spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Locul care dădea ora exactă în industria petrolului, astăzi printre cele mai sărace din ţară: „A fost California României!“

- Advertisement -

Comuna Telega din judeţul Prahova, locul unde la finele secolului al XIX-lea se dădea ora exactă în industria ţiţeiului la nivel mondial, a ajuns astăzi una dintre cele mai sărace din ţară, incapabilă să valorifice istoria şi ceea ce natura i-a oferit. În 1857, România (Principatele Române atunci) era primul stat din lume cu o producţie de ţiţei înregistrată: 275 de tone, iar Buştenari, astăzi sat al comunei Telega, era locul de unde se extrăgea aproximativ 80 la sută din întreaga cantitate de ţiţei raportată.  Fotografiile de arhivă arată că satul Buştenari era la final de secol XIX o pădure de sonde. Tot din Buştenari (Telega) a plecat şi prima conductă de transport ţiţei din România. Avea 18 kilometri şi lega zona de exploatare din Buştenari de Rafinăria ”Steaua Română” de la Câmpina.

”Din cele 275 de tone (de ţiţei n.r), 55 erau date de judeţul Dâmboviţa, iar celelalte de Prahova. Care credeţi că era schela prahoveană cu producţia de 220 de tone? Evident Buştenari! Păcureţi, Moreni (erau în judeţul Prahova), Ţintea, Băicoi, Câmpina ş.a., fie au intrat în statistici mai târziu, fie au avut o producţie nesemnificativă. Asta ne spune un avizat al lumii petrolului, fostul director al Monitorului Petrolului, Mihai Pizanty. Drept urmare, Buştenari a fost California României!”, spune profesorul Gheorghe Bîlgă, doctor în istorie, cu o cercetare dedicată industriei petrolului din zona Telega-Buştenari. Comuna Telega a luat naştere în jurul unor exploatări de sare. Până în anii 1900, acestă mică localitate, alături de Slănic Prahova, erau principalele surse de sare ale Ţării Româneşti. Numele comunei, Telega, provine chiar de la mijloacele de transport ale sării: telegile. Pe fostele mine au apărut ulterior lacuri sărate. Aici, la final de secol XX, Băile Sărate de la Telega erau căutate de protipendada Bucureştiului. Sunt fotografii de epocă ce dovedesc acest lucru.

Citeste mai mult: adev.ro/qp1eit

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.