spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Lista motivelor și afecțiunilor pentru care elevii pot face școală de acasă a produs un val de nemulțumiri!

- Advertisement -
SIGURANȚĂ… Mai mulți părinți s-ar simți mai în siguranță dacă elevii ar continua școala în variantă hibrid sau online

REACȚII… Preșcolarii și elevii pot depune o cerere către conducerea unității școlare, prin care să solicite învățarea online, în cazul în care îndeplinesc cel puțin unul dintre criteriile prevăzute în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Elevii care locuiesc cu persoane care prezintă comorbidități pot opta și ei pentru școala online. Totuși, unii părinți îngrijorați acuză că lista bolilor persoanelor care locuiesc cu copiii nu conține toate comorbiditățile identificate ca fiind un factor de risc pentru o formă severă de Covid, cum prevedea ordinul de anul trecut:” Limitarea numai la bolile care produc o lipsă de imunitate este o foarte posibilă condamnare la moarte a părinților care au comorbidități dacă se vor infecta cu Covid adus din școală de copil. Probabil, în acest caz copiii vor fi crescuți de Ministrul Învățământului și Ministrul Sănătății”, reclamă un părinte.

Noul ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care se stabilesc categoriile de elevi care pot opta pentru școala online a stârnit deja multe controverse atât în rândul profesorilor, cât și în rândul părinților. Profesorii se simt neluați în seamă, lipsiți de importanță, în timp ce unii părinți consideră că miniștrii fac din elevi carne de tun. De asemenea, nu se specifică dacă un elev poate solicita învățarea online în cazul în care mama sa este gravidă. “Profesorii nu au drepturi. Este singura țară democratică în care elevul este supra-ființă și profesorul sub-ființă, în care elevul are toate drepturile și profesorul niciunul”, spune un cadru didactic nemulțumit. De asemenea, profesorii care se află în situația de a locui cu persoane vârstnice se tem pentru viața acestora: Dacă și ăsta e motiv de cursuri hibrid…În primul rând profesorii au părinți bătrâni și cu comorbidități. Mulți profesori locuiesc împreună cu bătrânii lor părinți, ca să aibă grijă de aceștia. Dar profesorii nu au voie nici să fie bolnavi și nici să aibă persoane vulnerabile în familie. Numai elevii au voie”, se plânge un alt cadru didactic. Părinții mai vocali nu s-au ferit să bată obrazul ministrului Câmpeanu, în urma acestui ordin comun.”Să vă fie rușine, domnule Cîmpeanu, că vreți să trimiteți copiii carne de tun, să ne sacrificeți părinții și bunicii! Sănătatea nu ți – o poți cumpăra nici cu bani, nici cu diplome! Ordinul nu spune nimic de gravidele din familie. Și ele sunt expuse riscului”, a spus un părinte îngrijorat.

Lista cu situațiile în care copiii pot învăța de acasă

Pentru preșcolarii/elevii care se află în situațiile de mai jos, “conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional, inclusiv online”. Este vorba despre următorii elevi sau copii de grădiniță (pentru că ordinul îi cuprinde și pe aceștia): Preșcolarii/elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care: fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă. Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu persoane diagnosticate cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienței primare sau dobândite, alte tipuri de tratament imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică la școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.