La Negresti, liberalii fac primul pas pentru redeschiderea spitalului, închis acum 10 ani de gasca lui Dan Marian

ÎNTÂLNIRE… Ministrul Tătaru, șefa CNI și primarul Negreștiului discută despre redeschiderea spitalului

SPERANTÃ… La Negresti s-a pus prima cãrãmidã pentru redeschiderea spitalului orãsenesc, închis în 2011 de gasca lui Dan Marian din judet, care a stat cu mâna în sân, când Guvernul Boc a propus închiderea mai multor unitãti sanitare din tarã. La acel moment, Dan Marian ar fi avut multe argumente sã tinã spitalul deschis la Negresti, însã fiind un tip conflictual, a lãsat ca acesta sã fie închis, vrând sã arate publicului cã familia Mihalachi e nepriceputã si impasibilã, pregãtind în spate o preluare ostilã. La acea vreme, promiscuitatea în partidul lui Dan Marian era mare. Corneliu Mihalache, din partera PD, era seful Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, iar fratele sãu, de la PSD, era mare presedinte la Consiliul Judetean Vaslui. Faptul cã spitalul avea o adresabilitate mare si o zonã întinsã de adresabilitate erau suficiente argumente ca premierul Boc de atunci sã revinã asupra deciziei, însã interese ascunse a lui Dan Marian au fost altele. Si s-a vãzut imediat, când primarul PD de atunci, Ioan Cozma, a dat spitalul gratuit unor grupuri de interese din Bucuresti, apropiate de negresteanul Mihai Iacob, supranumit si Himalaya, cumãtrul lui Dan Marian. Au trebuit sã treacã ani de procese interminabile ca acest spital sã revinã la Consiliul Local, dupã ce fusese dat gratuit unei companii. Negresteanul Himalaya, un apropiat al grupului de infractor Cocos-Udrea- Pinalty, a fãcut tot ce i-a stat în putere sã îl pãstreze, dar justitia si-a spus cuvântul. Atunci s-a pierdut un tempo important, fiindcã spitalul putea deveni sectie exterioarã a Spitalului Judetean Vaslui si ar fi beneficiat de fondurile pe care la aceea vreme le avea la dispozitie Consiliul Judetean, de la Banca Mondialã. Era o sumã uriasã în joc, care trebuia cheltuitã. În jur de 160 de milioane de dolari au fost alocati atunci, dar care au fost dati înapoi mai mult de jumãtate, fiindcã nu au avut proiecte pentru a-i absorbi. Ar fi fost asadar bani ca spitalul sã fie reabilitat, dar nu s-a putut fiindcã gruparea Dan Marian si cumãtrul sãu Mihai Iacob a blocat acest transfer, prin acei smecheri din Bucuresti, care detineau abuziv spitalul. Apoi a urmat un asalt a unui alt intreprinzãtor din Iasi, fostul presedinte PD, de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Iasi, dar consilierii locali de atunci din CL Negresti, condusi de Cristi Rusu, s-au opus. La acel moment,se urmãrea sã se facã un spital privat de paleatie, monospecialitate, fãrã CPU si farã sectii cum ar fi cele de medicinã internã, pediatrie sau ginecologie. Liberalii s-au opus si, cum trebuiau douã treimi din votul consilierilor, spitalul nu a putut fi transferat cãtre acea persoanã privatã, care între timp îsi deschisese o micã sectie medicalã de spitalizãri de zi.

Cristi Rusu si-a început mandatul în fortã, iar prima sa grijã împreunã cu cea a ministrului Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a fost aceea de a redeschide spitalul, pe care Dan Marian si cumãtrul sãu l-au închis. Primul pas a fost fãcut si a fost trimisã în regim de urgentã la Compania Nationalã de Investitii (CNI) o cerere de finantare pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea spitalului orãsenesc Negresti. Iar vinerea trecutã, o delegatie importatã de la Bucuresti, în frunte cu Ministrul Sãnãtãtii si directoarea generalã de la CNI, Manuela Pãtrãscoiu, au fost la Negresti pentru a prioritiza acest proiect. La Negresti este nevoie ca de aer de acest spital, si din acest motiv CNI ia în calcul dotarea lui cu tot ce trebuie si pe partea de paraclinic, adicã RMN, CT si alte dispozitive medicale. Adresabilitatea spitalului depãseste 75.000 de locuitori si de aceea se merge pe redeschiderea sectiilor de medicinã internã, pediatrie, sau ginecologie si, bineînteles, a unui compartiment de Primiri Urgente. Noile circuite ale spitalului si noile sectii ale spitalului vor fi desenate de specialistii din minister, dar si cei din DSP Vaslui, care vor lua în calcul si adresabilitatea spitalului judetean, astfel încât sã fie o distributie uniformã a serviciilor medicale în tot judetul, fãrã ca speciliatãti medicale sã se încalece. Venirea ministrului Nelu Tataru aratã cã existã un interes mare din partea Ministerului Sãnãtãtii de a repune în circuit acest spital, care sã functioneze la parametri reali.

Cristi Rusu trateazã cu seriozitate, încã de la început de mandat, prioritãtile Negrestiului

Cristi Rusu este foarte încrezãtor cã proiectul sãu va prinde contur în perioada urmãtoare. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook fotografii de la întâlnirea între ministrul Sãnãtãtii, sefii CNI si secretarul de Stat de la Ministerul Dezvoltãrii, cu urmãtorul mesaj: „Ca urmare a transmiteri cãtre CNI a solicitãrii de reabilitare, modernizare si dotare a Spitalului orãsenesc Negresti, vineri 6.11.2020, ne-am bucurat sã primim vizita unei ample delegatii de la Bucuresti. Alãturi de domnul ministru Nelu Tãtaru, la Negresti a ajuns doamna Manuela Pãtrãscoiu – director general CNI, domnul Doru Ducan -CNI, domnul Mihai Vestea – secretar de stat Ministerul Dezvoltãrii. Sunt necesare eforturi sustinute si permanente pentru a realiza ceea ce ne-am propus, iar semnalele sunt cele mai bune. Mã bucur cã am reusit într-un timp scurt, sã repunem orasul Negresti pe directia bunã”, a spus proaspãtul primar Cristi Rusu, care pare sã aibã chef de treabã. Acesta a mai declarat pentru Vremea Nouã cã îsi doreste mult ca Negrestiul sã capete statut de oras, cu toate functionalitãtile lui. „Orasul este o notiune mult mai complexã. Nu este suficient sã faci doar Politie Localã si sã ai pretentia cã conduci o urbe. Un oras cât de mic ar fi, trebuie sã aibã o comunitate de intelectuali puternicã. Profesorii, doctorii, inginerii, specialistii pe diverse domenii, functionarii specializati sunt ingredientele care contribuie mult la dezvoltarea unei comunitãti locale. Noi, la Negresti, cu atâtia presedinti de Consiliu Judetean pe metru pãtrat, am pierdut statutul de oras. Negrestiul este astãzi o comunã mai mare, dar în scurt timp vom ajunge unde trebuie. Repornirea spitalului e primul pas, consolidarea scolilor si apoi a învãtãmântului dual vor fi urmãtori pasi pentru a aduce investitori, fãrã de care nu ne putem numi oras. Când vor fi câteva sute de muncitori la Negresti, care sã lucreze pe o platformã sau la mici antreprenori, putem spune cã orasul nostru are viitor si de aceea am nevoie de un guvern liberal, care sã ne scoatã din acest marasm în care ne-a adâncit camarila pesedistã din Negresti”, a spus proaspãtul primar Cristi Rusu.

Primarul Boros a fost la Negresti sã cearã sefei CNI bani pentru asfaltarea în Munteni si Podeni

Dumitru Boroș și Cristi Rusu

TENACE… La întâlnirea de la Negresti a fost prezent si primarul Bârladului, Dumitru Boros, care s-a lipit de delegatia ministrului Tãtaru pentru a purta discutii cu sefa de la CNI, Manuela Pãtrãscoiu. Bârladul are multe proiecte depuse la CNI, cum ar fi asfaltarea celor 25 de kilometri de drum din cartierele Munteni si Podeni, sala de sport de la Colegiul National „Ghe. Rosca Codreanu” si reabilitarea stadionului „Rulmentul”. „Proiectul care arde este asfaltarea în Munteni si Podeni. S-a fãcut canalizarea si acum trebuie sã venim cu asfaltul. Noi am fãcut studiul de fezabilitate dar, pentru a trece la proiectare, trebuie sã avem sursa de finantare, adicã sã fim pe lista lor de sintezã. Vã dati seama cã si oamenii si-au pierdut rãbdarea. Ei vãd cum se asfalteazã în comunele de lângã Bârlad si vor ca lucrurile sã se întâmple repede si în cartierul lor. Deja sãptãmâna viitoare voi discuta din nou cu sefa CNI si sperãm sã urgentãm lucrurile si sã facem proiectul cât mai repede. La Colegiul Codreanu, sala de sport e pe lista de sintezã, cu stadionul va fi mai greu, fiindcã trebuie sã se termine stadioanele începute în România”, a declarat Dumitru Boros, primarul Bârladului.

(Lucian TIMOFTICIUC)
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ