spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Lansarea primei monografii a învãtãmântului vasluian

- Advertisement -

EVENIMENT…La Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui, va avea loc, marti, lansarea lucrãrii stiintifice “Învãtãmântul vasluian. File de istorie (secolul XVIII-2014)”, monografie semnatã de Gabriela Plãcintã, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetan (ISJ) Vaslui, profesorii de istorie Ionela Lepãrdã si Daniela Croitoru, coordonator fiind Nicolae Ionescu, inspector de istorie. Lucrarea este o premierã pentru învãtãmântul vasluian si oferã informatii cu privire la istoria scolilor si a specialistilor care si-au pus amprenta în acest domeniu de activitate. Mult asteptatã si necesarã, monografia aduce un omagiu generatiilor de cadre didactice si elevi care au pãsit de-a lungul timpului pragurile scolilor din judet.

Menirea scolii este una plinã de noblete – aceea de a forma si cultiva personalitãti. De aceea este important ca generatiile actuale sã cunoascã eforturile predecesorilor în formarea ei, urcusurile si coborâsurile învãtãmântului vasluian, transformãrile care au intervenit pe parcursul istoriei, începând cu secolul al XVIII-lea si pânã în prezent. În paginile acestei monografii sunt rememorate fapte, întâmplãri, evenimente, personalitãti de marcã, oameni care au dat o nouã fatã sistemului, care si-au sacrificat cu generozitate timpul pentru a munci în interesul elevilor si pentru a-si pune în practicã ideile astfel încât scoala sã ajungã la un nivel cât mai înalt. Cei patru autori au depus eforturi considerabile timp de doi ani pânã au ajuns la forma finalã a lucrãrii stiintifice. De remarcat este bibliografia care demonstreazã vasta documentare, fiind amintite numeroase izvoare: de la fondurile Directiei Judetene a Arhivelor Nationale la lucrãri memorialistice, de la articole de presã la enciclopedii, dictionare, sinteze, dar si lucrãri cu caracter general si special. Asa cum noteazã si Ion Agrigoroaiei, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, “Învãtãmântul vasluian. File de Istorie (secolul XVIII-2014)” are o semnificatie “moralã, educativã, care se constituie într-un profund omagiu adus celor cuprinsi si necuprinsi în aceste pagini, tuturor celor care de-a lungul vremurilor, aici si pe întinsul pãmânt românesc, au privit în ochii copiilor, ai tinerilor de la sate si orase, cu gândul la viitorul acestora într-o Românie mai demnã si mai prosperã.” “Este prima lucrare de acest tip din judet, a mai existat la un moment dat o încercare însã extrem de subtire. Ideea îmi apartine, a fost una din dorintele mele încã de la începutul mandatului. Am avut bineînteles sprijinul colegilor, dar si al directorilor unitãtilor de învãtãmânt care ne-au furnizat informatii. Nu este o lucrare 100% completã deoarece nu toti inspectorii au dorit sã ofere informatii cu privire la activitatea lor. Mâine, la ora 11.00, are loc lansarea la Scoala Gimnazialã <<Constantin Parfene>> Vaslui. Am ales aceastã locatie pentru cã este cel mai vechi edificiu si mi-am dorit ca evenimentul sã aibã loc într-un spatiu scolar. Urmeazã alte douã lansãri la Bârlad si Husi.”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.

Cuprinsul monografiei

Monografia este structuratã în patru capitole principale si mai multe subcapitole. În primul, “Istoria învãtãmântului vasluian”, autorii ne oferã informatii plecând din secolul al XVIII-lea pânã la finalul Primului Rãzboi Mondial si înfãptuirea Marii Uniri, parcurg perioada interbelicã, atunci când învãtãmântul cunoaste o dezvoltare fãrã precedent pe cuprinsul întregii tãri. De asemenea, sunt prezentate date din perioada comunistã, când învãtãmântul se transformã dupã modelul sovietic, dar si din perioada postdecembristã. Cel de-al doilea capitol cuprinde scurte prezentãri istorice a unitãtilor scolare reprezentative din judet: colegii, licee, scoli gimnaziale si nu numai. Sunt amintite, printre altele, personalitãti remarcabile care au absovit cursurile acestor scoli, asa cum ar fi Constantin Motas, Constantin Moisil, Constantin Tãnase, Stefan Ciubotorasu etc.- la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui, Garabet Ibrãileanu, Stefan Procopiu, Nicolae N. Tonitza, Alexandru Philipide, Dumitru Bagdasar etc.- la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, dar si oameni din conducerea lor. Al treilea capitol, intitulat “Asociatii culturale ale învãtãmântului vasluian. Mic Dictionar de personalitãti ale scolilor vasluiene. Medalioane ale inspectorilor scolari” scoate în prim plan oamenii de valoare ai acestei profesii, ale cãror cuvinte si fapte au atârnat greu. Printre ei se numãrã si Constantin Clisu, inspector general al ISJ Vaslui în perioada 1975-1984, Elena Condrea, presedinte al Consiliului Judetean al Organizatiei Pionierilor între 1973-1979 si presedintele Comitetului Judetean de Culturã Vaslui în anii 1979-1984, Gheorghe Cârjã, care a detinut numeroase functii importante, director al Liceului Industrial nr. 1, director al Liceului “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, inspector de specialitate, inspector general adjunct, inspector general între 1990-1993 si 2005-2007 -primul inspector general ales de colegi si nu numit dupã înlãturarea comunismului, dar si Petrea Iosub, Constantin Alexandru, Armeanu Stefãnicã Ionel, Emilian Dumitricã s.a. Ultimul capitol cuprinde tabele cu personalul ISJ Vaslui din intervalul 1930-2014, tabelul scolilor cu peste 50 de ani de existentã – cu mici scãpãri, cum ar fi Scoala din Vutcani – dar si un tabel al directorilor scolilor vasluiene din anul scolar 2013-2014.

“Omagiu eternului dascãl”

În încheiere…Ultimul cuvânt îl are Gabriela Plãcintã, care aduce un “Omagiu eternului dascãl”. “A fi dascãl înseamnã a face parte din pleiada acelor oameni care au pus bazele nu numai unui sistem educational, ci si ale unei bune functionãri a întregii societãti, si, totul, prin puterea mintii si dãruire. Se spune cã <<un dascãl bun echivaleazã cu un noroc în viatã>>. De aici pornesc izvoarele. Educând generatii de copii în credintã, muncã si putere de muncã, prin exemplul personal, prin prestigiul lui moral, prin discretia si cãldura de care dã dovadã apostolând, profesorul este plãmãdit parcã pentru a fi asa ceva, asemenea unui violonist de mare talent, si va fi încrustat ca o efigie, de-a pururea, pentru competenta si devotamentul lui didactic, pentru harul binecuvântat”, a notat Gabriela Plãcintã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.