La Puiesti, ilegalitãtile se fac prin telefon. Un apel face cam 40.000 de euro!

SMECHERIE… Asfaltarea drumurilor din comuna Puiesti se dovedeste, încã o datã, pe cât ne anevoiasã, pe atât de riscantã sau chiar penalã. Astfel, un drum comunal s-a dovedit mãrul discordiei în Consiliul Local Puiesti si asfaltarea lui nu a fost votatã chiar de consilierii primarului în functie. Discutiie au început atunci când acestia si-au dat sema cã ceva nu este în regulã în conditiile în care pretul drumului a crescut, peste noapte, cu aproape 2 miliarde de lei vechi. Mai exact, într-o sedintã anterioarã, consilierii au aprobat asfaltarea drumului la o valoare de 6.7 milioane de lei, în ultima sedintã, sã descopere cã, în devizele de lucrãri, valoarea acestuia ajunsese la 6,9 miliarde de lei. Diferenta, cam cât douã apartamente la Vaslui. O nimica toatã ar spune primarul care a fãcut aceastã potlogãrie. Pentru a aproba diferenta de bani, au cerut, printre altele, raportul comisiilor de specialitate, dar acestea lipseau cu desãvârsire. Dupã vot, au constatat cã 6 consilieri au votat în favoare, 5 s-au abtinut si unul împotrivã. Cum, pentru ca proiectul sã fie aprobat mai avea nevoie de un vot, acesta a venit, prin telefon, chiar de la primarul în functie, aflat în concediu. Surprinzãtor, cel care a votat împotrivã este unul dintre consilierii care fac parte din acelasi partid ca si edilul. Acesta si-a justificat votul prin faptul cã nu doreste sã ajungã sã dea declaratii în fata procurorilor anticoruptie pentru ceva ce nu i se pare a fi tocmai legal.

La Puiesti, odatã cu plecarea pe usa din dos a primarului Costel Moraru, scos din primãrie de cãtre Agentia Nationalã de Integritate, lucrurile nu par sã fi intrat pe un fãgas normal si primarul interimar, Vasile Pântea, pare sã ducã mai departe traditia fãrãdelegilor. Asa s-a întâmplat si zilele trecute, când un drum comunal care ar fi trebuit sã fie asfaltat, a iscat un scandal urias, fiindcã s-a vrut ascunderea a circa 40.000 de euro, probabil vreo spagã mascatã. Mai exact, într-una din sedinte, consilierii locali au probat ca suma ce trebuie cheltuitã, în baza devizelor de lucrãri, sã fie de 6.727.418,67 lei. Numai cã, în ultima sedintã de Consiliu Local, alesii s-au trezit în fata unor cifre noi, majorate cu aproximativ 200.000 de lei si valoarea drumului a ajuns la 6.921.038,42 de lei. Diferenta, conform constructorului, ar fi fost datã de majorarea unor preturi la materiale, dar majoritatea consilierilor au decis sã voteze împotrivã sau sã se abtinã din cauza lipsei unor documente. Cu toate acestea, proiectul de hotãrâre a trecut cu 7 voturi pentru, 5 abtineri si o împotrivire chiar dacã, în sala de sedinte erau prezenti doar 12 consilieri. Cel de-al saptelea vot si cel care a fãcut diferenta a venit din partea unui consilier cu atributii de primar (primarul interimar – n.r.) care a votat, prin telefon, chiar dacã se afla în concediu, precum Al Capone. Curios este faptul cã, în timp ce consilierii din Opozitie au ales sã se abtinã, împotrivã a votat chiar un consilier din staff-ul actualului primar. Acesta si-a justificat votul spunând urmãtoarele: “Eu nu sunt împotriva asfaltãrii acestui drum, dar am suspiciuni pentru cã acest dosar nu are toate documentele. Nu existã un raport de specialitate al contabilului si as vea sã stiu de ce a fost majorat pretul. Sumele din proiect sunt neclare. Plus cã, în perioada în care era Vieru primar, am tinut sã se asfalteze acest drum si am ajuns sã dau cu subsemnatul la DNA”, si-a justificat votul consilierul local. De partea cealaltã, consilierii din opoztie au spus cã si ei îsi doresc asfaltarea acelui drum, dar îsi doresc si sã fie respectatã legea.

Consilierul Dumitru Budui crede în respectarea legilor tãrii 

SINCER… Unul dintre consilierii care a atras atentia celor din Primãria Puiesti cã ceea ce se întâmplã nu este tocmai legal si corect a fost si liberalul Dumitru Budui. Acesta se întreabã acum cât de corect a fost cel de-al saptelea vot al consilierilor PSD, dar a si cerut acte doveditoare care sã explice majorarea pretului drumului repectiv, peste noapte. “Sunt de acord cã orice comunã are nevoie de o infrastructurã modernã în toate localitãtile compenente, dar eu sunt de pãrere cã acest lucru trebuie fãcut transparent si legal. Trãim într-o comunã în care încã mai este nevoie de construirea de scoli si grãdinite, dar si de investitii precum apa si canalizarea, investitii care pot transforma, în bine, viata oamenilor din Puiesti. Actuala coducere a uitat si cã o comunitate are nevoie de sãnãtate si culturã, dar si sã vinã în sprijinul tinerilor în asa fel încât acestia sã nu mai plece în tãri strãine”, spune consilierul Dumitru Budui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ