Lista secretã a lui Szekely

14 functionari din Prefectura Vaslui îsi fac bagajele!

AFARÃ Astãzi, 14 functionari din Prefectura Vaslui vor primi preaviz urmând sã se regãseascã, la sfârsitul lunii, printre someri. Lista cu persoanele care urmeazã sã fie disponibilizate, desi trimisã la Ministerul Administratiei si Internelor încã de la sfârsitul lunii iunie, este tinutã încã secretã de prefectul Csaba Szekely. Surse din cadrul institutiei spun cã functionarii care sunt “pe fãras“ au fost chemati, în aceastã sãptãmânã, câte doi, în biroul prefectului, care le-a explicat situatia

CONCEDIERI. De restructurãri a amintit, ieri, si ministrul Vasile Blaga care, în cadrul unei videoconferinte, le-a pus în vedere prefectilor sã semneze cât mai repede preavizul functionarilor care urmeazã sã pãrãseascã locurile de muncã de la 1 octombrie. Cu toate acestea, contrar practicilor din alte prefecturi, unde reprezentantii Guvernului au organizat încã din varã sedinte cu personalul din subordine în cadrul cãrora le-a explicat situatia reducerilor de posturi, la Vaslui, prefectul Csaba Szekely a gãsit altã cale sã-si informeze oamenii ce urmeazã sã plece în somaj. Surse din Prefectura Vaslui spun cã prefectul a dorit sã pãstreze calmul si sã controleze pânã în ultima clipã situatia, tinând secretã lista cu persoanele care vor fi disponibilizate, nominalizând persoanele doar în ultimele zile. Evident, presa a fost pãstratã la distantã în aceastã problemã încã din luna iunie, desi atunci prefectul a fãcut unele referiri la situatie, declarând cã va “umbla” la toate compartimentele institutiei, “acolo unde sunt câte 2-3 functionari cu aceleasi atributii”, spunea acesta. Prefectul Szekely a mai afirmat atunci cã este posibil sã facã reduceri si în propriul cabinet. Ministerul Administratiei si Internelor urma sã elaboreze un nou tip de structurã de personal pentru prefecturi, iar prefectii trebuiau sã vadã în ce compartimente sunt mai multi salariati, sã compare cu noua schemã si sã facã disponibilizãri acolo unde se impunea pentru a ajunge la o reducere a cheltuielilor per total cu 25%. În mare, conform “ecuatiei” impuse de Ministerul Administratiei personalul contractual ar urma sã fie trimis direct acasã în cazul în care li s-a desfiintat postul, iar functionarii publici vizati vor sustine examen pentru a rãmâne în functie dacã în organigramã rãmâne un singur post pentru mai multi angajati. În urma disponibilizãrilor Institutia Prefectului Judetului Vaslui rãmâne cu numai 38 de oameni. Ministerul de resort solicitase, în luna iunie, tuturor prefecturilor din tarã propuneri cu desfiintarea unor posturi care ar duce la reducerea fondului de salarii cu 25%. La Vaslui a reiesit cã din cei 52 de functionari vor pleca 14.

Functionarii institutiei au fost chemati pe rând în birou la Szekely

MISTERE. Prefectul a încercat sã nu creeze animozitãti în institutie, de aceea a tinut secretã, pânã recent, lista cu persoanele care urmeazã a fi disponibilizate. Surse din cadrul institutiei spun cã functionarii au fost chemati, la începutul acestei sãptãmâni, câte doi, la sfârsitul programului si li s-a explicat de ce trebuie sã plece si de ce au fost nominalizati. Prefectul s-a purtat familiar si a încercat sã încurajeze pe cei care vor pleca, dându-le diferite sfaturi si indicatii ce sã facã pe viitor. Se pare totusi cã unii dintre functionari nu au fost deloc multumiti cã li s-a spus pe ultima sutã de metri cã trebuie sã pãrãseascã institutia, fiind de pãrere cã, dacã ar fi fost anuntati din varã, ar fi avut timp sã-si gãseascã,pânã în prezent un loc de muncã. Prefectura Vaslui face parte din rândul institutiilor cu un numãr mediu de salariati, schema de personal nefiind pe deplin ocupatã. Organigrama neocupatã ar fi însemnat o sansa pentru functionari sã nu fie disponibilizati, dar numai în cazul în care institutia ar fi avut mai putini angajati decât alte prefecturi din tarã. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Reduceri de personal si… nu prea

INEXPLICABIL. Iatã ce declara, premierul Emil Boc, la jumãtatea lunii iunie, despre subprefectii si secretarii de stat care trebuiau disponibilizati. “Sunt liberi de sarcinã. 17 pozitii de secretari de stat s-au eliberat recent si 35 de subprefecti din care doar doi am înteles cã intrã în corpul inspectorilor guvernamentali. Restul sunt cetãteni liberi, care, repet, ca toti ceilalti vor trebui sã-si gãseascã un loc de muncã în altã parte, nu în aparatul în care au fost înainte. De aici încolo este treaba lor. Nu este treaba Guvernului. Noi am eliberat aceste posturi si nu ne mai costã la nivelul statului costul initial cu secretarii de stat”, a explicat Emil Boc, citat de Agerpres. La Vaslui nu s-a întâmplat asa. Traian Hulutã, fostul subprefect, desi eliberat din functie, a rãmas în institutie pe postul de director de cancelarie.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ