spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Legea care a îmbogățit sute de vasluieni: peste noapte au primit pensii între 1.000 și 2.200 de euro

- Advertisement -
NOROCOȘI… Isabel Bogdan, directorul Casei de Pensii Vaslui, spune că în județul nostru este un caz în care urmașul unui persecutat politic primește aproximativ 11.000 de lei în fiecare lună.

RĂSPLATĂ… La 30 de ani de la Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea de drepturi persoanelor care au fost persecutare politic după 6 martie 1945, precum și celor deportate sau constituite în prizonieri, statul a venit cu noi completări la lege, în care sunt introduși și urmașii de gradul I ai celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist. În județul Vaslui, până în prezent, au fost depuse peste 1200 de cereri din partea urmașilor, iar peste 800 de indemnizații au fost date deja în plată. Potrivit lui Bogdan Isabel, directorul Casei Județene de Pensii Vaslui, cea mai mare sumă este acordată pentru doi urmași ai unui prizonier de război care a stat opt ani în temniță. Aceștia primesc împreună, în fiecare lună, aproximativ 11.000 de lei. „Sunt cazuri cu indemnizații și de 5.000 lei și de 4.000 de lei, dar și de 1.000 de lei. Calculul se face în funcție de anii în care persoanele respective au fost persecutate politic”, a declarat șeful Casei de Pensii Vaslui.

Modificările la legea promovată de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, și de secretarul de stat Octav Bzoja, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, au intrat în vigoare încă de pe data de 8 noiembrie 2020, după promulgarea de către președintele României, însă din motive birocratice, până în primăvara acestui an nu a fost pus în plată niciun beneficiar, întrucât casele de pensii nu au avut un program informatic care să ajute la calcularea noilor indemnizații. Este bine de știut că această acțiune este coordonată de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, care primesc dosarele de la beneficiari. Legea nr. 130/2020 are caracterul unei soluții reparatorii față de urmașii celor care au avut de suferit nevinovați prin ani grei de detenție. Fiecare an de detenție este compensat material cu 700 lei pe lună pentru fiecare urmaș, cu excepția celor născuți după venirea din închisoare sau prizonierat al părintelui, care au dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat. Cu alte cuvinte, fiul sau fiica persoanei persecutate cu 5 ani de închisoare, veniți pe lume înainte de pedeapsă, primesc în acest caz 3.500 de lei pe lună, indiferent de numărul copiilor pe care i-a avut oponentul regimului comunist și de statutul lor actual, salariați sau pensionari. Mergând pe același exemplu, pentru un deținut politic care a lăsat acasă cinci copii, statul plătește lunar 17.500 de lei moștenitorilor direcți ai acestuia. Chiar și urmașii născuți după venirea din închisoare sau prizonierat au dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat. Practic, fiecare dintre persoanele aflate în această categorie își poate estima singură valoarea indemnizației pe care o are de primit, calculând perioada de detenție a părintelui cu dreptul lunar de 700 de lei acordat prin lege.

800 de indemnizații date în plată la nivelul județului Vaslui, cea mai mare 11.000 de lei

La nivelul județului Vaslui, în momentul de față sunt în plată peste 800 de beneficiari ai Decretului 118, iar alte 400 de cereri sunt în lucru. Cea mai mare indemnizație este acordată

urmașilor unui prizonier de război, care în fiecare lună ridică de la bancomat aproximativ 11.000 de lei. Potrivit directorului Casei de Pensii Vaslui, calculul se face în funcție de numărul de ani, luni și zile pe care persecutatul politic a stat după gratii. „Suma diferă de la caz la caz, însă pot să vă spun că la nivelul județului nostru avem o indemnizație de 11.000 de lei pe lună. Sunt urmași care primesc indemnizații și de 5.000 de lei și de 4.000 de lei, și de 1.000 de lei. Avem un caz cu indemnizație și de 200 de lei, pentru cele câteva luni petrecute de părintele lui după gratii. Indemnizația se calculează în funcție de perioada în care persoanele respective au fost persecutate politic” a declarat șeful Casei de Pensii Vaslui.

La nivel național impactul bugetar este de 60 de milioane de lei lunar

Statul a calculat și impactul bugetar al unei astfel de legi, care este estimat la 60 de milioane de lei lunar. Aceste indemnizații se acordă și retroactiv și sunt plătite de la bugetul de stat și nu din bugetul de pensii, care se bazează pe principiul contributivității.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Citu cred că nu știe exact cam câți bani duc acolo.. Când o sa vadă va fi târziu… Sa le dați banii oamenilor, că unii saracii nici nu știu ce înseamnă așa sume

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.