Liberalii vasluieni au prezentat programul de guvernare: 80 de miliarde de euro pentru dezvoltarea României

CAMPANIE… Liberalii Tudor Polak, Iulian Bîca si Daniel Onofrei, candidati la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, au prezentat programul de guvernare al Partidului National Liberal (PNL). Acesta cuprinde toate obiectivele prioritare în toate sectoarele de activitate, pentru perioada 2021-2024. Astfel, peste patru ani, cu un guvern liberal, România va avea cea mai mare creștere economicã din Uniunea Europeanã, salariul mediu net al românilor va fi de 1.000 euro, pensiile vor fi mai mari cu 46% fațã de 2019, iar alocațiile dublate. Pânã în 2024 vor fi finalizați aproape 1.000 de kilometri de autostradã și drumuri expres si vor fi demarate proiectele a patru noi autostrãzi. De asemenea, liberalii propun revenirea la alegerea primarilor în douã tururi, revizuirea Constituției și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. La nivelul judetului Vaslui, Drumul Tisita-Albita rãmâne unul dintre obiectivele importante care vor fi puse în practicã cu sprijinul Guvernului liberal.

Tudor Polak, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii si candidat pe locul doi pe lista PNL pentru Camera Deputatilor, a explicat câteva dintre deciziile guvernului liberal referitoare la majorarea punctului de pensie cu 14% si dublarea alocatiilor în cinci etape: “PNL a guvernat România într-un moment extrem de dificil, a fost singurul partid care a avut curajul de a-si asuma rãspunderea de a guverna într-o crizã sanitarã cu efecte atât asupra sãnãtãtii cetãtenilor, cât si asupra situatiei financiare a acestora. Mãsurile pe care guvernul le-a implementat au fost amplu discutate de cãtre competitorii nostri, însã au avut rezultate bune, pentru cã astãzi avem acelasi nivel al pietii muncii care era si la începutul anului. Am vãzut cã unele formatiuni politice îsi doresc ca la anul sã pãstreze locurile de muncã, practic îsi propun sã facã ceea ce guvernul liberal a reusit sã facã în acest an foarte greu, într-un moment în care nimeni nu stia cum va decurge criza sanitarã sau cea economicã. Salariul mediu a crescut cu 7,6% fatã de aceeasi perioadã a anului trecut, iar punctul de pensie cu 14%. Este cea mai mare crestere a punctului de pensie în 2020 din toatã Uniunea Europeanã. Foarte important de precizat este cã a venit pe o ratã a inflatiei destul de scãzutã în comparatie cu alti ani. Spre exemplu, dacã ne raportãm la ultimele date ale INS, rata inflatiei pe luna octombrie a fost de 3,2% , iar anul trecut, în aceeasi lunã, 5,4%. Practic, puterea de cumpãrare a pensionarilor a crescut odatã cu cresterea punctului de pensie. Un alt amplu subiect de discutie a fost dublarea alocatiilor. A fost o propunere legislativã care cerea acest lucru începând cu 2021, însã nu avea nicio sursã de finantare. Guvernul liberal a stabilit cinci etape de majorare a alocatiilor cu câte 20%, prima dintre ele a fost în varã, urmeazã alta la începutul anului 2021 si va continua din sase în sase luni pânã în 2022. Si noi ne-am fi dorit sã le dublãm dintr-o datã, dar a trebuit sã tinem cont de faptul cã avem o crestere economicã, raportatã la al treilea trimestru din acest an, de peste 5%, astfel cã trebuia sã fim echilibrati în cheltuirea banului public”, a explicat Tudor Polak.

Iulian Bîca, despre Drumul Expres Tisita-Albita: “va fi realizat cu sprijinul Partidului National Liberal” 

Bârlãdeanul Iulian Bîca, candidat pe locul 1 pe lista PNL la Senat, a fãcut precizãri despre programul de investitii al PNL, inclusiv despre etapele de realizare a Drumului Tisita-Albita. “Niciun fel de dezvoltare, nici a României, nici a Vasluiului, nu se poate face fãrã un amplu plan de investitii. PNL a lansat programul “Reclãdim România”, program care are la bazã aprox. 80 de miliarde de euro, negociate de presedintele României. Din aceste 80 de miliarde, aproximativ 33,5 sunt în cadrul mecanismului de redresare si rezilientã, restul sunt sume în cadrul ciclului financiar 2021-2027. Vreau sã fac câteva precizãri referitoare la drumurile expres, în special la cel Tisita-Albita. Noi nu facem parte din categoria celor care ies în fatã si se laudã, clamându-se <pãrintii proiectului>. Vã dau numai câteva date: drumul Tisita-Albita a fost prins prima datã în studiul de pre-fezabilitate în anul 1998, deci nu a fost descoperit în 2017, cum se tot spune în campanie electoralã. În toatã perioada în care a fost la guvernare PSD, nu s-a întâmplat nimic cu acest drum. S-a întâmplat, în schimb, în 2020, când a ajuns la guvernare PNL si, astfel, pe data de 7 iulie, s-a semnat la Bârlad, capitala fostului judet Tutova, contractul pentru studiul de fezabilitate. Acest contract are durata de 26 de luni, iar primele rezultate se vãd deja. În cursul lunii ianuarie, proiectantul va prezenta cele trei variante de amplasare a drumului si, în urma analizei, se va alege traseul pe care se va face studiul de fezabilitate. Un astfel de proiect implicã multã muncã, studii geo si topo, exproprieri si asa mai departe. PNL a arãtat cã îi pasã de acest drum de o importantã deosebitã pentru dezvoltarea judetului Vaslui. Abia dupã ce se va face studiul de fezabilitate, se va trece la proiectarea efectivã a drumului si, apoi, la executia lui. Au fost discutii aprinse pe subiectul <PNL a scos drumul din ciclul 2021-2030>”, iar cei care au clamat asta, nu au minimul de cunostinte despre cum functioneazã fondurile europene, guvernamentale, chiar dacã au fost câtiva ani prin Parlament. Nu putea fi inclus pe acest mecanism de redresare si rezilientã pentru cã aici au fost incluse numai acele proiecte care ajung la maturitate în 2026, iar în conditiile în care abia se întocmeste studiul de fezabilitate, nu avea nimeni garantia cã pânã în 2026, conditie absolut obligatorie, va fi terminat. Acelasi lucru s-a întâmplat si cu Varianta de ocolire a Bârladului, se tot spunea cã nu se va face, iatã cã acum e în executie, lucrãrile sunt în grafic, iar cei care spuneau cã este numai o “bulã de campanie”, acum pot verifica, pentru cã se lucreazã intens. Astfel, Drumul Expres Tisita-Albita va fi fãcut cu sprijinul Partidului National Liberal”, a explicat Iulian Bîca.

Daniel Onofrei: “România nu-si mai poate permite sã se iroseascã în patru ani alãturi de PSD, partidul stagnãrii, partidul trecutului”

Daniel Onofrei, secretarul general al PNL Vaslui si candidat la Camera Deputatilor, le-a transmis un mesaj vasluienilor: “Pe 6 decembrie vor trebui sã-si aleagã reprezentantii potriviti în Parlament si vor trebui sã cântãreascã bine candidaturile. PNL a demonstrat cã are capacitatea de a rezolva problemele mostenite în sistemul sanitar, ba chiar si sã treacã printr-o pandemie. Când toti s-au dat din colt în colt, noi ne-am asumat responsabilitatea guvernãrii. Guvernarea PSD a însemnat sapte ani ratati într-o perioadã proaspãtã în economia globalã, a ratat principalele promisiuni: cele opt spitale regionale, autostrada Sibiu-Pitesti, au ratat folosirea fondurilor europene. PSD a cheltuit fãrã a construi ceva. România nu-si mai poate permite sã se iroseascã în patru ani alãturi de PSD, partidul stagnãrii, partidul trecutului. Au arãtat cã nu stiu si cã nu doresc sã foloseascã fondurile europene. În ceea ce priveste lista PNL, cuprinde oameni de calitate, care au confirmat în profesii liberale, care nu au fãcut compromisuri politice. Putem face oricând o comparatie între lista propusã de PNL si listele celorlalti, clar se departajeazã fãrã echivoc membrii PNL”, a transmis liberalul.

Material de propagandã electoralã realizat de SC Vremea Nouã SRL, la comanda PNL Vaslui. CMF 11200025.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ