spot_img
spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
18-mai-2024

Liberalul Robert Vlada arată cum au eșuat edilii la Moara Grecilor (P)

- Advertisement -

LA FIRUL IERBII… Robert Vlada, candidatul PNL la funcția de primar al Vasluiului, și-a început campania electorală din suburbii, zone lăsate la voia întâmplării de către edilii actuali. Fără a avea pretenția că le știe pe toate, acesta s-a întrebat de ce la Vaslui încă nu s-a constituit un Grup de Inițiativă Locală (GAL), prin care să fie absorbite fondurile europene venite prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), exact pentru astfel de zone. Este știut că UE a creat special acest instrument pentru zonele rurale reușindu-se astfel o absorție mai bună a fondurilor europene, iar după reușita aproape exponențială a acestui program s-a luat decizia să fie extins și la orașe, în special pentru cele care dețin multe suburbii. Dacă la Huși, Bârlad, Negrești sau Murgeni s-au făcut astfel de GAL-uri, la Vaslui nu s-a găsit nici resursă umană, nici înțelegerea autorităților pentru a îmbunătăți viața și în suburbii. Banii UE de la GAL-uri vin pentru două tipuri de investiții. Prin Primărie, pentru infrastructura din suburbii (apa, canal, drumuri, școli, transport în comun) și pentru companii private sau persoane fizice (în special meșteșugari). Robert Vlada a fost la Moara Grecilor, suburbia cea mai apropiată de Vaslui, practic lipită de oraș, însă lipsa investițiilor pentru infrastructură face ca această zonă să pălească pe lângă ce au comunele limitrofe ale Vasluiului. Vorbim de Pușcași, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus sau chiar Ferești. Robert Vlada a luat la pas zona și a stat de vorbă cu oamenii care trăiesc aici. Cocluzia a fost următoarea: “Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Robert Vlada a discutat cu cetățenii din suburbia Moara Grecilor și a reușit să sintetizeze problemele cu care aceștia se confruntă. “La doar câțiva pași de inima orașului, oamenii din Moara Grecilor se confruntă cu lipsa drumurilor asfaltate, a apei curente și a sistemului de canalizare, deși plătesc cu regularitate taxe și impozite de ani de zile, ca cei care beneficiază de aceste facilități. Este incredibil să vezi cum la câteva străduțe de strada Ștefan cel Mare, asfaltul este un lux. Ai sentimentul că te-ai întors brusc în timp. Culmea e că aici locuiesc oameni cu inițitivă, care și-au construit case frumoase și Primăria nu a reușit să le răspundă cu aceeași promptitudine cu infrastructura. Însă oamenii platesc impozite pe măsură”, a declarat Vlada. Acesta a mai spus că după ce se termină zona de casă, pe tot acel șes puteau fi zeci de ferme de nișă, făcute din bani europeni prin GAL-uri: “Fondurile europene obținute prin GAL sunt foarte ușor de absorbit. Fiindcă ai acest ONG care-ți înlesnește să ajungi mai repede la banii europeni. Nu faci tu proiectul, nu alegi axele pe care trebuie să aplici, specialiștii de la GAL te ajută cu proiectul, iar banii sunt ușor de mutat de pe o axă pe altă. Practic ai libertate totală, iar oamenii nu trebuie să plătească consultanți pentru a accesa bani, fiindcă UE a dat buget separat pentru funcționarea acestui GAL. Aici, la Moara Grecilor, loc în care în trecut a fost leagănul Academiei de Științe Agricole, proiectul de suflet al unui marelui filantrop, Ioan Agarici, puteau fi zeci de ferme de nișă ale acestor gospodari, care se acupe de cultivarea plantelor aromatice, stupini, până la stâni unde să se producă produse naturiste și chiar să se facă agro-turism. Noroc de domnul Ioan Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, care a dezvoltat un proiect interesant în acest loc și a conservat rasa Karakul, oaia noastră neagră-brumărie”, a mai spus Vlada.

Vlada și-a asumat că îndreaptă greșelile făcute de actuali edili la Moara Grecilor

Candidatul Vlada a subliniat faptul că eforturile anterioare, făcute de vechile administrații, de a îmbunătăți infrastructura suburbiei, nu au dat roade și că situația a rămas neschimbată, producând un disconfort total și nemulțumiri în rândul comunității. Și a dat un exemplu, pe care îl consideră destul de grav: “Cetățenii acuză că sistemul de canalizare nu este funcțional și refuză să se racordeze la el”. Și atunci te întrebi de ce banii europeni nu sunt folosiți cu cap? În scripte, Moara Grecilor figureză cu apă și canalizare, iar realitatea este alta. Curajos, Robert Vlada și-a asumat angajamentul de a face din rezolvarea problemelor cetățenilor din Moara Gtrecilor o prioritate absolută, promițând transparență privind fondurile investite în proiectele de infrastructură existente și eficiență în utilizarea banilor publici: “Cetățenii din Moara Grecilor nu mai pot aștepta! A venit momentul pentru acțiune decisivă și responsabilă”. Vlada a pledat pentru o administrație locală responsabilă și a ținut să sublinieze că este hotărât să devină vocea vasluienilor în Primăria Municipiului Vaslui. “Împreună, putem face diferența și aduce schimbările necesare pentru un trai mai bun și mai sigur”, a concluzionat Robert Vlada în discursul său ținut la Moara Grecilor.

Material de propagandă electorală realizat de SC Vremea Nouă SRL, la comanda PNL Vaslui. CMF: 21240015.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.