spot_img
17.9 C
Vaslui
22-iun.-2024
spot_img

La judetul sãrac, nici banii la buget nu vin!

- Advertisement -

BANI PUTINI Încasãrile pe primul semestru la bugetul Consiliului Judetean Vaslui destinate institutiilor publice subordonate au fost mult mai mici decât cele prognozate initial. În conditiile în care în pusculita CJ au intrat doar 76,71% din încasãrile sperate, nu s-au alocat bani pentru sectiunea de dezvoltare a institutiilor din subordine, mai mult, fiind plãtite abia ceva mai mult de jumãtate din cheltuielile materiale. În afara spitalului judetean, care a înghitit aproape 90% din totalul bugetului, cele mai mari sume au fost destinate institutiilor de culturã si centrelor medico-sociale de la Bãcesti si Codãesti.

La ultima sedintã de Consiliu Judetean, presedintele Dumitru Buzatu a dat raportul veniturilor si cheltuielilor institutiilor din subordinea CJ pentru primul semestru al acestui an. Conform raportului, din veniturile de 49,374 milioane lei, sumã aprobatã în luna iunie de consilierii judeteni, au ajuns în bugetul judetean doar ceva mai mult de trei sferturi, respectiv 37,877 milioane lei. Putinii bani disponibili au mers mai mult pe sectiunea de functionare, în mare parte pentru plata salariilor si a utilitãtilor, si aproape deloc pe sectiunea de dezvoltare a institutiilor respective. Mai mult, se pare cã o bunã parte din cheltuielile materiale necesare functionãrii, respectiv aproape 46%, au fost achitate, în timp ce salariile angajatilor au fost plãtite în proportie de 96,09%. Din totalul de 37,877 milioane lei încasate la buget si destinate institutiilor din subordinea CJ, s-au cheltuit 37,62 milioane lei, cei mai multi bani, 33 milioane lei fiind directionati cãtre Spitalul Judetean de Urgentã.

Bani putini pentru institutiile judetene

Serviciul public judetean de evidentã a populatiei a primit în primul semestru a acestui an 272.615 lei, mare parte din aceastã sumã, 237 mii lei, fiind destinatã salariilor personalului. În aceastã perioadã, veniturile proprii ale acestui serviciu au fost în sumã de doar 5550 lei. În domeniul sãnãtãtii, în afara Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, care a primit pentru functionare suma de 33 milioane lei, suma de 595 mii lei a ajuns la centrele medico-sociale din Bãcesti si Codãesti, centre care, în primul semestru, au avut si venituri proprii, 227 mii lei. Trebuie spus cã centrului de la Bãcesti i s-au alocat de trei ori mai multe fonduri decât celui de la Codãesti, 452 mii lei fatã de 143 mii lei, în timp ce proportia la veniturile proprii realizate este de doar 2/1, respectiv 154 mii lei centrul Bãcesti si 73 mii lei cel de la Codãesti. Cele mai mari sume au fost destinate institutiilor de culturã din subordinea bugetului. Teatrul “V.I. Popa” Bârlad a primit pentru functionare suma de 644 mii lei, muzeul bârlãdean “Vasile Pârvan” suma de 608 mii lei, în timp ce Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” din Vaslui a primit cea mai micã sumã, 540 mii lei. Interesant este faptul cã, în aceeasi perioadã, respectiv primele sase luni ale acestui an, muzeul din capitala judetului a realizat cele mai multe venituri proprii, în sumã de 32690 lei, în timp ce Teatrul “V.I. Popa” a încasat 31.418 lei, iar Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad doar 29.907 lei! În sfârsit, la capitolul Agriculturã, pentru Camera Agricolã a judetului Vaslui a fost utilizatã suma de 218 mii lei, primitã de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, si 40.750 lei din fondurile proprii ale CJ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.