spot_img
17 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

„Legea Anastasia” a intrat în vigoare! Închisoare pentru șoferii băuți sau drogați, implicați în accidente mortale

- Advertisement -
FOARTE IMPORTANT!… Polițiștii rutieri și de ordine publică din IPJ Vaslui derulează activități de informare referitoare la noile modificări legislative

NOUTĂȚI… RUTIERE… Legea prin care șoferii care se urcă băuți la volan și fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, cunoscută și ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiței de patru ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în fața casei, conform mass media din România. Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui sunt prezenți în trafic, pe raza județului, în scopul informării conducătorilor auto cu privire la noile modificări legislative în materie penală. Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată pe 13 iulie, de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Activități de informare făcute de polițiști în stradă!

Polițiștii rutieri și de ordine publică, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, derulează de câteva zile activități de informare în tot județul Vaslui, pentru a atrage atenția conducătorilor auto cu privire la noile modificări legislative. Polițiștii au discutat cu șoferii despre implicațiile unor astfel de accidente, atât asupra victimelor, cât și a celor care se fac vinovați, despre riscurile și vulnerabilitățile la care se expun în momentul în care decid să conducă un autoturism, fiind sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Acțiunile de informare pe această temă vor continua în perioada următoare, astfel încât mesajul să ajungă la cât mai mulți participanți la trafic.

Polițiștii vasluieni atrag atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație și, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici și auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor.

În prima jumătate de an în județ au fost 14 accidente, cu 2 morți și 3 persoane rănite grav!

În primele 6 luni ale acestui an, în județul Vaslui au fost înregistrate 14 accidente cu victime produse din cauza conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În urma acestor accidente, 2 persoane au decedat, 3 au fost rănite grav iar 16 au fost rănite ușor. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 3 accidente în care au fost implicate persoane care nu dețineau permis de conducere sau cu deptul de a conduce suspendat, în urma cărora 4 persoane au fost vătămate ușor.

Alte noi modificări legislative care vizează normele rutiere se referă la faptul că se pedepsește cu închisoarea conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Totodată, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoarea sau cu amendă.

În plus, se pedepsește cu închisoare sau amendă, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

Polițiștii le-au reamintit conducătorilor de autovehicule și despre obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice.

Pentru încălcarea acestei reguli de circulație, șoferii pot fi sancționați contravențional cu amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei și cu două puncte penalizare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Nu e de ajuns , trebuie pedeapsa cu moartea si aplicata chiar retroactiv. Abia atunci va fi dreptate , asta daca judecatorii nu iau spaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.