spot_img
25.9 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

Lebada inghetata, salvata de pompierii barladeni

- Advertisement -

NOROCOS… Un pui de lebãdã care a ajuns pe lacul Regie din Bârlad a fost prins pe lac de înghet si nu s-a mai putut misca. Amenintat de câinii madanezi, care veneau pe gheata groasã, puiul de lebãbãdã pãrea sã fie sortit pieirii. Un politist din Bârlad, comisarul Gioni Bighiu a fost sunat de proprietarul lacului de agrement Regie, cerându-i sã-l ajute sã salveze lebãda, care risca moarã înghetatã sau mâncatã de câini. Operatiunea de salvare a început la orele 16.10, când politistii si pompierii si-au unit eforturile si au reusit dupã trei ore sã ducã la Grãdina Zoo lebãda vie si nevãtãmatã. A fost prima operatiune de salvare a unei lebede de cãtre Detasamentul de Pompieri din Bârlad.

Ieri dupã amiazã, comisarul de politie Gioni Bighiu si-a anuntat comandantul, pe comisarul sef Vasile Chelaru cã proprietarul lacului Regie din Bârlad, Lili Modiga, l-a rugat sã-l ajute sã salveze un pui de lebãdã care a rãmas înghetat pe lac. Gioni Bighiu a sunat si la numãrul 112, anuntând cã puiul, care are implantat un microcip, fiind ocrotit de lege, este prins în lacul înghetat si riscã sã moarã. A fost anuntat dispeceratul ISU Vaslui care a trimis un echipaj de la Detasamentul de pompieri Bârlad, cu o autospecialã si cu o barcã pneumaticã. Operatiunea de salvare a fost coordonatã de seful detasamentului de pompieri, lt.col Cristian Lãcãtusu. Timp de peste o orã, s-a încercat sã se ajungã la lebãda prinsã între apele înghetate ale lacului. Barca pneumaticã n-a fost de niciun folos, dar vãzând cã gheata este destul de groasã, un pompier mai curajos s-a avântat pe ea, legat bine de colegi si sustinut de o frânghie. A ajuns la puiul de lebãdã, înaintea câinilor care deja îi dãdeau târcoale puiului. Pompierul curajos a aruncat peste lebãdã o plasã specialã de pescuit, a prins-o si a adus-o în sigurantã la mal.

Puiul este în sigurantã la Grãdina Zoologicã Bârlad

Lebãda, înghetatã bocnã, dar încã în viatã, a fost transportatã la Grãdina Zoologicã din Bârlad, unde Adrian Cãrãbãt, directorul grãdinii a dat dispozitii sã fie gãzduitã. “Este prima operatiune de salvare a unei lebede pe care am avut-o noi, pompierii din Bârlad. Stiu cã aceste pãsãri sunt ocrotite de lege si mã bucur cã am putut sã o salvãm”, a spus lt.col. Cristian Lãcãtusu. “Puiul de lebãdã a fost primit la noi, va fi deparazitat, pentru cã are foarte multi paraziti si probabil din aceastã cauzã n-a putut sã meargã cu celelalte lebede. Am înteles cã face parte dintr-un grup de 12 lebede care locuiesc pe lacul de la Regie si este pãrãsit de grup. Va fi cazat la noi fãrã probleme” ne-a precizat Adrian Cãrãbãt, directorul Grãdinii Zoo Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.