spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
Vaslui
15-mai-2024

Legi confuze, primari dezorientati

- Advertisement -

Primarii comunelor vasluiene sunt sufocati de modificãrile legilor, care de multe ori nu se coreleazã cu realitatea din teren si care le creazã multe probleme cu cetãtenii. Majoritatea sustin cã aplicarea legilor se face pompieristic, fãrã a tine cont de situatia din mediul rural. Horatiu Cãrãusu, primarul comunei Bãcesti, spune cã primarii sunt blocati în activitatea lor de aparitia diverselor acte normative, care schimbã, aproape peste noapte, toate prevederile de dinainte.

“Apar diferite legi, care nu se coroleazã între ele si cãrora trebuie sã le gãsim solutii, de multe ori in extremis. De exemplu, cu ceva timp în urmã, alocatia complementarã nu intra în calculul pentru venitul minim garantat. Din acest an, am refãcut toate dosarele, atât pentru legea 416, cât si pentru alocatia complementarã. La noi, la Bãcesti, sunt 400 de dosare la legea 416, din care în 300 de dosare se încaseazã si alocatie complementarã. Ori, acum, dupã ce am muncit atât pentru a pune la punct dosarele, a apãrut o prevedere în lege, prin care alocatia complementarã se constituie ca venit, care este luat în calcul la dosarele pentru venit minim garantat. Foarte multi renuntã la alocatia complementarã, pentru a rãmâne cu venitul minim. Dacã am fi stiut de la început, nu mai fãceam sute de dosare, care au necesitat munca atâtor functionari”, spune primarul comunei Bãcesti. Legat de alocatia complementarã, aceasta se acordã celor care au tutela asupra copiilor, în situatii exceptionale. Ori, la Bãcesti, unde multi copii sunt crescuti de bunici, întrucât pãrintii acestora au plecat în Europa si i-au abandonat la bãtrâni, micutii nu au nicio sansã sã fie crescuti cu bani de la stat. “La noi, multe mame sau tatii copiilor au plecat în lume. Ori, copiii sunt la bunici, care au grijã de ei, le dau de mâncare sau îi spalã. Numai cã, în aceste cazuri, bunicii nu primesc alocatie complementarã, asa cum ar fi normal. În aceste situatii, ar trebui ca legea sã ne dea voie nouã, la primãrii, sã acordãm acele tutele sau plasamentul în cazurile speciale, pentru cã si acei copii au dreptul la ajutor din partea statului, chiar dacã aceia care i-au adus pe lume i-au uitat la bãtrâni”, mai spune primarul de la Bãcesti. În aceastã situatie, sunt 20 de copii din localitate, care trãiesc din pensia bunicilor, în timp ce pãrintii au plecat de trei-patru ani si nu au mai dat niciun semn de viatã.

Concubinii, respinsi din spitale!

O altã probleme complicatã si care dã dureri de cap primarilor este modul în care persoanele care iau venit minim garantat pot beneficia de servicii spitalicesti. “În sensul legii 416, notiunea de familie înglobeazã si pe acele persoane care trãiesc în concubinaj, drept pentru care se face un singur dosar, în care cei doi concubini beneficiazã de asigurãri de sãnãtate. Legea spune cã nu mai este nevoie de dosare separate, dar problemele apar atunci când unul dintre cei doi merge la spital, pentru cã nu li se dã hârtie de la CJAS. Este o anomalie, sunt oameni care merg la spital, care trãiesc în concubinaj de multi ani si cãrora noi le-am fãcut dosar ca pentru familie, dar cei de la spital îi trimit înapoi acasã! Le spun sã le dea si cei de la CJAS adeverintã. Este o chestiune total gresitã, din moment ce primãria le-a dat adeverintã cã sunt la 416 si se plãtesc asigurãri de sãnãtate pentru aceste persoane, nu întelegem de ce oamenii sunt plimbati asa pe drumuri”, spune Horatiu Cãrãusu.

Care este medicul care dã scutiri la 416?, întreabã primarul Cãrãusu

“La legea 416, se spune cã acei beneficiari care sunt bolnavi pot sã fie scutiti de la efectuarea orelor de muncã. Pentru asta, trebuie o scutire de la un medic. Ori, nimeni nu stie care sunt medicii care pot da aceste scutiri. De ce nu se spun domnii de la Agentia Judeteanã de Prestatii Sociale la ce medic sã ne adresãm? Care este medicul de pe zona Vaslui-Negresti? Nu stim, oricâte eforturi am depus pentru a afla acest lucru. Mai este un lucru care creazã mari probleme beneficiarilor de la 416. Acestia trebuie sã ajungã la Vaslui în perioada 21-23 ale fiecãrei luni. Ori, sunt situatii în care unul este plecat din localitate, situatii obiective. În aceste conditii, pierde ajutorul minim garantat. As veni cu ideea ca AJOFM Vaslui sã mai punã la dispozitie persoanelor care nu s-au putut prezenta în intervalul 21-23 încã douã zile, la finalul lunii, astfel s-ar putea evita situatiile conflictuale” – Horatiu Cãrãusu, primar Bãcesti

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.