spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
30-mai-2024

La Husi este polul fizicienilor din judet. Patru premii din cinci le-au luat husenii la Olimpiada Nationala de Fizicã

- Advertisement -

REZULTATE… Olimpiada Nationalã de Fizicã a fost si un bun prilej pentru a transa cine este cel mai bun fizician din judet. Anul acesta, din cei 12 participanti, cel mai mare punctaj l-a luat huseanul Davin Polei, care s-a clasat la clasa a VIII-a pe un onorant loc 12, luând mentiunea datã de cei de la Ministerul Educatiei. Acesta a primit si medalia de argint de la Societatea Românã de Fizicã. Lotul de fizicieni ai Vasluiului care a fãcut deplasarea la Brasov a fost însotit de profesorul de fizicã de la Colegiul Național „Cuza Vodã” din Husi, Cristinel Popa, si de sotia acestuia, care este cea mai performantã laborantã de fizicã din judet. La Olimpiada de Fizicã se dau douã probe, cea teoreticã si cea practicã. Proba praticã, de obicei, este « puntea suspinelor » pentru elevi, fiindcã putine licee au dezvoltat partea de laborator pentru experimente. La Husi, prin grija lui Cristinel Popa, tocmai aceastã parte nu este neglijatã, de care se ocupã sotia sa. Asa se explicã si numãrul mare de huseni care se întorc cu premii de la Nationala de Fizicã. Anul acesta, la Husi au plecat trei premii la Cuza Vodã si unul la Scoala Gimnazialã « M. Sadoveanu »

La aceastã competiție scolarã organizatã la Brasov au participat 460 de elevi din clasele VI-XII, provenind din 39 de județe, iar Vasluiul a fost reprezentat de 12 elevi, dar cinci dintre ei s-au întors cu premii. Datoritã muncii depuse, a studiului intens si perseverentei, iatã cã rezultatele nu întârzie sã aparã. Patru elevi din Husi si un elev din Bârlad au strãlucit la aceastã olimpiadã, si anume: Polei David (cls. a VIII-a) de la Colegiul Național „Cuza Vodã” Husi a obtinut Mentiune din partea Ministerului Educației si medalie de argint, profesor la clasã Popa Cristinel, avându-l îndrumãtor si la Centrul Județean de Excelențã; Cornea Matei (cls. a VI-a) de la Școala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi a obtinut medalie de bronz, profesor la clasã Anghelus Miluța, profesor la Centrul Județean de Excelențã, Popa Cristinel; Roca Yanis Cosmin (cls. a VII-a) de la Colegiul Național „Cuza Vodã” Husi a obtinut medalie de bronz, profesor la clasã Popa Cristinel, având acelasi profesor si la Centrul Județean de Excelențã; Gagiu Daniel (cls. a IX-a), de la Colegiul Național „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad a obtinut mentiune de onoare, profesor la clasã Angheluțã Ecaterina, profesori la Centrul Județean de Excelențã Angheluțã Ecaterina si Angheluțã Cãtãlin; Ursan Radu-Matei (cls. a X-a), de la Colegiul Național „Cuza Vodã” Husi a obtinut mentiune de onoare, profesor la clasã Popa Cristinel, având acelasi profesor si la Centrul Județean de Excelențã.

David Polei a obtinut mentiune de la Ministerul Educatiei si medalie de argint de la Societatea Românã de Fizicã

David Polei a fost cel mai tare dintre « fizicienii » din judet. A iesit pe locul 12 si a ratat la mustatã proba de baraj. Acesta putea sã fie în lotul de juniori la Olimpiada Balcanicã. A luat un punctaj bun: 15,10 puncte la proba practicã si 17,87 puncte la proba teoreticã, în total 32,97. Asasar, acesta si-a întrecut colegii de la liceu, care au reusit la clasa VIII-a punctaje mai modeste: 21,11 si 21,01, fiind în afara medaliilor de bronz sau a diplomelor speciale. David s-a întords de la Brasov cu a cincea medalie de argint oferitã de Societatea Românã de Fizicã. „Mi s-a pãrut cã olimpiada nationalã de anul acesta a fost frumoasã. Am avut foarte multe locuri de vizitat si activitãți de fãcut în Brasov unde s-a desfãsurat, respectiv în Poiana Brasov, unde am fost cazați. Vremea nu a fost una favorabilã si asta ne-a mai încurcat planurile. Fizica este o pasiune pentru mine, acesta este deja al treilea an consecutiv în care nu m-am întors cu mâna goalã de la etapa nationalã a olimpiadei. Anul acesta am obținut o Mențiune de la Ministerul Educatiei si medalie de argint de la Societatea Românã de Fizicã, un nou record personal. Pot sã afirm cã a fost o experientã frumoasã pentru mine si sunt nerãbdãtor sa particip si anul viitor la olimpiadã. Subiectele au fost de dificultate medie si destul de interesante. Le mulțumesc profesorilor Cristinel Popa si Claudia Popa pentru îndrumare si cã au fost alãturi de mine pe tot parcursul anului scolar”, a declarat David Polei. Si profesorul olimpicului a fost multumit de rezultatele la olimpiadã. „A fost o olimpiadã strânsã ca rezultate si foarte bine organizatã. Copiii s-au descurcat bine, pot spune cã mai bine decât anul trecut. Anul viitor sunt convins cã vor da rezultate mai bune, chiar dacã de la an la an gradul de dificultate al subiectelor creste. Sunt copii bine pregãtiti, sunt copii buni si eu sunt multumit de ei. Îi felicit si le doresc succes. În curând, o sã începem sã ne pregãtim pentru anul urmãtor”, a transmis profesorul Cristinel Popa.

Yanis Roca: „Am descoperit pasiunea pentru fizicã în laborator”

De la Olimpiada Nationalã s-au mai întors cu medalii de bronz si husenii Cornea Matei, respectiv Roca Yanis Cosmin, ambii au obtinut medalie de bronz. Primul a luat 36.5, pucte (17 – la proba de laborator si 19,5 la scris), clasându-se al treizecelea în topul olimpicilor de la clasa a VI-a, iar al doilea a avut 35,4 puncte (17,6 la Laborator si 17,8 la Proba scrisã), fiind pe locul 27 la clasa a VII-a. „Sunt mândru cã am ajuns pânã aici deoarece cred cã este o mare realizare sã participi la faza nationalã a unei olimpiade, chiar dacã nu obții niciun premiu. Sunt puțin dezamãgit, pentru cã am fost la un pas de a lua medalie de argint (n.r. Yanis a luat prima medalie de bronz, ratând la 40 de sutimi medalia de argint), dar sunt mulțumit cã am evoluat fatã de anul trecut si cã nu m-am întors acasã cu mâna goalã. Acest rezultat mã motiveazã ca anul viitor sã obțin un premiu mult mai bun. A fost o experientã frumoasã si sper ca aceasta sã se repete si în anii urmãtori. Consider cã am un avantaj deoarece am descoperit aceastã materie încã din primul an în care m-am întâlnit cu ea si am mai mult timp sã mã pregãtesc pentru rezultate foarte bune. Pasiunea pentru fizicã am descoperit-o prin exercițiu, în laboratorul de fizicã, alãturi de domnii profesori care ma pregãtesc: profesor Popa Cristinel si laborant Popa Claudia, iar când am observat cã înțeleg fenomenele si gãsesc soluții pentru probleme, automat s-a instalat plãcerea. Doresc sã le mulțumesc profesorilor pentru rãbdare si pentru toate explicațiile pe care mi le-au oferit. De asemenea, le mulțumesc si colegilor mai mari de la Centrul Judetean de Excelentã care îmi sunt exemple si cu care formez o echipã. Îi multumesc si dirigintelui meu, Talasman Adrian, pentru susținerea pe care mi-a acordat-o si nu în ultimul rând, îi multumesc familiei mele care este alãturi de mine si mã susține în tot ceea ce fac”, ne-a transmis Yanis Roca. Au luat ultima mentiune de onoare din concurs si Ursan Radu-Matei (cls. a X-a), de la Colegiul Național „Cuza Vodã” Husi, cu punctajul general de 19,85, cu un punctaj foarte bun la laborator, 12,75. Si bârlãdeanul Gagiu Daniel (cls. a IX-a), de la Colegiul Național „Gheorghe Rosca Codreanu” a obtinut penultima mentiune de onoare, cu un punctaj bun la general de 21 de puncte (12,20 la Laborator si 8,80 la Poba scrisã)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.