Lectie de antreprenoriat la Gârceni! Elevii au realizat o ineditã expozitie cu vânzare

INVENTIVI… Un târg de produse alimentare este o actiune pe care putini o reusesc. La Vaslui, Primãria se chinuie, iar Directia Agricolã a abandonat aceastã temã, care însã la Gârceni, sub bagheta magicã a unor elevi, prinde viatã. Prima editie a Festivalului Toamnei de la Gârceni a fost un succes si a fost organizatã, de cine credeti? De elevii din comunã cu vârste cuprinse între 7 si 14 ani. Sâmbãta trecutã, într-un decor de toamnã autenticã, gasca veselã a elevilor din comunã a avut câte un stand de fiecare scoalã cu produse alimentare, autentice si naturale, cum ar fi: zacuscã, compoturi, magiun, dulceturi, murãturi, castraveti la otet, dar si aranjamente realizate din ghinde, castane, frunze uscate sau flori nemuritoare. Si ca totul sã fie ca la carte, expozitia a fost cu vânzare, vizitatorii fiind ademeniti cu preturi “de producãtor”. Rezultatele s-au vãzut imediat! S-au strâns din vânzãrile directe de la standurile expozitiei, peste 2.700 de lei, bani care se vor folosi ulterior în scopuri umanitare, în special pentru copiii cu nevoi speciale. Primãria Gârceni, partener al acestui eveniment, încântatã de amploarea festivalului, a luat decizia continuãrii acestuia si în alti ani, incluzându-l în programul anual al evenimentelor culturale ale comunei.

La Gârceni, elevii din comunã au dat o lectie de antreprenoriat. Au organizat Festivalul Toamnei, o actiune complexã, compusã dintr-o expozitie cu vânzare a produselor fabricate în comunã, dar si un spectacol artistic de tinutã. Cei curiosi s-au îmbulzit la standurile cu zacuscã, gemuri, compoturi sau murãturi gãtite în special de copii cu ajutorul bunicilor si sub supravegherea pãrintilor, binevenitã mai ales cã se apropie postul Crãciunului. Atractiile expozitiei au fost aranjamentele speciale fãcute din ghinde, castane, dar si flori nemuritoare, culese de copii din grãdini sau din pãdurile din comunã. Evenimentul a fost pus la cale de cadrele didactice ale tuturor subunitãtilor scolare din comunã, în cadrul activitãtilor extraculiculare. “Evenimentul a fost unul inedit pentru noi si m-a fãcut sã scot din buzunar o sumã frumusicã, circa 250 de lei, cumpãrând bunãtãti fãcute de copiii nostri talentati din Gârceni. Am achizitionat zacuscã, gemuri, dar si un aranjament extraodinar realizat din castane si ghinde, care de acum va sta la mine pe birou”, a spus primarul comunei, Sorin Scutelnicu. Directoarea scolii, Veronica Topliceanu, a fost sufletul acestei actiuni, împreunã cu toate cadrele didactice din toate subunitãtile scolare din comunã: “Aceastã idee s-a nãscut dupã ce ne-am consultat cu elevii, cu privire la ce fel de activitãti extraculiculare ar trebui sã facem. La început a pãrut ca o joacã, dar încet, încet, pe mãsurã ce înaintam în realizarea proiectului, ne-am dat seama de complexitatea acestuia. Am apelat si la sprijinul pãrintilor, în special al bunicilor, care au devenit, pentru o clipã, bucãtari alãturi de copiii ori nepotii lor. Fiecare scoalã sau, mai bine spus, subunitate scolarã din comunã a avut un stand propriu, am amenajat si o scenã, decoratã cu elemente specifice toamnei. Expozitia a fost cu vânzare, iar din banii obtinuti vom ajuta copiii cu situatii ori nevoi speciale. Iatã, asadar, cum dar din dar se face Rai. Actiunea a fost o reusitã si tin aici sã multumesc partenerului nostru, Primãria Gârceni, care a pus umãrul la reusita festivalului, dar si domnului primar care ne-a adus fanfara de la Slobozia, iar copiii nostri au dansat muzicã popularã pe melodiile cântate de acestia. Si partea artisticã a acestui festival a fost una reusitã. Elevii au recitat versuri despre toamnã, au cântat si au dansat”.

Fabricat în Gârceni e un brand lansat de elevii care au organizat Festivalul Toamnei

Primarul promite cã la a doua editie va promova mai atent acest festival, fiindcã îsi doreste ca produsele fabricate în Gârceni sã fie degustate si de alte persoane, altele decât cele din comunã, cum ar fi în special cele din mediul urban: “Anul acesta nu prea am promovat cum trebuie Festivalul Toamnei din Gârceni, fiindcã nu stiam dacã elevii o sã aibã asa multe produse în standuri ca sã facã fatã unui numãr mai mare de vizitatori. Dar elevii nostri au demonstrat multã seriozitate si au umplut standurile cu produse gustoase si naturale. Asa cã, la anul, o sã am curaj sã invit pe toti cei ce doresc sã guste din bunãtãtile gãtite la Gârceni, cu legumele si fructele din grãdinile gospodarilor, dar si cu cele culese din pãdure, cum ar fi ciupercile sau fructele de pãdure. Eu, personal, am fost fascinat de ce am gãsit expus în standurile realizate de elevi, iar pe final, dupã ce am adus fanfara de la Slobozia sã cânte, am fãcut cinste cu suncã de Gârceni, asezonatã cu ceapã rosie si pâine coaptã la vatrã”, a mai spus primarul Scutelnicu, care ne-a destãinuit cã printre clientii târgului au fost doar cetãteni din Gârceni. La finalul actiunii, directorul scolii coordonatoare a anuntat suma strânsã din vânzãri, care este destul de mare si e peste ce realizeazã un magazin de cartier din Vaslui. Elevii au vândut produse în valoare de 2.700 de lei, iar acesti bani vor fi cheltuiti în scopuri umanitare, pentru copiii care au nevoie de haine, rechizite, cãrti sau alimente. (Lucian TIMOFTICIUC)
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ