9.2 C
Vaslui
27-mart.-2023

Litoralul românesc ar putea avea plaje publice. „E anormal ca un şezlong să coste cât o noapte de cazare”

- Advertisement -

Litoralul românesc, conform OUG 19/2006, este concesionat de către Apele Române operatorilor privaţi. Astfel, la câţiva ani, ABADL licitează sectoarele de plajă, o licitaţie la care pot participa şi primăriile dacă au buget şi dacă-şi permit să concureze cu privaţii.

Prin contractele de concesionare a plajelor, un operator privat este obligat să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber (cu o latură deschidere la apă) pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf. Lucru care, mai ales în vârf de sezon, nu se întâmplă deoarece operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe, pline de gunoaie.

Pe litoralul românesc, singura primărie care a participat la o licitaţie şi a reuşit să concesioneze un sector de plajă este Mangalia. „Am participat în urmă cu patru ani la licitaţie şi este curios că am câştigat. Este o plajă publică, liberă pentru locuitorii oraşului şi nu numai. Noi o întreţinem şi ne ocupăm de ea. E ca pe vremuri, mergem liberi la plajă. Oamenii mi-au solicitat acest lucru”, spune Radu Cristian, primarul Mangaliei.

El arată că primăria a vrut să concesioneze, tot pentru a-l transforma în plajă publică, şi un sector din Neptun, dar a pierdut licitaţia. „Mi se pare anormal ca în România o instituţie cum este primăria să participe la o licitaţie cu orice SRL din colţul străzii pentru un sector de plajă pe care vrea să-l facă public, pentru locuitori. Este anormal”, mai spune edilul.

Citeste mai mult: adev.ro/rf04u5

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.