vânătorii, împușcați din ”greșeală”!
  Specia umană este clar rea, plină de prostie și criminală!

 5. Sportul p.lii, când nu aveai ce manca mai era de înțeles dar ce puii mei de plăcere mai poți sa ai astăzi când aproape toate animalele au fost exterminate, nici sa mănânce nu mai au ce, nici sa trăiască nu mai au unde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.