Liderul de sindicat Transurb, o nouă victorie în instanță împotriva conducerii

DECIZIE… Liderul de sindicat Samir Ioniță obține o nouă victorie în instanță împotriva conducerii Transurb Vaslui. De data aceasta, totul a pornit de la una dintre concluziile raportului de audit intern din cadrul aparatului de specialitate al primarului Vasile Pavăl, concluzie potrivit căreia liderul de sindicat ar fi încasat o sumă de bani necuvenită pentru activități sindicale. Este vorba, mai exact, despre 1100 lei pentru 56 de ore în lunile iulie și august, când contractul de muncă colectiv la nivelul unității era expirat. Pentru că a refuzat să restituie banii, a fost dat în judecată. Liderul de sindicat a demonstrat însă în instanță că cei 1100 lei au fost cuveniți întrucât în cazul în care contractul colectiv de muncă de la nivelul unității expiră, intră în vigoare contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unități, situație în care s-a aflat și el. Nu e primul proces câștigat de lider și de membrii de sindicat împotriva conducerii Transurb. Aceștia și-au căutat dreptatea în instanță ori de câte ori s-au simțit nedreptățițI demonstrând ba că au fost sancționați prea dur, ba că nu au de restituit sume de bani încasate necuvenit.

Raportul echipei de audit intern din cadrul aparatului de specialitate al primarului Vasile Pavăl, la care s-a făcut referire în începutul articolului, a fost întocmit la sfârșitul anului 2019 și a avut scopul de a lămuri nemulțumirile sindicaliștilor. Nu a fost făcut public niciodată, deși acesta clarifică un conflict de muncă ce durează de mai bine de doi ani. De-a lungul timpului, au fost aduse o mulțime de acuzații extrem de grave: abuz împotriva angajaților, neplanificarea orelor de lucru echilibrat, depășirea atribuțiilor de către jurițtii societății etc. Echipa de audit a fost mandatată de membrii Adunării Generale a Acționarilor Transurb să efectueze acest control, urmârind următoarele “(1) verificarea achitării contravalorii daunelor produse asupra mijloacelor de transport și dacă doar membrii de sindicat au suportat aceste daune; (2) verificarea pontajului cu privire la plata orelor suplimentare (pentru unii salariați se plătesc orele suplimentare, pentru alții se acordă zile libere; (3) verificarea pontajului privind programul de muncă fracționat, precum și neacordarea orelor efectiv lucrate; (4) verificarea pontajului din perspectiva “orelor” credit și a “orelor suplimentare” (o parte din salariați trebuie să vină la serviciu din repaus să recupereze, astfel nu mai beneficiază de orele suplimentare); (5) verificarea pontajului în ziua în care s-a făcut greva de avertisment; (6) de verificat dacă s-a răspuns la adresele sindicatului; (7) remunerarea liderului de sindicat; (8) verificarea constituirii comisiei de disciplină”.

Recomandarea echipei de audit: “recuperarea contravalorii orelor de activități sindicale plătite în perioada iulie 2019-august 2019 fără acoperire legală”

La punctul 7 – remunerarea liderului de sindicat – echipa de audit a constatat că “în perioada 12.06.2019 (perioada expirării contractului colectiv de muncă) și până la data de 01.22.2019, când intră în vigoare acordul colectiv de muncă, au fost achitate în mod nelegal un număr de 56 ore, reprezentând 4 zile în luna iulie 2019 și 3 zile în luna august 2019. De asemenea, am constatat că majoritatea lunilor domnul Ioniță notifică reprezentanții SC Transurb Sa Vaslui după efectuarea unora dintre zilele nominalizate pentru activități sindicale(…). Această situație periclitează buna desfășurare a activității prin bulversarea programărilor curselor efectuate în lună. Recomandare: se recomandă recuperarea contravalorii orelor de activități sindicale plătite în perioada iulie 2019-august 2019 fără acoperire legală sau stingerea acestora din orele suplimentare efectuate și nedecontate”, se explică în raportul echipei de audit, invocat în instanță de conducerea Transurb. Ca urmare a acestei recomandări, societatea a demarat procedura cercetării administrative. Liderul de sindicat a refuzat să restituie banii -1100 lei – în rate lunare, astfel că a fost acționat în instanță.

Iată de ce instanța îi dă dreptate liderului de sindicat

Samir Ioniță a probat în instanță că, în momentul în care expiră contractul colectiv de muncă la nivelul unității, angajatorul se supune dispozițiilor contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități și că, potrivit legii, “liderul de sindicat care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de salariat are dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu 5 zile plătite pentru activități salariale fără a i se diminua drepturile salariale care i s-ar fi cuvenit în condiții normale”. Astfel, acesta a explicat că, în calitate de lider, era îndreptățit să primească bani pentru activitățile sindicale și în iulie, și în august 2019, dar și că activitatea societății nu a fost periclitată, fapt rezultat dintr-o adresă a Inspectoratului Teritorial de Muncă. Instanța a respins cererea societății Transurb de recuperare a celor 1100 lei, constatând că suma de bani încasată de către liderul de sindicat a avut temei, însă acest temei era altul decât contractul colectiv de muncă la nivel de unitate avut în vedere de către auditori. Decizia a fost motivată astfel: “Chiar dacă contractul colectiv de muncă la nivel de unitate își încetase valabilitatea în luna iulie 2019, iar negocierile au continuat în lunile iulie și august, art. 142 din Contractul colectiv de muncă la nivel de Grup unități din sectorul de activitate Servicii comunitare și unități publice – Transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători pentru anii 2018-2020 prevedea pentru reprezentantul ales al organizaților sindicale dreptul la <reducerea programului lunar de lucru cu 5 zile plătite pentru activități sindicale, fără a i se diminua drepturile salariale care i s-ar fi cuvenit în condiții normale>“.
2 COMENTARII

  1. noroc de liderii de sindicat .. ca tin cu angajatii … ca in lipsa lor sefii pusi de partidul/ alianta de guvernamant se cred proprietarii unitatilor/institutiilor si fac ce vor ei.Felicitari liderilor.

LĂSAȚI UN MESAJ