spot_img
0.1 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Lansare de carte în Muntenii de Sus: „File de monografie-scolile comunei Muntenii de Sus (1865-2023)”

- Advertisement -

CARTE… Un eveniment important a avut loc, zilele trecute, în comuna Muntenii de Sus. Este vorba despre lansarea monografiei „File de monografie- scolile comunei Muntenii de Sus (1865-2023)„, scrisã de profesoara Gianina Cocuz. Volumul intitulat a apãrut la Editura Pim din Iasi si reuneste în cele peste 260 de pagini contributii valoroase apartinând fostilor si actualilor dascãli si elevi, oamenilor de culturã care au fãcut cinste scolii si care azi sunt un model de urmat pentru generatiile viitoare. Martorã a unor evenimente istorice semnificative, precum Primul Rãzboi Mondial (1914-1918), Al Doilea Rãzboi Mondial (1939-1945), Revolutia din Decembrie 1989, afectatã de cutremurele din 1940 si 1977, scoala din Muntenii de Sus a rezistat în timp.

Prefatatã de profesorul doctor Nicolae Ionescu, lucrarea a fost apreciatã ca „un eveniment editorial pentru comunitate si nu numai. Scrisã cu pasiune si suflet, cartea ne prezintã istoricul scolilor din comunã, traditiile, obiceiurile si folclorul local. De remarcat este faptul cã dânsa a realizat cu sprijinul sãtenilor si un frumos muzeu care pãstreazã comori inestimabile de patrimoniu, constituind scoala de lângã scoalã, contribuind, astfel, la educatia patrioticã, componentã de bazã a educatiei permanente, care încãlzeste si lumineazã dorinta de cunoastere a elevilor. Istoria scolii se identificã cu cea a comunitãtii, fiind o istorie zbuciumatã, cu eforturi mãrete, cu suisuri si coborîsuri, însotind lupta pentru stiinta de carte a sãtenilor. Școala, precum Armata si Biserica, a fost alãturi de poporul român atât în zile de bucurie, cât si în momente de încercãri si restriste”.

Cronica unui secol si jumãtate de existen a scolii din Muntenii de Sus

În cuvântul sãu, prof. Gianina Cocuz a mentionat: „adesea m-am întrebat care este menirea unei monografii sau cui foloseste o monografie a scolii. Din punctul de vedere al institutiei care o concepe, scopul este de a prezenta câteva repere istorice, cum ar fi momentul înfiintãrii, evolutia ulterioarã pânã în prezent si, bineînteles, de a scoate în evidentã rezultatele deosebite obtinute pe parcursul existentei sale. Din punctul de vedere al celui care o studiazã – acesta va regãsi elemente inedite despre evolutia si activitatea scolii într-o lucrare de amploare, concisã si utilã din toate punctele de vedere”. Primarul Ion Vartolomei a mãrturistit cã volumul de fatã îi trezeste amintiri: „File de monografie despre scolile comunei Muntenii de Sus” e un titlu sugestiv care mã duce într-o zonã a nostalgiei, a unor vremuri frumoase. O mare parte dintre dascãlii mei dragi nu mai sunt printre noi, ceea ce înseamnã cã am îmbãtrânit si eu, iar peste ani cei care vor rãsfoi paginile acestei frumoase monografii vor vorbi despre noi, oamenii de azi, la timpul trecut. Odatã cu lansarea acestei cãrti am avut ocazia sã retrãiesc amintiri pe care, în viteza vremurilor ce le trãim, le mai uitãm. Multumesc doamnei profesoare Cocuz Geanina pentru cã a rãmas aproape de comunitatea noastrã, unde, la rândul dumneaei, a format generatii de elevi si, chiar dacã nu mai are ore la noi în scoalã, nu ne-a uitat, prezenta monografie fiind martora acestui lucru”. Paginile cãrtii exprimã gândurile în cuvinte încãrcate de emotia aducerilor aminte, momente din viata acestei „cetãti de culturã”. Cronica unui secol si jumãtate de existentã a scolii din Muntenii de Sus cuprinde cadre didactice care, cu devotament si profesionalism, au rãsãdit în sufletele elevilor dragostea de carte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.