21.2 C
Vaslui
04-iul.-2022

Lacul de agrement Prodana, poluat cu ape menajere de la Liceul „Mihai Eminescu”

POLUARE… Apele menajere colectate din zona Complexului Școlar Mihai Eminescu sunt evacuate în lacul Prodana, de unde, în perioade cu precipitații abundente, se evacuează în Valea Seacă.

DE NECREZUT… După o sesizare făcută de bârlădeni la Garda de Mediu, referitor la nivelul ridicat de poluare a Lacului de Agrement Prodana din Bârlad, Garda de Mediu Vaslui a făcut verificări. Răspunsul primit de cei care au sesizat, i-a pus pe gânduri: „În conformitate cu prevederile autorizației de gospodărire a apelor și a autorizației de mediu deținute de AQUAVAS SA, apele menajere colectate din zona Complex Școlar (Liceul Teoretic-n.r.) Mihai Eminescu sunt evacuate în lacul Prodana, de unde, în perioade cu precipitații abundente, se evacuează în Valea Seacă.”, scriu negru pe alb comisarii Gărzii de Mediu Vaslui. În urma constatărilor au fost stabilite atât Primăriei Municipilui Bârlad, cât și operatorului local de apă și canalizare măsuri specifice cu termene precise în vederea respectării regulamentului stabilit pentru arii naturale protejate și încadrării apelor menajere evacuate în lacul Prodana în limitele legale și actelor de reglementare deținute. Și cam atât! În rest, poluarea continuă!

Pe adresa redacției noastre din Bârlad a sosit un e-mail, semnat de mai mulți cetățeni, prin care se atrage atenția că edilii municipiului Bârlad lasă să fie poluat Lacul de Agrement Prodana, de către apele menajere care provind de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Oamenii s-au adresat Gărzii de Mediu, după ce au trimis sesizare, fotografii și au cerut să fie pedepsiți cei care poluează lacul Prodana din Bârlad. Răspunsul celor de la Garda de Mediu este însă unul care i-a nemulțumit pe cei care au cerut aplicarea legii și pedepsirea celor care poluează.

„Vă trimit un răspuns de la Garda de Mediu, din care rezultă cum Lacul Prodana este poluat cu ape menajere care se deversează de la Complexul Școlar Eminescu. Mai este declarat și arie protejată, dar el este plin de ra..t. La ce să mai cheltui atîția bani cu lucrări de decolmatare dacă în lac sunt deversate ape menajere? Inutilă investiția ori s-au spălat niște bani. O să vă trimitem când vine și răspunsul de la Agenția Națională pentru Arii Naturale București, să vedem ce măsuri iau și ei pentru a stopa această poluare. Prima dată, hai să facem canalizări și după să ne pozăm la mătasea broaștei ca mari ecologiști. Orașul Bârlad e un oraș poluat … Cacaina este plină de gunoaie și mizerii…”, scriu cetățenii din Bârlad.

 Garda de Mediu ia măsuri și impune termene

Iată răspunsul Gărzii de Mediu la solicitarea bârlădenilor, în care se spune negru pe alb că „În zona reclamată, pe amplasamentul indicat, la data controlului a fost identificată evacuarea apelor menajere în lacul Prodana; în conformitate cu prevederile autorizației de gospodărire a apelor și a autorizației de mediu deținute de AQUAVAS SA, apele menajere colectate din zona Complex Școlar Eminescu sunt evacuate în lacul Prodana, de unde, în perioade cu precipitații abundente, se evacuează în Valea Seacă. Au fost verificate ultimele rapoarte de încercare de unde nu au reieșit depășiri ale valorilor maxim admise pentru indicatorii fizico-chimici analizați.”, răspund cei de la Garda de Mediu, un răspuns halucinant din care reclamanții nu mai înțeleg nimic!

„Ca urmare a sesizării dumneavoastră înregistrată la Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatul Județean Vaslui … 21.03.2022, prin care reclamați deversarea apelor menajere de la două blocuri neracordate la rețeaua de canalizare în lacul Prodana și prin care solicitați dacă există aviz de mediu pentru lucrări de decolmatare a acestuia, (….) vă comunicăm următoarele:

În data de 23.03.2022 o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Vaslui, împreună cu reprezentanți ai Primăriei municipiului Bârlad și ai operatorului local apă-canalizare-epurare AQUAVAS SA – Sucursala Bârlad s-au deplasat în zona reclamată, pe amplasamentul indicat; la data controlului a fost identificată evacuarea apelor menajere în lacul Prodana; în conformitate cu prevederile autorizației de gospodărire a apelor și a autorizației de mediu deținute de AQUAVAS SA, apele menajere colectate din zona Complex Școlar Eminescu sunt evacuate în lacul Prodana, de unde, în perioade cu precipitații abundente, se evacuează în Valea Seacă. Au fost verificate ultimele rapoarte de încercare de unde nu au reieșit depășiri ale valorilor maxim admise pentru indicatorii fizico-chimici analizați. „, scrie șeful Gărzii de Mediu Vaslui, comisarul șef Gabriel Laic.

Nu vă pierdeți speranța: în Bârlad se lucrează la extinderea canalizărilor…

„La nivelul municipiului Bârlad se află în desfășurare un program de extindere a rețelelor de canalizare a apelor uzate. Realizarea canalizării pentru apele uzate menajere în zona Complexului Școlar (Mihai Eminescu – n.r.) ar elimina evacuarea acestor ape în zona lacului Prodana. În ceea ce privește executarea lucrărilor de decolmatare a lacului Prodana și existența avizului de mediu pentru aceste lucrări, vă facem cunoscut faptul că, la data controlului, Primăria Municipiului Bârlad deține avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) cu stabilirea condițiilor minime pentru desfășurarea lucrărilor de igienizare a lacului Prodana. Din verificările efectuate, la data controlului nu se executau niciun fel de lucrări de igienizare, nu existau grătare aprinse și nici nu se desfășurau activități de pescuit.”, mai precizează comisarul șef al Gărzii de Mediu. Pe principiul „Nu mai insistați cu sesizările, că extindem noi rețelele de canalizare din când în când!”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here