spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” din Bârlad, la 152 de ani!

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad a fost trei zile în sărbătoare. Pe 29 noiembrie s-au împlinit 152 de ani de la înființarea acestei instituții pedagogice, una dintre cele mai vechi din țară. Activitățile dedicate Zilelor Liceului au început deja de vineri, 25 noiembrie, când au fost lansate concursurile „Prietenii matematicii” și „Incursiuni în istoria matematicii”, în cadrul proiectelor educaționale. Coordonatori au fost profesorii Gabriela Pașca, Ștefănică Agape, Daniela Postolache și Francisca Purice. Tot vineri, a fost organizată conferința ROSE, coordonată de profesoarele Gabriela Pașca și Francisca Purice. Ziua s-a încheiat cu o activitate de animație a grupului „Anima-152”, coordonatori prof. dr. Daniela Marinescu, prof. Alina Năstase, prof. Andreea Cain (XI P1), prof. Geanina Miron (XII P2), prof. Adrian Paiu (XI P1). Activitatea reprezentativă a acestei sărbători a fost cea desfășurată pe data de 29 noiembrie, la ora 13,00, la Casa Sturdza, Muzeul „Vasile Pârvan”, în care a avut loc lansarea monografiei „150 de ani de învățământ pedagogic la Bârlad” și recitalul de poezie și muzică din repertoriul clasic „Între melos și logos”.

Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad a aniversat ieri, pe 29 noiembrie a.c, împlinirea a 152 de ani de tradiție și performanță în educație. Pentru această ocazie, elevii și profesorii au pregătit cu mare entuziasm o varietate de activități relevante pentru competențele lor de specialitate, activități la care au fost prezenți toți elevii, cadrele didactice ale liceului și mulți invitați.

<<Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, una dintre cele mai vechi instituţii pedagogice din ţară, a împlinit 152 de ani de existență și de tradiție în formarea și educarea tinerilor. Chiar dacă menirea cea dintâi dată de însuși întemeietorul Ioan Popescu a fost aceea de a forma dascăli care să îndrume tânăra generație pe drumul cunoașterii, astăzi, pe lângă acest rol, îl îndeplinește și pe acela de a dezvolta o varietate de competențe artistico-plastice, muzicale și sportive. Demonstrând o extraordinară capacitate de adaptare la noile cerințe ale societății, instituția noastră își dovedește unicitatea prin diversitatea profilurilor și specializărilor, oferind un mediu educațional de calitate pentru valorificarea resurselor individuale ale fiecărui beneficiar. Aici este locul în care tinerii își conturează personalitatea, își dezvoltă abilități și competențe, ating excelența și își definesc identitatea vocațională. Emoția se regăsește oriunde în activitățile desfășurate – în actul didactic, în sensibilitatea artistică, în antrenamentele intense pentru competiții, în pregătirea pentru olimpiade și concursuri, în organizarea nenumăratelor activități extrașcolare, iar această emoție stimulează continuu atingerea și depășirea limitelor în calea autoperfecționării. Aici este locul în care distanța dintre profesori și elevi este redusă deoarece noi credem că atingerea performanței are la bază colaborarea, încrederea, respectul, stimularea inițiativei și a exprimării libere și creatoare. Aici este locul în care se formează prietenii care vor dăinui toată viața. Aici este locul în care fiecare își descoperă resursele, își perfecționează abilitățile și, astfel, devine unic”, a precizat Daniela Marinescu, directorul liceului.

Ioan Popescu, un mare pedagog al școlii românești!

Prof. Daniela Marinescu a urat la ceas aniversar „La mulți ani” atât acestui liceu cu tradiție cât și tuturor cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în această instituție al cărui patron spiritual este, din 2014, Ioan Popescu, un mare pedagog al țării noastre. Ca urmare a eforturilor Societății pentru învățătura poporului român – secțiunea Tutovei, pe 29 noiembrie 1870, s-a înființat la Bârlad școala Normală de învățători „Principele Ferdinand”, prin eforturile marelui om de cultură Ioan Popescu. Deși originar din judeţul Satu-Mare, refugiat după revoluţia din 1848 în Moldova, Ioan Popescu a devenit o figură ilustră a învăţământului, culturii și chiar a politicii bârlădene. Principala sa preocupare a fost aceea de a pregăti dascălii pentru învăţământul primar, iar pe lângă înfiinţarea școlii Normale, acesta s-a remarcat și prin înfiinţarea mai multor școli primare de băieţi și de fete, a unui institut particular pentru elevii de liceu și de ciclu primar, a unei școli de adulţi etc. De-a lungul timpului, instituția școlară aniversată ieri, a trecut prin multe momente de impas, dar și momente de ascensiune, desfășurându-și activitatea prin diferite locații precum casele lui Panaite Velicovici, localul propriu din care o parte a devenit astăzi Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Liceul de băieți Codreanu, azi Colegiul Naţional „Gh. Roșca Codreanu”, Școala nr. 4 „Tudor Pamfile”, Școala primară nr. 2, azi Școala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu”, Liceul Industrial de Fete „Nicolae Roșca Codreanu”, astăzi Centrul de Servicii Comunitare nr.1 și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. De la 15 septembrie 2001, Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuţă” (numit astfel cu ocazia centenarului, prin decret al Consiliului de Stat) își desfășoară activitatea în noul local de pe strada Lirei. De la 1 septembrie 2013, Liceul Pedagogic poartă al treilea nume, Ioan Popescu, în cinstea marelui pedagog și primului director, care a pus bazele învățământului pedagogic bârlădean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.