Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după ce a câştigat la CEDO. “Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

Laura Codruţa Kovesi, actualul procuror-şef european, şi-a exprimat speranţa că decizia CEDO reprezintă “reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani”. Fosta şefă a DNA a menţionat că nu a depus o cerere pentru a obţine despăgubiri băneşti deoarece hotătârea Curţii Europene a Drepturilor Omului este, pentru ea, “un remediu”.

Laura Codruţa Kovesi a avut o primă reacţie, după ce judecătorii CEDO i-au dat dreptate în procesul intentat României cu privire la revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA, transmite Biziday.

“Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”

Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională”, a precizat Laura Codruţa Kovesi. ….https://www.romaniatv.net/laura-codruta-kovesi-prima-reactie-dupa-ce-a-castigat-la-cedo-doresc-stoparea-ingenuncherii-procurorilor_520276.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ