spot_imgspot_img
8.2 C
Vaslui
17-apr.-2024

La mâna lui Dulute

- Advertisement -

LA LUMÂNARE DIN NOU! Si-au plãtit la zi facturile la curentul electric, însã, chiar si asa, de mai bine de o lunã de zile stau pe întuneric! Li se întâmplã sãtenilor din cãtunul Cârlig, comuna Bunesti Averesti, unde, culmea, faptul cã s-a defectat un tansformator electric apartinând unei firme private, i-a lãsat în beznã si pe ei. Culmea, “mãrul discordiei” este un personaj cunoscut, Constantin Dulute, regãsit de aceastã datã în “povestea” de la Cârlig, într-o posturã ineditã: aceea de proprietar de.. transformatoare electrice, de a cãrui vointã depinde dacã 7 familii vor avea sau nu luminã în case!

CONTEXT Sapte familii din cãtunul Cârlig n-au vãzut arzând în casele lor vreun bec electric pânã în 2006. De mila lor, în cele din urmã, Consiliul Judetean a alocat atunci în jur de 2 miliarde de lei vechi si pentru racordul mult visat la reteaua electricã si – ce minune! – în cãtul Cârlig s-au stins lumânãrile si…s-au aprins becurile! Dar în urmã cu mai bine de o lunã, oamenii s-au pomenit iarãsi pe întuneric, fiind anuntati cã transformatorul de la care primesc curent, s-a stricat si, culmea, nici nu poate fi reparat prea curând, deoarece apartine unei firme private, SC Vinicola Averesti. Proprietarul acesteia, Constantin Dulute a transat problema de la început si le-a transmis cã nu intentioneazã sã schimbe acest transofrmator, deoarece, la ferma unde îi trebuie, îsi va pune generator si astfel va face economii importante la plata facturii. Bine, bine, au spus oamenii, da’ cu noi cum rãmâne?!

Au racordat Cârlig-ul, pe scurtãturã, la reteaua lui Dulute!

MESTERI “Transformatorul este al domnului Dulute, respective al firmei Vinicola. E-on-ul nu se poate bãga sã îl repare, deoarece apartine unei firme private. Am fost la Husi, la domnul director de acolo, am fost apoi la Vaslui si tot asa mi s-a spus cã E-on-ul nu îsi poate asuma rãspunderea sã repare ceva ce nu apartine societãtii. Ei au fost oameni de înteles si au vrut sã ne ajute. Dar sã vã explic cum s-a ajuns ca niste persoane fizice din Cârlig sã fie racordate la transformatorul unei societãti private: nu stiu de ce, fosta conducere a primãriei a ales în 2006, 2007 sã racordeze oamenii la transformatorul acestei societãtii, fiind mai apropiat. Dacã era racordat la reteaua publicã, era vorba despre mult mai mult de lucru, de mai multi stâlpi, etc. Pânã acum nu au fost probleme, dar acum s-a stricat transformatorul. Am fost în audientã la domnul prefect Szekely, care este un om inimos si m-a ajutat foarte mult”, a spus primarul Vasile Taragan.

70 de hectare contra unui “transformator”

Norocul celor din Crâng a fost ca Dulute sã fie nevoit sã vinã la Prefecura Vaslui pentru a transa problema celor 70 de hectare de teren pe care este plantatã via din Averesti. Cu aceastã ocazie, prefectul Szekely i-a pus în vedere sã rezolve situatia celor sapte familii, iar Dulute a promis cã va dona E-on-ului transformatorul pentru ca acesta sã poatã fi reparat iar locuitorii din Crâng sã aibã din nou curent electric.

Oamenii din Cârlig, obligati sã plateascã dublu facturile!

Dar dacã problema transformatorului se pare cã este pe cale sã se rezolve, ceea ce trebuie accentuat se referã la o nedeptate majorã la care au fost supuse, din 2006 pânã în prezent, aceste 7 familii: au fost obligate sã plãteascã un KW la pret de societate, nicidecum la pret de persoanã fizicã. Adicã, aproape dublu! Nu au avut posibilitatea de a beneficia de acel “abonament social” . Mai mult, banii pe luminã i-au dat întotdeuna lui Constantin Dulute, recte firmei “Vinicola Averesti 2000”. Lor cine le dã înapoiazã sumele plãtite fãrã rost?! “Întotdeuna noi dãdeam dublu la luminã fatã de cât auzeam cã dau alti oameni, care au, tot asa, un frigider, un bec, douã, un televizor. Dãdeau un million, dou… Dar nu a mai contat. Dacã am stat zeci de ani fãrã luminã si nepotul meu abia când a împlinit 8 ani a vãzut si el luminã în casã si brad de Crãciun, nici mãcar nu ne-am mai uitat. Posibil sã fi profitat ei de asta. Acum nu mai vrem sã zicem nimic, pentru cã ne e putin fricã sã nu se supere si nu ne mai pune luminã deloc”, spun localnicii din Cârlig.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.