spot_img
spot_imgspot_img
24.9 C
Vaslui
25-mai-2024

Locuintele sociale din Husi, blocate de chiriasi rãu-platnici! Procesele de evacuare în instantã dureazã cu anii

- Advertisement -
DEZINTERES…Locuintele sociale sunt prea putine în Husi, iar unele dintre ele sunt ocupate de rãu-platnici, asta desi chiria este modicã.

GREOI… Desi chiriile percepute de Primãria Husi celor care ocupã locuintele sociale sunt mici, unele chiar derizorii, sunt locatari care se dovedesc atât de hotãrâti sã nu îsi achite debitele lunare, încât nu pot fi convinsi nici mãcar atunci când sunt în prag de evacuare. O astfel de familie, de pildã, care ocupã un apartament pe strada Florilor, în ultimii patru ani a trecut rar pe la Primãrie sã achite chiria, însã zadarnic, în 2021, institutia s-a adresat instantei de judecatã, cãci abia în 2022 a obtinut o hãtãrâre de evacuare, iar anul acesta, la Curtea de Apel Iasi, nici mãcar nu s-a stabilit primul termen de judecatã. „Nimeni nu are interes sã evacueze familii care au si copii unele, din contrã! Este multã întelegere. Dar dacã tu nu vrei sã achiti 280 lei sau cel mult 300 lei, pe chirie, luni la rând, e semn de rea-credintã. E vorba despre o minimã responsabilitate”, spun edilii.

Sunt familii în Husi care si-ar dori enorm o locuintã socialã, dar si-au cam pierdut speranta cã o vor primi prea curând, întrucât Primãria spune cã detine mult prea putine spatii locative, în raport cu cererea. Unii dintre cei care au fost norocosi si au primit deja un asemenea imobil, cu obligatia de a plãti o chirie foarte micã în raport cu pretul pietei, nesocotesc aceastã sansã si se încãpãtineazã sã nu dea niciun leu pe chirie, cu lunile, unii chiar cu anii. Primãria Husi ia uneori atitudine si face plângere la instanta de judecatã, cerând evacuarea rãu-platnicilor, însã procesele dureazã mult. De pildã, unul dintre aceste dosare a ajuns pe masa judecãtorilor Judecãtoriei Husi în 2021, iar în cererea de chemare în judecatã se aratã cã titularul contractului nu îsi plãtise din 2019 chiria, pentru care se solicita acoperirea debitului principal, plus majorãrile aferente. Ei bine, dupã un an de zile s-a dat solutia pe fond în acest caz, judecãtorul considerând cã pârâtii – trei de toti, trebuie sã fie evacuati, achitând Primãriei Husi 10.447 lei. Cum pãrtile aveau dreptul de a formula Apel în termen de 30 de zile, asa s-a si întâmplat, numai cã, în prezent, desi este 2023, dosarul ajuns la Iasi nici mãcar nu a primit primul termen. Familiile care asteaptã locuinte sociale de la Primãrie se declarã nemultumite cã oamenii de bunã credintã, cu copii unele, sunt puse „în asteptare” pe duratã nedefinitã, în timp ce rãu-platnicii ocupã apartamentele din oras.

Locuinte sociale prea putine si, unele, ocupate de rãu-platnici

„Noi avem cerere depusã la Primãria Husi din 2020, dar, desi avem un copil de 2 ani, nouã nu ni se spune cã nu mai sunt locuinte sociale, toate sunt ocupate. La ANL-uri nu îndrãznim sã sperãm, cã nu sunt acestea pentru oameni simpli, ca noi. E adevãrat cã de la Primãrie ni s-a spus cã, dacã vrem teren gratuit pe Dric pentru casã, ne dau, fãrã probleme. Dar noi avem douã salarii minime pe economie si stãm cu chirie. Plãtim 1000 de lei pe lunã, pentru douã camere, plus utilitãti. Cu ce sã facem noi casã, când o casã, ca sã o ridici de jos, îti trebuie bani multi, nu glumã. Am spus sã rãmânem în Husi, sã muncim la firmele locale, dar salariile sunt foarte mici. Noi am cerut o locuintã de la Primãrie, cum e acest apartament în care stau aceste persoane rãu-platnice. Familia respectivã nu si-a plãtit niciodatã chiria în ultimii 3 – 4 ani. Ni se spune însã cã nu pot fi dati afarã, cã nu s-a terminat procesul. Dar cât dureazã un proces, domnule, 3 – 4 ani, o viatã de om? Care nu îsi plãteste chiria, sã fie evacuat si sã lase locul la oamenii seriosi, cu copii, care muncesc si îsi achite datoriile la stat”, sustine Loredana Balan, a cãrei familie a solicitat o locuintã socialã de la Primãria Husi, dar nu a primit încã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.