22 C
Vaslui
02-iul.-2022

Liceele vasluiene, tabere de cazare și asistență umanitară. Șase ucraineni vor să se angajeze în Vaslui

GAZDĂ… Liceele „Ion Mincu” (foto) și „Ștefan Procopiu” au început să găzduiască refugiați ucraineni aflați în tranzit prin municipiul Vaslui.

DECIZIE… Liceele „Ion Mincu” și „Ștefan Procopiu” au devenit tabere de cazare și asistență umanitară. Acestea au început să găzduiască refugiați ucraineni, aflați în tranzit prin municipiul Vaslui, numărul lor ajungând, potrivit primarului Vasile Pavăl, la aproximativ 380 de persoane. „Au fost preluați din vamă și cazați la cele două licee, unde li s-a asigurat tot ceea ce au avut nevoie. Împreună cu colegii mei, am încercat să le alinăm, cât de cât, suferința prin care trec… Avem șase persoane din Ucraina care doresc azil politic. Au solicitat un loc de muncă și suntem în legătură cu AJOFM Vaslui, să vedem unde îi plasăm, cum le asigurăm o conviețuire normală și firească”, a transmis ieri primarul municipiului Vaslui în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local.

Consilierii locali s-au reunit pentru a adopta în regim de urgență proiectul de hotărâre privind operaționalizarea locațiilor de cazare la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” și Liceul „Ștefan cel Mare” Vaslui, precum și pentru validarea protocolului de colaborare încheiat între municipiul Vaslui și Inspectoratul pentru Situații de Urgenă „Podul Înalt” Vaslui. „Prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au fost stabilite mai multe posibile locații de cazare. Deocamdată, vorbim despre cele care funcționează și ne referim la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” și Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui. De asemenea, avem ca anexă protocolul de colaborare între municipiul Vaslui și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, prin această instituție va fi implementată procedura de decontare a sumelor pe care le vom primi pentru asigurarea hranei, a cazării și a obiectelor de igienă personală pentru cetățenii care provin din zona conflictului armat din Ucraina. În aceste locații se asigură hrană, cazare, asistență medicală și umanitară pentru refugiați, urmând să beneficieze de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asigurarea serviciilor de comunicare prin intermediul unui translator, asistență medicală primară și tratament corespunzător, precum și asistență medicală de urgență atunci când este cazul”, a explicat directorul executiv al Primăriei municipiului Vaslui, Eugen Boț.

Refugiații ucraineni, aceleași drepturi ca cetățenii români

Potrivit legii, persoanele care vin din Ucraina și primesc statutul de refugiat au aceleași drepturi ca cetățenii români, mai puțin dreptul de vot și de a fi aleși în funcții publice. Pentru refugiații cazați în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private, se acordă o subvenție pentru cazare 50 lei/refugiat/zi și masă în cuantum de 20 lei/refugiat/zi, pe o perioadă de până la 90 de zile. Pe baza statutului de refugiat, pot fi angajați pe o perioadă de maximum 9 luni. Pot beneficia de partea de informare, consiliere, chiar și de formare profesională. De asemenea, pot aplica la un program de integrare și la un ajutor nerambursabil pe care îl poate oferi statul român dacă persoana respectivă nu are surse de venit și nu posedă mijloace de întreținere. Ajutorul este în cuantum de 540 lei/lună și se poate acorda maxim 12 luni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Dar cu sandvișurile s a descurcat doamna purtătoare de vorbe sau ce o mai fi ea? Bogdănel a fost ca spray ul, primarul s a făcut precum JB ul… Și iar s a băgat ea precum..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here