La Vaslui, Miticã Buzatu angajeazã toti lipitorii de afise si copiii ziaristilor “de casã” , la Oradea, Bolojan concediazã jumãtate din personalul CJ

ADMINISTRATIE DIFERITà

DIFERENTÃ… Consiliul Judetean Vaslui cheltuie, anual, pe salariile celor peste 130 de angajati ai institutiei, peste 3 milioane de euro, o sumã colosalã pentru unul dintre cele mai sãrace judete din tarã. S-a ajuns în aceastã situatie dupã ce în ultimii ani, acolo s-au aciuat toate pilele si toti membrii de partid ai PSD, bineînteles cu binecuvântarea si aprobarea presedintelui Dumitru Buzatu. Unii dintre ei fãrã carte prea multã, au reusit sã-si strecoare dosarele de angajare dupã ce din birourile de conducere s-a dat ordin ca absolvirea unei facultãti sã nu mai fie conditie obligatorie pentru angajare. De exemplu, pe data 1 octombrie, Buzatu a dat dispozitie ca douã posturi de consilieri cu studii superioare sã fie transformate în referenti cu studii medii, în asa fel încât sã fie angajate persoanele care trebuie. În timp ce Consiliul Judetean Vaslui se umple cu tot felul de lipitori de afise si habarnisti fãrã studii, plãtiti cu salarii de mii de euro din banii vasluienilor, în alt colt al tãrii, la Oradea, noul presedinte al Consiliului Judetean, Ilie Bolojan, anuntã cã va concedia jumãtate din personalul institutiei, pe motiv cã foarte multi angajati taie frunze la câini.

Persoane “fãrã obiectul muncii”, cu salarii mari si bonusuri de 50% pentru participarea în numãr mare la proiecte europene cu mize mici, precum si angajati care nu aveau loc fizic corespunzãtor în birouri, fiind prea multi. Asta a gãsit Ilie Bolojan, proaspãtul presedinte Consiliul Judetean Bihor în institutia pe care o va conduce în urmãtorii patru ani. Fondul de salarii al CJ Bihor, dezvãluit de Bolojan, este de 270.000 euro lunar. Fostul primar al Oradei a anuntat într-o conferintã de presã reorganizarea masivã a CJ Bihor, care presupune, printre altele, concedierea de la 1 decembrie a 86 de angajati, din totalul celor 174 salariati. “La Consiliul Judetean trebuie sã facem din mers douã lucruri: pe de o parte o schimbare de curs, o nouã orientare care sã însemne reorganizarea activitãtii institutiei, asa încât sã economisim banii bihorenilor, stoparea risipei si orientarea CJ spre bihoreni, în paralel cu încercarea de a face tot ce tine de noi pentru dezvoltarea economicã a judetului si cresterea nivelului de trai al bihorenilor”, a spus noul presedinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Când l-ati auzit pe Buzatu vorbind despre stoparea risipei si orientarea CJ spre vasluieni?  

Pentru unii dintre noi e cel putin ciudat sã-l auzim pe presedintele unui judet emergent din punct de vedere economic, unde locurile de muncã sunt aproape la tot pasul si salariile nu sunt cele mai mici din tarã, vorbind despre stoparea risipei banului public, despre reorientarea unei institutii cãtre locuitorii judetului respectiv. Faceti acum un exercitiu de memorie si încercati sã vã amintiti când l-ati auzit pe Dumitru Buzatu vorbind despre stoparea risipei banului public. Dacã rãspunsul este “niciodatã”, sã stiti cã asta nu înseamnã automat cã la Consiliul Judetean Vaslui nu se face risipã de bani publici. În fiecare an, institutia condusã de Dumitru Buzatu plãteste salarii de peste 3 milioane de euro celor peste 130 de angajati ai sãi. Unii dintre acestia au intrat în sistem doar la recomandarea cui trebuie, altii au fost angajati doar dupã ce si-au arãtat devotamentul fatã de partid, mai ales în campaniile electorale. Dacã nu ei, mãcar pãrintii lor, unii dintre ei ziaristi care în fiecare zi îsi fac timp sã mai dea câte o “caldã” iubitului conducãtor. Asa se face cã în ultimii ani ani, cea mai importantã institutie din judetul Vaslui a fost cãpusatã de tot felul de habarnisti, oameni fãrã niciun fel de pregãtire în domeniul în care au fost angajati, oameni care nici mãcar nu stiu sã vorbeascã cu cei care le trec pragul. Persoane doar cu liceul sau chiar mai putin, care nici nu stiu de ce au ajuns acolo, tot ce stiu ei e cã la sfârsitul lunii trebuie sã-si ridice salariul, deloc mic. Un exemplu în acest sens a fost cea mai recentã modificare a statutului de functii al personalului din cadrul aparatului de specialitate al CJ, când Buzatu, de la sine putere, a transformat douã posturi vacante de consilier – nivel studii superioare- din cadrul Cabinetului presedintelui, în referent cu studii medii. Probabil doar asa se poate justifica prezenta tot mai deasã a fiului unui defunct lider rrom prin birourile institutiei conduse de Buzatu. Asta în timp ce mii de tineri vasluieni, absolventi la zi de Administratie Publicã, Fonduri Europene, Politici Publice si Management Institutional rãspund la telefoane prin call-center-ele din Iasi! Mai încap aceste minti de bãietii cu carnet de partid în administratia publicã vasluianã? Sã ne mai mirãm cã dupã absolvirea facultãtii, acesti oameni au plecat unde au vãzut cu ochii si nici nu vor sã mai audã de judetul în care s-au nãscut?

Buzatu: “nimeni nu poate sã se opunã acestor chestiuni” 

Reales în fuctia de presedinte al Consiliului Judetean si având de partea sa o majoritate care îi permite sã facã ce vrea, Dumitru Buzatu va continua în maniera care l-a consacrat si în urmãtorii patru ani. Orice atitudine contrarã vointei lui în sedintele de CJ este înãbusitã fie prin ironii ieftine, fie prin vociferãri ale colegilor de partid, care par sã nu constientizeze cã au ajuns consilieri judeteni pentru a reprezentanta cetãtenii, nu pentru a juca doar rolul de aparat de vot al mãritului conducãtor. Un astfel de episod s-a derulat în sedinta de CJ din 8 octombrie, când consilierul PNL, Gheorghe Veziteu, a adus în discutie fix cele douã modificãri din statutul de functii, prin care douã posturi de consilieri cu studii superioare au fost transformate în referenti cu studii medii. Vizibil deranjat de curiozitatea consilierului din opozitie, Buzatu a rãspuns: „Sunteti presedinte, domnule Veziteu? Aveti o problemã cu aceastã solicitare? Eu am fãcut-o. Din câte stiu, rezultatul alegerilor consemnate aratã cã eu voi fi presedintele Consiliului Judetean si viitorul presedinte al Consiliului Judetean doreste sã facã aceastã modificare. Dumneavoastrã puteti sã o acceptati sau sã nu o acceptati. Dacã doriti mai multe explicatii, cã doar lucrurile acestea nu sunt secrete, sunt transparente, eu vã pot oferi si mai multe explicatii. (…) Prin urmare, a fost solicitarea mea si evident cã puteti sã-i dati curs sau nu. Nu sunt rãutãcios, sunt exact… Nimeni nu poate sã se opunã acestor chestiuni, dincolo de majoritate (n.r. a Consiliului Judetean), si sã prescrie ceva, pentru cã acolo este cabinetul presedintelui. Presedintele îsi organizeazã cum crede de cuviintã cabinetul ca sã fie mai eficient”, a fost rãspunsul lui Buzatu. Acum cititi din nou planurile presedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, pentru a întelege mai bine de ce Bihorul are printre cele mai eficiente administratii si cele mai mari cresteri economice, iar Vasluiul este în coada clasamentului.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ