23.6 C
Vaslui
02-iul.-2022

Legi dure pentru comercianți. Vânzarea de tutun către minori va închide magazine

DUR… Noile prevederi legale aduc cu sine măsuri dure împotriva comercianților care vând țigări sau alcool minorilor

REGULI… Vremuri grele pentru comercianții vasluieni obișnuiți să vândă țigări sau produse din tutun oricui, indiferent de vârstă. O nouă lege interzice acest lucru, iar cei care vor fi prinși riscă amenzi de 10.000 de lei și suspendarea activității magazinului pentru 30 de zile. De asemenea, suspendarea activității, pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30  de zile va fi posibilă și în cazul localurilor care vând băuturi alcoolice minorilor sau celor aflați în stare vizibilă de ebrietate.

Zilele trecute, președintele Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea și completarea legislației în vigoare pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum și a legislației pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială. Legea prevede măsuri prin care operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice și produse din tutun să fie constrânși să respecte legislația potrivit căreia este interzisă vânzarea acestor produse către minori, precum și pentru descurajarea copiilor și adolescenților să cumpere aceste produse. Conform prevederilor noului act normativ, nerespectarea interdicției de a vinde produse din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile. Și asta doar la prima abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amenda contravențională de 20.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității. Contravențiile pot fi constatate atât de polițiștii locali, cât și de reprezentanții ministrului de Interne care vor aplica și sancțiunile corespunzătoare. Legea dispune și suspendarea activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile și în cazurile de servire cu băuturi alcoolice consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate și a minorilor. De asemenea, este sancționat consumul de băuturi alcoolice pe drumuri publice, în parcuri, pe stadioane și terenuri sportive, în instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private, sau alte locuri prevăzute de lege.

Vasluienii, pro și contra noilor prevederi legale

RĂSPUNSURI… Întrebați ce cred despre aceste modificări legislative, vasluienii au păreri împărțite. În timp ce unii le consideră foarte dure și amenzile extrem de mari, alții cred că, în felul acesta, vom vedea mai puțini minori pe stradă cu țigara în gură sau cu sticla de bere sau alcool, la colțul blocului. « Mi se pare o măsură cam exagerată, mai ales că de vânzarea țigărilor la pachet sau la bucată sau a băuturii către minori se ocupă, mai ales, chioșcurile alea mici, de cartier. Este posibil să apară destui așa-zis binevoitori care să-i reclame la Poliția Locală sau la 112. O amendă de 10.000 de lei la un chioșc de genul acesta poate însemna, de cele mai multe ori, falimentul », spune Ionuț V., un vasluian de 37 de ani. De cealaltă parte, sunt și vasluieni care salută noile prevederi legislative. « O astfel de măsură este binevenită și poate că așa vom vedea mai rar sau deloc adolescenții, pe la colțurile blocului, cu țigara în gură și sticla de alcool în mână. Și nu asta ar fi problema, dar de multe ori ajung să se certe între ei, fac gălăgie și, dacă ai curaj să le atragă atenția, te înjură și te amenință », spune Ioana C., o pensionară de peste 70 de ani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. oricum ei gasesc tigari la ” prietenii veniti” oricum ei vor fuma ,,, vorbe in vint . Totul pleaca de acasa … Daca mama sau tata ma obliga sa i cumpar tigari…., ce fac… eu fiind minor,,,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here