spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Lecția de ignoranță și populism oferită de consilierii locali din Vaslui olimpicilor: un premiant primește premiu aproape cât un elev care doar participă la olimpiadă

- Advertisement -
Dezbaterile Consiliului Local Vaslui pentru premierea olimpicilor, s-au tansformat marți într-un fiasco, care este o palmă dură pentru adevărata perfomanță. De ce? Citiți în rândurile de mai jos.

“Lucrăm cu materialul clientului”, a afirmat consilierul Alexandru Barbu într-o pauză de dezbateri jurnaliștilor prezenți la ședința de consiliu local de joi. Ce voia să transmită consilierul PSD? Un principiu simplu și corect, de altfel: ei, consilierii, stabilesc premiile pentru olimpici în baza datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui. Căci da, cheia rezolvării tuturor neînțelegerilor de acolo ar fi trebuit să vină. ISJ Vaslui ar fi trebuit să explice consilierilor încă de la trimiterea situației centralizate care este diferența dintre un premiu și o medalie, pentru a nu ajunge în situații aberante ca un elev care se situează pe locurile 37 sau 40 în clasamentul național al olimpiadei să primească mai mulți bani decât unul clasat în primii 15 la o altă disciplină.

ISJ Vaslui nu doar că nu a clarificat situația pentru a se face o departajare corectă, dar a menținut confuzia în rândul consilierilor, consemnând în documentul transmis Consiliului Local medaliile de argint și bronz înaintea mențiunilor și premiilor speciale oferite de Ministerul Învățământului, deși clasarea acestora în ierarhia națională le era inferioară. Este drept, însă, și că, pentru a fi în știință de cauză, orice consilier local ar fi putut să consulte un regulament al olimpiadelor naționale și atunci ar fi înțeles cum se acordă distincțiile. Dovada de neînțelegere a mecanismului a fost oferită de însuși viceprimarul Cătălin Mândru, care a pus egal între premiul și medalii. Cătălin Mândru este cadru didactic de profesie. Într-un final, a înțeles eroarea și a retras regulamentul de pe ordinea de zi. Ceilalți profesori din Consiliu Local au tăcut mâlc pe tot parcursul ședinței.

Luminița Vârlan

Singura mai vocală a fost Luminița Vârlan care a atras atenția că noțiunea de premiere se duce în derizoriu dacă nu se va ține cont de adevărata performanță.

Șefa ISJ Vaslui a susținut mai mult premierea olimpicilor fără premii

Cristiana Botan

Prezentă la ședința Consiliului Local de marți, șefa ISJ Vaslui, Cristiana Botan, a încercat să explice consilierilor cum stă treaba cu premiile pentru olimpici. Dar era deja prea târziu, pentru că, în fapt, consilierii aveau amendamentele pregătite, cu departajările care nu țineau cont de locul din ierarhia națională. Șefa ISJ Vaslui nici nu a mai avut răbdarea de a sta până la finalul dezbaterilor, deși de lămuririle ei mai era nevoie și atunci când consilierii s-au contrat pe premiile acordate pentru concursurile școlare și extrașcolare. Cristiana Botan a susținut, înainte de a pleca de la ședință, premierea tuturor elevilor care s-au calificat dar nu au obținut premii, spunând consilierilor un neadevăr. Inspectorul general al ISJ Vaslui a afirmat în plenul ședinței de Consiliu Local că nu sunt așa mulți olimpici participanți la o olimpiadă națională, că de la fiecare ciclu școlar să califică doar un singur elev pe clasă. Nimic mai fals! Anual, ministerul suplimentează locurile pentru olimpici și se ajunge în situații ca de la un nivel de studii să participe 3-4-5 elevi. Spre exemplu, anul acesta la chimie, la clasa a VIII-a, s-au calificat cinci elevi vasluieni la olimpiada națională. La matematică, biologie, limbi străine, dar și alte discipline, Vasluiul a primit locuri suplimentare după redistribuire, nu a fost reprezentat de un singur elev pe clasă, așa cum eronat a informat șefa ISJ consilierii locali.

Premiu pentru participare, aproape egal cu cel al unui olimpic cu distincție

Alexandru Barbu

Dorința consilierilor locali de a premia participanții la o olimpiadă națională ar fi salutară, dacă nu crea inechități. Consilierii PSD au propus și votat alături de USR premierea cu 1.000 de lei a elevilor care participă la o olimpiadă națională și nu obține niciun premiu. Și asta, în condițiile în care, pentru un elev care obține o distincție (premiu special, mentiune specială, diplomă de excelență etc), aceeași consilieri PSD au votat acordarea unui premiu în valoare de 1.200 de lei. Iar un elev care primește prima mențiune MEN, adică locul patru la nivel național, 1. 500 de lei. Cam atât valorează pentru PSD și USR în topul național: 200 sau 500 de lei. Că este pe locul 4-5 sau 50 nu este mare diferență. De altfel, premiul pentru participarea olimpiada națională propus de aleșii locali este egal cu valoarea premiului I oferită elevilor de la concursurile naționale finanțate de Ministerul Educației (micile olimpiade). Un elev cu premiu nu trebuie să se uite în curtea altuia și nu trebuie să îl intereseze ce bani primește cel care nu obține niciun premiu, susținea ieri același consilier Alexandru Barbu la discuțiile cu jurnaliștii. Așa o fi, dar oare moral o fi, domnule consilier? Nu le jigniți inteligența, munca? Cum încurajați, stimați consilieri elevii olimpici să țintească cât mai sus, să ajungă în vârful ierahiei naționale? Premiind la grămadă pe cei care participă cu cei care obțin distincții, diferențiind nesemnificativ premiile în bani?

S-au bătut în premii, uitând esența: performanța

Consilierii locali au fost preocupați, în virtutea populismului preelectoral, să liciteze cu premii pe principiul “care dă mai mult”, ignorând scopul acestui demers: scopul premierii. Niciun consilier local nu s-a gândit să prevadă în regulament o prevedere care să îi vizeze pe olimpicii care ajung în loturile naționale. Dacă îi încurajați pe olimpici doar să participe la o olimpiadă, nu și să lupte pentru un loc pe podium, pentru un loc în lot, pentru un loc la o olimpiadă internațională, atunci premiile oferite de consiliu local nu sunt decât o mostră de populism care descurajează adevărata performanță.

Cum se premiază o olimpiadă națională

Pe scurt, pentru înțelegerea publicului larg, la o olimpiadă națională se acordă un singur premiu I, un singur premiu II, un singur premiu III. Apoi se acordă mențiuni pentru 10-15% dintre elevii participanți, și alte 10-15% mențiuni speciale/premii speciale. Medaliile, atât de disputate, se oferă de către societățile profesionale de la științele exacte, separat de distincțiile oferite de minister și organizatorii olimpiadelor naționale. Oferim cu titlu de exemplu informatica. Județul Vaslui nu a obținut anul acesta niciun premiu, mențiune, premiu special sau mențiune specială la Olimpiada Națională de Informatică. În schimb, s-au obținut medalii la clasele a XI-a și a XII-a. La clasa a XI-a și a XII-a, cea mai bună clasare a fost locul 23. Elevii vasluieni care s-au clasat pe acest loc au primit primit medalie de argint. Ceilalți trei elevi vasluieni s-au clasat pe locul 31, 37, respectiv 40 și au obținut medalii de bronz. În total, la nivel național, la informatică au fost acordate 8 medalii de aur, 16 medalii de argint și 22 de medalii de bronz pentru fiecare clasă.

O nouă ședință programată luni

După două ore de dezbateri, primarul Vasile Pavăl a anunțat că retrage proiectul privind premierea olimpicilor de pe ordinea de zi, însă nu pentru că ar fi sesizat inechitățile din regulament, ci pentru că aleșii vasluieni au votat două amendamente având același conținut, iar secretarul general a fost la un pas de a gira un abuz în serviciu cât primăria de mare. Consilierii locali au timp până luni să se gândească la un regulament care să nu promoveze populism și inechități, ci adevărata performanță pe care nu par sau nu vor să o înțeleagă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. DACA ERA UN COPIL DE AL LOR –AOLEO CE PREMII LE DADEA –DAR ORASLELE LOR SUNT PROSTI SI SUNT INCREZUTI NU AU INTELIGENTA –CA DA –TATA ESTE POLITICIAN –-

  2. Gala asta se organizează pentru stimularea performantelor ELEVILOR!!! Cât de nebun să fii și disperat după voturi încât să premiezi cu bani și profesorii ??? Adulți pregătiți și plătiți să ne instruiască elevii. Au salarii, au bani suplimentari pentru pregătirea olimpicilor, au sporuri de merit pentru rezultatele lor, dacă le obțin. Premiați profesorii că își fac treaba la ore??? Atunci să premiați și părinții de olimpici că ăștia muncesc mai mult decât profesorii.
    Voi nu mai aveți limite!!!

    • Auzi explicație la ei, nu premiază chiar toți elevii de națională că sunt prea mulți. Cei cu performante colosale la concursuri naționale extrașcolare finanțate de MEN nu mai au loc. Și nici olimpicii de anul trecut care AU FOST UITAȚI nu mai încap pe listele lor. Dar vor face loc la profesori.
      Așa se stimulează copiii la Vaslui, nu chiar toți, in mod inechitabil și împingând bani la profesori mai degrabă.

  3. Acum ceva timp, o confuzie similară era generată de termenii loc și premiu. Locul 1 (sau 2 sau 3) era, așa cum ne așteptăm, pentru un singur concurent (sau mai mulți, în caz de egalitate de puncte). Premiul I (sau II sau III) era acordat mai multor participanți. Cu toate că s-au schimbat termenii (premiu, medalie), confuzia rezistă. Drei Wetter Taft!

  4. Superb! Cand niste mediocri ajung sa ne conduca, sa nu ne mai miram de asemenea nebunii. De vina nu sunt ei. De vina suntem noi ca ii votam! De vina suntem noi ca nu ne implicam!

    • Lectia de populism predata de sefa Isj Toate scursurile vorbesc de performanata dar niici nu stiu ce inseamna Hai mars la coteț si faceti loc celor care merita Puneti mana repetentilor pe carte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.