Amenzi la Hoceni si „turism” electoral cercetat de politisti (FOTO, VIDEO)

UPDATE: ULTIMA ORÃ… Înainte de încheierea procesului electoral au mai fost înregistrate patru sesizãri cu privire la fapte ce pot avea legãturã cu procesul electoral. În fiecare dintre aceste situatii, au fost demarate imediat verificãri. Într-unul din aceste cazuri, verificãrile au fost finalizate si s-a aplicat o sanctiune contraventionalã în cuantum de 1.500 de lei, unui bãrbat de 43 de ani din localitatea Hoceni, pentru amplasarea afisajului electoral în alte locuri decât cele stabilite. În cazul unei alte sesizãri formulate de un bãrbat de 47 de ani din Brãila, cu privire la faptul cã nu a fost lãsat sã-si exercite dreptul de vot la o sectie de votare de pe raza localitãtii Mãnãstirea, comuna Mãlusteni, judetul Vaslui, a fost deschis un dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunii de împiedicarea exercitãrii drepturilor electorale. Într-o altã localitate din comuna Lipovãt, judetul Vaslui, politistii fac cercetãri dupã ce au fost sesizati prin 112 cã reprezentantii unui partid politic transportã alegãtori la sectia de votare. În restul cazurilor sunt continuate verificãrile. Politistii sunt în continuare la datorie pentru a se asigura cã procesul de vot se vor desfãsura, ca si pânã acum, în conditii de sigurantã. Dupã încheierea votului, efectivele MAI vor rãmâne în dispozitiv pentru a asigura protectia transportului cãtre Birourile Electorale Judetene a buletinelor de vot si a celorlalte materiale rezultate în urma votãrii.

ȘTIRE INIȚIALĂ: La Hoceni, PSD-ul a tapetat de Moș Nicolae, stâlpii și gardurile cu afișe electorale! Oare e legal? (FOTO, VIDEO)

ILEGAL… Chiar în ziua votării, la Hoceni comuna este tapetată cu afișe ale PSD-ului. Nu pe panourile electorale, așa cum spune legea, ci pe garduri, stâlpi sau stații de autobuz. Afișele cu PSD-ul sunt proaspăt puse, pentru că la ploile și ninsorile care au fost zilele acestea, ar fi căzut, dacă erau lipite de la începutul campaniei. În unele locuri ferite, au rezistat afișe cu PSD-ul chiar și de la alegerile locale, din septembrie. Ele sunt păstrate acolo precum icoanele! Nimeni nu are curaj să le dea jos, “ca să nu îl supere pe domnul primar”. Secretarul comunei, în stilul celebrului Iordache, spune că nu știe dacă e legal sau nu, ca un partid să pună afișe altundeva, decât pe panourile special amenajate. Dacă ne-ar fi spus și “altă întrebare”, chiar că am fi crezut că avem de-a face cu un alt “Flortin Iordache” de la Hoceni.    

La Hoceni, comuna în care primarul pesedist e hotărât să fie în top cinci ca număr de voturi pentru partidul său, e plin de afișaj electoral în locuri nepermise. Gardurile, pe suprafețele exterioare, stâlpii de iluminat, stațiile de autobuz, sunt tapetate cu afișe electorale ale PSD-ului.

Întrebat, secretarul comunei, strânge din umeri și spune că nu știe dacă este legal sau nu. Acesta ne arată panoul din fața primăriei, unde el a avizat favorabil ca loc de panotaj. Mai mult, ne arată  și dispoziția dată de primar și contrasemnată de el prin care se stabilește locurile unde se face afișajul electoral, iar în acel document nicidecum nu sunt specificate locațiile în care reporterii ziarului nostru au găsit puse afișele.

La rândul lor, sătenii recunosc faptul că nu au fost întrebați când li s-a pus afișul pe gard. Proprietarul casei de vis a vis de primărie are un afiș încă din campania de la locale, cu PSD-ul, dar nu are curaj să îl dea jos, ca să nu îl supere pe primar. Acesta presupune că afișul a ajuuns acolo, după ce oamenii primarului s-au urcat pe o scară. “S-au urcat cu ceva acolo și a pus afișul. Nu știu când a fost pus, pentru că eram la treabă, pe undeva. Eu, oricum, nu l-aș fi pus și cred că e acolo de la alegerile locale. Nu ne-a întrebat nimeni, dacă să pună sau nu”, a spus priprietarul casei, ușor amuzat de situație. 

Primarul Țabără nu mai încuie cu lacătul panourile electorale, după ce a văzut că e mai avantajos să lipească afișele PSD-ului pe toate gardurile din comună! 

Primarul Vasile, Țabără, care pe timpuri punea panourile electorale închise cu lacăt, ca nu cumva vreun competitor politic să își poată pune și el afișajul, acum strânge și el din umeri și zice că habar nu are de situație, deși acesta pe lângă funcția de primar, îndeplinește și prerogrativele de președinte al PSD Hoceni. “Dacă stăm să ne uităm cu lupa, cu siguranță o să găsim tot felul de nereguli, dar important este că procesul electoral se desfășoară fără incidente, în condiții normale”, a spus Vasile Țabără.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ