spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

“Liceele shaorma cu de toate” din județul Vaslui

- Advertisement -
OPINIE… Ministrul Educației este de părere că liceele cu mai multe filiere sunt “shaorma cu de toate”: “Aceasta este expresia. Se face și profesional, și teoretic, se face și matematică, se face și uman. Și nu se face nimic bun”.

CRITIC… Ministrul Educației este nemulțumit de liceele cu mai multe filiere. Acesta a spus într-o dezbatere organizată de Institutul Aspen că sunt 467 de licee mozaic în toată țara, care seamănă cu “o shaorma cu de toate”. “Se face și profesional, și teoretic, se face și matematică, se face și uman. Și nu se face nimic bun”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu. În județul Vaslui sunt mai multe licee cu două filiere. La Liceul Tehnnologic “Ion Mincu”, spre exemplu, există și filieră teoretică, și, așa cum îi spune numele, tehnologică. Filiera teoretică are o singură specializare – Științe sociale, în timp ce filiera tehnologică are șase specializări: Tehnician desenator pentru construcții și instalații, Tehnician în transporturi, Tehnician veterinar, Tehnician analize produse alimentare, Organizator banqueting și Coafor stilist. Ultimele două sunt, mai degrabă, specializări pentru școală profesională, întrucât oferă calificări profesionale. Potrivit Curriculumului revizuit în învățământul profesional și tehnic, “organizatorul banqueting desfășoară pe piața muncii activități privind organizarea serviciilor de protocol, planificarea activităților de servire în bar și în restaurant și realizarea unei decontări operative privind serviciile prestate”. Pe românește, un elev care termină liceul cu această specializare se poate angaja ca șef de sală într-un restaurant. În Liceul Tehnologic “Ion Mincu” funcționează, totodată, și învățământul profesional și dual. De asemenea, și în licee precum Colegiul Economic “Anghel Rugină”, Liceul “Ștefan Procopiu”, Liceul “Mihai Eminescu” Bârlad și Liceul “Nicolae Iorga” Negrești funcționează două filiere, cea teoretică și cea tehnologică.

Învățământul liceal este structurat pe trei filiere: filiera teoretică (cu profilurile umanist și real), filiera tehnologică (cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filiera vocațională (cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic). Potrivit Legii Educației Naționale, “unitățile de învățământ liceal se pot organiza cu una sau mai multe filiere și unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii”. De asemenea, potrivit aceleiași legi, “unitățile de învățământ în care se organizează filiera tehnologică sau vocațională a liceului sunt stabilite de inspectoratele școlare, cu consultarea autorităților administrației publice locale, având în vedere tendințele de dezvoltare socială și economică precizate în documentele strategice regionale, județene și locale elaborate și monitorizate de structurile parteneriale consultative: consorții regionale și comitete locale de dezvoltare a parteneriatului social”.

“Toți vor să aibă în mica lor localitate și matematică-fizică, să se compare cu Sava, și un pic de profesional”

Ministrul Educației a spus recent, în cadrul unei dezbateri organizate la Institutul Aspen, că “sunt 467 de licee mozaic în țară. Sunt licee, iertați-mă, știu că e public, parcă suntem în Balcani: shaorma cu de toate. Aceasta este expresia. Se face și profesional, și teoretic, se face și matematică, se face și uman. Și nu se face nimic bun. Te uiți la promovare și promovarea este …. Vorbesc de nevoia de profesionalizare. Atunci când ești liceu profesional, nu școală profesională, nu liceu tehnologic, liceu profesional, te ocupi de partea aceasta: investești în dual, investești în legătură cu mediul de afaceri, ai în PNRR 338 de milioane pentru campusuri duale, te ocupi de profesional”. De asemenea, ministrul Educației a precizat că o rezistență ar putea să fie și din partea autorităților locale: „știți ce înseamnă aceasta? O imensă rezistență din partea multor factori, începând cu autorități locale, pentru că toți vor să aibă în mica lor localitate și matematică-fizică, să se compare cu Sava (n.r. Colegiul Național “Sfântul Sava din București, considerat cel mai bun liceu din țară), și un pic de profesional. Nu e bine. Asumare filieră și investit – nu obligi pe nimeni să-și asume filiera, dar dacă ți-ai asumat „profesional”, mergi pe profesional. Ți-ai asumat că ești colegiu național, mergi pe teoretic”. Potrivit unor surse, proiectul noii legi a educației va prevede ca un liceu să nu aibă mai multe filiere. Cu alte cuvinte, liceele teoretice să aibă doar profil uman și real, iar cele tehnologice și vocaționale, doar cu profilurile lor aferente.

Licee teoretice și tehnologice în același timp

În județul Vaslui sunt mai multe licee cu două filiere. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, spre exemplu, are și filieră tehnologică. Potrivit broșurii de admitere 2022-2023, unitatea de învățământ are trei clase cu profil Servicii, două cu specializarea Tehnician în activități economice și una cu specializarea Tehnician în turism. Ultimele medii cu care s-a intrat la aceste specializări au fost 6,78, respectiv 6,15. Colegiul Economic “Anghel Rugină” s-a dezvoltat în timp și, de aproximativ opt ani, nu mai e doar economic, are și un profil uman: Științe sociale. De asemenea, și profilul real a mai primit o specializare – Științe ale naturii. Ultimele medii de admitere au fost, anul trecut, 7, 49 la Științe Sociale, respectiv 7,04 la cele două specializări are profilului real. Liceul cu Program Sportiv Vaslui și Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” Bârlad și-au păstrat, până acum, o singură filieră, cea vocațională. La Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, în schimb, funcționează alături de filiera vocațională și cea teoretică, profilul uman, cu o singură specializare – Filologie. Liceul „Ștefan cel Mare” Codăești este singurul din mediul rural în care funcționează o singură specializare: Științe Sociale (n.r. exceptând școala profesională). În comunele Zorleni, Puiești, Dragomirești și Vetrișoaia, liceele au doar filieră tehnologică, în primele trei funcționând, totodată, și învățământul profesional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Nota 7, Domnule Ministru Campeanu pentru abordarea asupra procesului de predare si asumare.
    Daca nu sunteti multumit va pot explica.
    Dar notele elevilor din procesul de predare apartin elevilor, raportate la dezvoltarea, inteligenta si invatarea pe care si o atribui fiecare in parte prin sprijinul familiei.
    Rusine!
    Elevii trebuie sa fie pregatiti in priceaul de educatie.
    Fara sa fie estimata o nita de catre ministrul invatamantului.
    Daca toti ating note maxime atunci natiunea romana eate pe drumul cel bun.
    Nu vrem oameni ca dumneavoastra sa ne conduca.
    Vrem conducatori care sa promoveze educatia ca fiind una dintre ramurile importante pentru dezvoltarea si siguranta aceatei natiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.