Locuitorii comunei Pochidia au medic de familie! (FOTO)

ÎN SFÂRSIT… Conditiile draconice impuse de Ministerul Sãnãtãtii medicilor de familie care doreau sã îsi deschidã puncte de lucru în comunele din jurul oraselor s-au modificat. Astfel, cei peste 15.000 de locuitori ai celor sapte comune din judetul nostru care nu au medic de familie, vor putea beneficia de astfel de servicii. Si asta pentru cã nu mai este impusã conditia celor 15 km maxim distantã între cabinetul din oras si cel din comuna unde se profesa. Primarul comunei Pochidia, care de cinci ani se zbate sã aducã medic de familie în comuna sa de aproape 1800 de locuitori, a ridicat si un dispensar modern si acum a gãsit si medicul care si-a fãcut punct de lucru. Primarul a oferit facilitãti de nerefuzat: ultilitãti plãtite de primãrie, aviz rapid de înfiintare a punctului de lucru, iar medicul nu va plãti chirie. Medicul de familie este Claudia Pasãre, iar la Pochidia va veni douã zile pe sãptãmânã.

Pânã de curând, un numãr de sapte localitãti din mediul rural vasluian erau fãrã medic de familie, titular pe dispensarul din centrul comunei: Albesti, Bogdãnita, Coroiesti, Fruntiseni, Ciocani, Mãlusteni si Pochidia. Pânã la ocuparea posturilor de medici de familie în comunele mentionate, autoritãtile au dispus solutii tranzitorii. Prin urmare, persoanele din aceste comune au posibilitatea sã se înscrie pe listele medicilor de familie din localitãtile din proximitate. În plus, în câteva dintre aceste localitãti au fost deschise puncte de lucru, cu program restrâns.

„AVEM MEDIC DE FAMILIE ÎN COMUNA POCHIDIA!”

Primarul comunei Pochidia, Marius Ciocan, a informat de douã zile pe cetãtenii din toate satele, cã în curând vor avea medic de familie, douã zile pe sãptãmânã, câte 5 ore pe zi (în total 10 ore/sãptãmânã). Acesta a postat pe pagina sa de Facebook:

„Rog pe aceastã cale toti locuitorii comunei Pochida sã vinã sã se înscrie la medicul nostru de familie, Dr. Pasare Claudia. CMI-ul d-nei doctor are sediul principal în sat Popeni, com. Zorleni, iar la noi în comunã va fi punct de lucru. Înscrierile se fac: la Dispensar Borodesti pentru satele Borodesti, Pochidia si Satu Nou în fiecare luni, începând cu ora 14.00 si la Sãlceni în fiecare joi, începând cu ora 14.00.
Pentru a vã înscrie, trebuie sã vã prezentati cu: Cardul de sãnãtate; Cartea de Identitate; Cuponul de pensie/ adeverinta salariat/ adev de elev/student, etc. Nu este nevoie sã aducetti fisele de la medicii de familie la care sunteti înscrisi în prezent, fiindcã le vom aduce noi! Multumim d-nei doctor pentru cã a rãspuns rugãmintii noastre de a-si dechide punct de lucru în comuna Pochidia si o asigurãm de tot sprijinul!”, a scris primarul Marius Ciocan.

Reamintim cã directorul executiv al Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, Mihaela Vlada, a atras atentia de anul trecut, în cadrul unei sedintei a Colegiului Prefectural, cu privire la lipsa medicilor de familie din judet, precizând cã aproximativ 14.000 de locuitori din sapte comune nu au acces la servicii de medicinã primarã. Fãrã medic de familie, locuitorii în cauzã nu pot primi tratamente, retete, trimiteri, nu are cine face vaccinarea sau controalele de rutinã si nici cine le oferi ajutor imediat în caz de nevoie, asta ca sã enumerãm doar o micã parte din probleme.  Punctele de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din mediul urban sau rural, care au contract cu CJAS, vor putea fi deschise în baza Legii 73/2019, apãrutã în Monitorul Oficial pe 2 mai, lege care modificã Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii.

CITITI SI:

https://vremeanoua.ro/salariile-uriase-din-spitale-lasa-comunele-vasluiene-fara-medici-de-familie

https://vremeanoua.ro/comuna-pochidia-fara-medic-de-familie-colegiul-medicilor-da-din-umeri

https://vremeanoua.ro/cinci-comunitati-din-judetul-vaslui-nu-au-medic-de-familie-iar-alte-23-nu-au-un-asistent-medical-comunitar

https://vremeanoua.ro/oferta-la-pochidia-pentru-un-medic-de-familie
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ