8 C
Vaslui
08-dec.-2022

La Vaslui, masini de spãlat strãzi si aspiratoare stradale

- Advertisement -

DOTÃRI În primãvara anului viitor, pe strãzile din Vaslui vor fi vãzute noile echipamente si utilaje ale Goscom, în locul muncitorilor scosi la curãtenie cu mãturoaie. Este vorba de utilajele achizitionate de societatea de gospodãrire comunalã pe baza proiectului transfrontalier de mediu dintre primãriile Vaslui si Cahul, masini care vor curãta strãzile si trotuarele la standarde europene. Ieri, primarii celor douã orase, Vasile Pavãl si Petru Burlacu, au trecut în revistã modul de implementare a proiectului, anuntând cã atât Vasluiul, cât si orasul Cahul, doresc sã acceseze si alte proiecte cu finantare europeanã, pe viitor. “Vom avea masini cu care vom mãtura trotuarele si nu vom mai stârni nori de praf, peste pantofii vasluienilor, cu vechile mãturoaie. Suntem mândri, pentru cã prin acest proiect am reusit sã ne dotãm cu masini foarte bune, utile pentru comunitate”, a spus primarul Vasile Pavãl.

Municipiul Vaslui produce în jur de 2.200 de tone, lunar, iar accesarea unui proiect de mediu de 1,5 milioane de euro, fonduri europene, alãturi de un oras din R. Moldova, a însemnat un urias ajutor pentru municipalitate. Era nevoie de acest proiect, pentru cã utilajele Goscom nu sunt suficiente, iar cele existente sunt destul de vechi. Asa a apãrut proiectul transfrontalier între Vaslui si Cahul, cel mai important oras din sudul Republicii Moldova, prin care Vasluiul a putut sã-si procure utilaje de 1 milion de euro, în timp ce Cahulul a beneficiat de fonduri importante pentru acest oras, 500.000 euro. Astfel, la parcurgerea primului an de proiect, municipiul Vaslui a reusit sã achizitioneze trei masini autocompactoare deseuri, trei aspiratoare stradale pentru piete si trotuare si 500 de containere. În câteva sãptãmâni, a anuntat primarul Vasile Pavãl, va sosi la Vaslui si o masinã performantã pentru mãturat si spãlat strãzi, comparabilã cu ceea ce existã acum în orasele din Uniunea Europeanã. În iarnã, se asteaptã un utilaj complex, cum nu existã în tarã la acest moment, o masinã de curãtat si spãlat containere, prin care toate echipamentele de depozitare pentru gunoaie menajere vor fi curãtate complet. “În jumãtate de an, mi-as dori sã termin de asfaltat mai multe strãzi pe proiect, iar aceste masini frumoase primite de Goscom vor veni pe zone frumoase, complet sistematizate. Vom avea si masini cu care vom mãtura trotuarele si nu vom mai stârni nori de praf, peste pantofii vasluienilor. Suntem mândri, pentru cã prin acest proiect am reusit sã ne dotãm cu masini foarte bune, utile pentru comunitate. Vom duce proiectul la final, pentru a obtine o notã bunã si a accesa pe viitor si alte proiecte”, a spus primarul Vasluiului. Masinile primite acum vor iesi pe strãzi în primãvarã, a mai anuntat primarul, pentru cã se doreste specializarea unor soferi pe aceste echipamente, complet automatizate si computerizate.

La Cahul, primarul Burlacu este multumit: “Este cel mai mare proiect cu fonduri europene. Toatã Moldova e cu ochii pe noi”

“Venim la Vaslui cu multã plãcere, încercând sã învãtãm ceva din experienta dumneavoastrã. Noi, în Cahul, am început sã facem primii pasi pe linia protejãrii mediului în urmã cu cinci ani. Am început de la un buldoexcavator si am continuat sã dezvoltãm proiecte, cel mai important fiind cel cu municipiul Vaslui. Este cel mai mare proiect cu fonduri europene si toatã Moldova e cu ochii pe noi, vor sã vadã cum îl ducem la final”, a spus Petru Burlacu, primarul Cahulului, adresându-se gazdelor. La Cahul, doar 20% dintre strãzi sunt acoperite de societatea de gospodãrire comunalã, pentru care se asigurã curãtenia. Restul sunt curãtate destul de greoi, la intervale de timp destul de lungi. Cu toate acestea, prin acest proiect se va achizitiona, pentru orasul din sudul R. Moldova, o masin compactoare de deseuri, o autospecialã de mãturat si spãlat strãzi, probabil cea mai modernã din tara vecinã, dar si un buldoexcavator. “Avem un rol important în asigurarea curãteniei în municipiul Vaslui. Prin acest proiect, reusim sã facem retehnologizarea si modernizarea echipamentelor pe care le detinem, astfel cã vom fi bine asezati pe proiectul de modernizare a orasului. Aceastã activitate de colectare a deseurilor completeazã eforturile primãriei, de modernizare a urbei”, a spus Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscom Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.