La foc continuu: pacientii din judetele Moldovei, tratati la Spitalul de Urgentã Vaslui

ÎN SPRIJIN… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a preluat, zilele trecute, mai multi pacienti din Bacãu si Iasi, dupã ce sectiile spitalelor din judetele respective au fost închise ca urmare a infectiilor cu COVID-19.

Patru pacienti din Bacãu si trei pacienti din Iasi au fost transferati în aceastã sãptãmânã la Vaslui, dupã ce în sectiile Neurologie a SJU Bacãu si Ortopedie-Traumatologie a Spitalului “Sfântul Spiridon” din Iasi au fost descoperite cazuri pozitive cu coronavirus. Transferurile s-au fãcut în virtutea bunei colaborãri pe care Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a avut-o în ultimii ani cu unitãtile sanitare din toatã regiunea Moldova.” Deocamdatã, de la Iasi sunt trei pacienti, unul deja a venit, mai asteptãm doi sã ajungã astãzi (n.r. joi). De asemenea, de la Spitalul Judetean de Urgentã Bacãu am fost solicitati sã primim cazurile de neurologie pentru cã la noi se face si trombolizã. Avem deja patru pacienti cu accident vascular adusi de la Bacãu care sunt tratati la noi în sectie. Este o perioadã dificilã pentru întreg sistemul medical românesc, care poate fi depãsit doar dacã spitalele se comportã precum o echipã” ne-a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

Cu toate motoarele pornite

Pe lângã pacientii de la Bacãu si Iasi, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui trateazã în aceastã perioadã si bolnavii din zona Vasluiului, dar si pe cei din zona Bârladului, dupã ce Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” a fost desemnatã unitate suport COVID-19. Se poate spune cã la aceastã orã, sistemul medical din Vaslui are toate motoarele pornite, în ciuda sãgetilor pe care unii alesi ai neamului le mai aruncã din când în când asupra cadrelor medicale de la Spitalul Judetean. Cele mai aprinse discutii s-au purtat la sfârsitul lunii martie, când reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii au stabilit ca Bârladul sã se ocupe de cazurile de COVID-19, iar Vasluiul, de celelalte patologii. Criteriile care au dus la aceastã alegere tin de infrastructura unitãtilor. Din punct de vedere al dotãrilor, la SJU Vaslui s-au fãcut cele mai mari investitii, iar asta a dus la cresterea actului medical. La acel moment, reprezentantii ministerului Sãnãtãtii si-au justificat alegerea, declarând urmãtoarele: “Nu puteam sã ne asumãm riscul de a trata infectatii la Spitalul Judetean, în niciun judet. Aceste spitale trebuie sã se ocupe în principal de tratarea restului de afectiuni. Populatia nu se îmbolnãveste acum numai de coronavirus. Oamenii mai fac accidente vasculare, mai sunt pacienti cu infarct, accidente rutiere grave. Poate un spital municipal sau orãsenesc sã se ocupe de aceste cazuri? Cu sigurantã, nu!”, spuneau oficialii din Sãnãtate. Si iatã cã alegerea lor a fost una inspiratã pentru cã la ora asta, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui este o unitate pregãtitã sã facã fatã solicitãrilor si din alte judete.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ