31.7 C
Vaslui
03-iul.-2022

La Grivița o femeie primar a reușit ce alți bărbați de stat nu au făcut: o comună europeană! (FOTO)

STATISTICĂ… Comuna Grivița este situată la est de municipiul Bârlad, pe Drumul Național 24D care face legătura dintre orașele Bârlad și Galați. Prima atestare a satului datează din anul 1504. Are în componența sa 3.300 de locuitori, 1.804 gospodării, iar locuințe 1.750. Prin grija profesorului și inginerului Stroe Belloescu, la Grivița, a fost dezvelit, în 1904, primul bust din bronz al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

PERSEVERENȚĂ… Alina Munteanu, primărița bătăioasă a comunei Grivița, a reușit o performanță uluitoare la cei 43 de ani. I-a convins pe consăteni, anul trecut, să-i încredințeze al patrulea mandat de primar. Dar adevărata sa reușită este faptul că a reușit să se realizeze fără să plece din satul său natal. Astfel a creat un model pentru cei din Grivița, care vor să revină acasă. Și acum au și la ce! Comuna arată precum una europeană, cel puțin centrul comunei este complet restaurat și pare a fi dintr-un orășel austriac, cu casa lui Belloescu renovată și cu biserica viu colorată. Primarul Alina Munteanu are un mesaj pentru cei cărora le este dor de casă și le face o invitație de 1 Decembrie: “Veniți acasă, dragi grivițeni, aveți condiții ca la oraș, facilități fiscale și locuri de muncă! Mai avem de muncă și vă vrem alături! Trăiască România unită și puternică!”.

La Grivița s-a lucrat mult în ultimii 13 ani și cu simț de răspundere. Argintul viu și cel care pune lucrurile în mișcare este primărița comunei. Ea și-a creat un plan de lungă durată și a purces la drum. Acum viziunea ei prinde contur: unitățile de învățământ au fost modernizate, grădinițele au fost refăcute în totalitate, drumurile asfaltate, pericolul de inundații în zonele predispuse a fost eliminat, casa “Stroe Belloescu” a fost reabilitată, s-a înființat un centru cultural, s-a consolidat ravena din satul Odaia Bursucani, apă curentă și canalizare trasă în gospodării sau proiecte europene depuse pentru aducțiunea de gaz metan. Ultimii 13 ani au adus o dezvoltare fără precedent în comuna de lângă Bârlad și ne întrebăm cum s-ar fi dezvoltat orașul rulmenților cu un astfel de primar.

Prezentul, legat de o femeie primar, trecutul aparține lui Stroe Belloescu

Primarul comunei Grivița, Alina Munteanu, aflată la al patrulea mandat, este mână de fier când conduce comunitatea, continuând tradiția profesorului și inginerului Stroe Belloescu care la începutul secolului trecut a simțit potențialul acestei zone. În semn de respect pentru acest mare om, de care destinul comunei este legat, primărița a reușit să renoveza casa acestuia, unde acum funcționează un Centru Cultural. Primărița a preluat destinele comunei în 2008 și a reușit în timp să schimbe complet fața comunei. La acel moment, în cele trei sate, Trestiana, Grivița și Odaia Bursucani nu era niciun metru de asfalt. Acum toate străzile sunt asfaltate, au apă curentă și canalizare. În scurt timp va ajunge aici și gazul metan, fiindcă pe 15 octombrie a.c., proiect pe fonduri europene “Înființare și distribuție gaze naturale” pentru toate cele trei sate a fost declarat eligibil. Iată că visul de acum 145 ani devine realitate pentru femeia primar a comunei Grivița.

Mesajul de 1 Decembrie al primarul din Grivița

Alina Munteanu îi cheamă acasă pe grivițenii plecați în lume, oferindu-le condiții de infrastructură ca într-o localitate europeană. Iată mesajul emoționat al acesteia: “Le oferim condiții decente legate de infrastructură, muncim la canalizare, am asfaltat multe străzi, mai avem de asfaltat, infrastructura școlară este toată pusă la punct: școli și grădinițe toate noi și cu dotări moderne! Avem trei grădinițe noi – Grivița, Odaia Bursucani, Trestiana. Școala Grivița a fost modernizată și refăcută, Centrul Cultural <<Stroe Belloescu>> îl inaugurăm în 2022. Aici am renovat prima școală deschisă de Stroe Belloescu în 1892, am reabilitat-o și va fi un centru socio – cultural în care ne propunem activități interesante pentru copii, elevi și studenți. Spun acest lucru fiindcă câțiva dintre cei plecați în țări străine la muncă s-au întors și-au achiziționat case pe care și le renovează și nu le merge rău. Nu sunt însă mulți și de aceea mi-aș dori ca mai mulți să le urmeze exemplu. Fiindcă nu avem muncitori pentru câte locuri de muncă sunt. Cei care vor să lucreze în agricultură au tot suportul nostru. Deja avem tineri fermieri, în jur de 7, care au accesat unii fonduri europene, unii au apelat la GAL-uri și se descurcă onorabil. V-am spus, dacă vor să vină înapoi au multe posibilități de a găsi să muncească, de a-și deschide afaceri, ferme, livezi, li se oferă și facilități fiscale, suntem practic pregătiți să-i aducem acasă și împreună să punem umărul la modernizarea localităților din cadrul comunei Grivița. La final, vreau să mă folosesc de prilej și să le urez grivițenilor de acasă sau de pretutindeni un călduros La mulți Ani, de ziua României!”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Doamna Primar, uite ce iti scrie un roman din diaspora : sa vin acasa ca ai facut ceva firesc, nu o voi face! Sa vin acasa ca imi oferi tu chestii fiscals, nici atat! Sa vin acasa ca ai ceva poze cu ceva firesc nici pentru asta nu vin acasa. Dar, as fi venit acasa daca as fi auzit ca primarul a adus Starlink/Mercedes/BMW/ General Motors in comuna. Daaa de aia as fi venit! De ieri chiar. Si mai citeste ceva : mai in vest de unde ne chemi tu, daca ai fi oferit apa si unde sa se duca pipi si **ca ai fi fost pe ultima pagina la amuzament. Ai oferit ceva firesc pentru timpurile de acum, si chiar extrem de tarziu! Sper ca sa auda si Elon Musk de tine, si sa ii oferi apa si conditio sa faca o fabrica in comunitate. Ma amuz teribil ca in anii de ii traim cineva se lauda cu nimic. Eu nu vin acasa!!!

    • da ai dreptate …sunt lucruri firesti care in alte comune s-au realizat demult …de cind are comuna Tutova vecina cu noi gaz metan ? in schimb realizarile personale ale familiei Munteanu sunt incomensurabile …avea dreptate un cumnat al primaritei cind spuna acu vreo 15 ani ca ei vor conduce aceasta comuna …pe cind canalizarea terminata de la soseaua nationala ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here