spot_img
0.8 C
Vaslui
05-dec.-2024
spot_img

Lista bugetarilor care vor primi locuintã de serviciu, un mister: Primãria Vaslui tine la secret numele norocosilor

- Advertisement -

DUBLÃ MÃSURÃ… Primãria municipiului Vaslui a publicat, zilele trecute, lista bugetarilor care vor primi locuintã de serviciu. Este vorba despre 12 persoane, angajate în diferite institutii publice din oras, inclusiv Primãria Vaslui. Numele acestora este, însã, blurat, pe motiv cã sunt date personale si trebuie sã fie protejate. Dacã lista nu se publica, era practic acelasi lucru deoarece nici atunci si nici acum nu se stie cine va beneficia de locuintã de serviciu. Nu cu aceeasi mãsurã s-a lucrat în cazul vasluienilor care au cerut locuintã socialã. Datele acestora au fost lãsate publice, alãturi de numãrul dosarului si punctajul obtinut. Contactat telefonic pentru a explica de ce se lucreazã cu dublã mãsurã, primarul ales Lucian Braniste a spus cã doar a respectat legea: „Eu sunt presedintele Comisiei care a analizat dosarele pentru locuintã se serviciu, în partea cealaltã, la locuintele sociale, presedintele comisiei a fost domnul Mîndru. Nu stiu de ce acolo s-a lucrat astfel (n.r. au fost lãsate publice numele). Eu am respectat Regulamentul aprobat de Consiliul Local si Regulamentul Uniunii Europene privind protectia datelor. Stiu cã nu se publicã numele, alte detalii de ordin tehnic, nu stiu sã vã zic acum”, a declarat primarul ales al municipiului Vaslui, Lucian Braniste. De partea cealaltã, viceprimarul Cãtãlin Mîndru a spus cã nu întelege de ce numele celor care vor beneficia de locuintã de serviciu au fost anonimizate: „Nu am fost implicat în aceastã decizie. Personal, consider cã aceste nume nu trebuiau sã fie anonimizate. La comisia de repartizare a locuintelor sociale nu am fãcut acest lucru, desi, poate, ar fi fost mai multe motive decât în partea cealaltã. Voi discuta mâine cu conducerea institutiei”.

Blocul cu locuinte de serviciu a fost construit prin programul ANL, valoarea investitiei fiind de 14 milioane de lei. Are 20 de apartamente, dintre care cinci cu câte 3 camere, zece apartamente cu 2 camere si 5 apartamente cu o camerã. A fost receptionat în luna mai a acestui an, dupã luni bune de tergiversãri si discutii ample în Consiliul Local pe tema Regulamentului de acordare a locuintelor de servici.

Cãtãlin Mîndru si-a dorit, prin aceastã investitie, sã îi readucã acasã pe tineri. Acum spune cã „actiunea nu a fost suficient de bine popularizatã”

Viceprimarul Cãtãlin Mândru s-a implicat în acest proiect, fiind cel care a introdus criteriul de vârstã al solicitantului la criteriile de ierarhizare. Astfel, datoritã acestuia au fost incluse urmãtoarele trepte: I – vârstã mai micã de 35 ani – 10 puncte, între 35-40 ani – 7 puncte, 40-50 ani – 4 puncte, peste 50 ani – 1 punct. Viceprimarul Mândru si-a motivat propunerea prin dorinta de a-i readuce acasã pe tinerii vasluieni, specializati în centrele universitare din tarã sau în strãinãtate. „Motivatia introducerii acestui amendament este aceea cã trebuie sã încurajãm tinerii specialisti vasluieni sã revinã în oras pentru practicarea meseriei. Iatã, avem ocazia sã facem ceva concret, nu doar sã purtãm în discursurile noastre aceastã temã a tinerilor care nu mai revin în Vaslui ca sã munceascã”, explica, anul trecut, Cãtãlin Mîndru. Întrebat, ieri, câti tineri s-au întors acasã, ca urmare a acestei investitii, acesta a admis cã „actiunea nu a fost suficient de bine popularizatã”: „cu sigurantã toti cei care au depus dosarul pentru locuintã de serviciu au beneficiat de amendamentul pe care l-am depus. Unii au primit un punctaj mai mare, altii mai mic, în functie de vârsta pe care o au. Nu stiu exact câti dintre ei au pânã în 35 de ani si au primit punctajul maxim, dar cred cã sunt vreo doi-trei. În acel bloc sunt 20 de locuinte, iar noi ocupãm acum doar 12. Se va mai organiza o sesiune în cadrul cãreia specialistii din Vaslui vor putea depune dosare, dar, da, cred cã nu a fost suficient de bine popularizatã aceastã actiune”.

Lucian Braniste dã asigurãri cã, la final, lista va fi publicã

Lista bugetarilor care vor primi o locuintã de serviciu a trecut si prin Consiliul Local (CL), însã si atunci numele lor au fost ascunse. Primarul ales spune cã lista va mai trece o datã prin CL, atunci când se vor încheia contractele de închiriere, iar atunci numele lor nu vor mai fi sterse: „dupã ce va trece perioada de contestatii, va urma o hotãrâre de Consiliu Local în care va fi precizat numele fiecãrui beneficiar ce va încheia contract de închiriere. Urmeazã, de asemenea, sã adoptãm un regulament care va sta la baza contractelor de închiriere si care va stabili taxa pe care va trebui sã o plãteascã fiecare chirias, în functie de suprafata apartamentului”, a spus Lucian Braniste.

Numele beneficiarilor de locuinte de serviciu, publice în multe orase din tarã

CONTRAEXEMPLU…În multe orase din tarã, numele beneficiarilor de locuinte de serviciu este public. Si este normal ca acest lucru sã se întâmple, deoarece vorbim de apartamente construite din bani publici. Vremea Nouã a consultat listele cu locuintele de serviciu din mai multe orase din tarã si a descoperit cã majoritatea sunt publice. În Timisoara, listele cuprind urmãtoarele date: nume si prenume, numãrul dosarului, data înregistrãrii si punctajul obtinut. În Botosani, la fel. În Cluj Napoca, lista cuprinde numele si prenumele solicitantului, punctajul obtinut si adresa bluratã. În Curtea de Arges, primãria a precizat în lista medicilor care au primit locuintã de serviciu chiar si specialitãtile în cadrul cãrora îsi desfãsoarã activitatea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.