
RELOADED… Primarul Dumitru Boroș ține foarte mult la proiectul privind aplicarea Strategiei Parcărilor din Bârlad, proiect respins de consilierii PSD (care s-au abținut de la vot) de două ori în mandatul trecut, dar aprobat în martie anul acesta. Boroș a anulat însă Regulamentul votat în luna martie, în care nu era explicat care dintre serviciile administrației publice se va ocupa de problema spinoasă a administrării parcărilor publice din Bârlad și a făcut un alt regulament, pasând problema parcărilor către DAPPC. La inițiativa primarului Dumitru Boroș, consilierii bârlădeni vor discuta pe marginea unui nou proiect de hotărâre privind darea în administrare a parcărilor de reședință din municipiul Bârlad, către Serviciul Parcări din cadrul Direcției pentru Administrarea Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) a Municipiului Bârlad. De asemenea, tot în cadrul acestui nou proiect, CLM Bârlad va discuta despre aprobarea Noului Regulament de atribuire și folosire a locurilor de parcare din municipiul Bârlad. Dacă va fi aprobat proiectul, se abrogă dispozițiile HCLM Bârlad din luna martie privind aprobarea Regulamentului de atribuire și folosire a locurilor de parcare în parcările de reședință din municipiul Bârlad.
Numărul scăzut al locurilor de parcare amenajate în municipiul Bârlad, coroborat cu creșterea numărului autovehiculelor personale, determină apariția parcărilor improvizate, a parcării autovehiculelor în locuri nepermise și care îngreunează circulația și cauzează congestii în trafic. Față de anul 2007, când erau înmatriculate în Municipiul Bârlad 41.020 autovehicule, an de an numărul acestora a crescut cu o medie de 10% pe an, ajungând în anul 2020 la un număr de peste 90.000 de autovehicule. Practic, în acest moment în Bârlad sistemul rutier este complet neadaptat la numărul de vehicule care circulă în fiecare zi. Din ultimele statistici rezultă că sistemul rutier nu a fost extins corespunzător, rămânând dimensionat pentru 30 000 de vehicule. Conform Strategiei Parcărilor întocmită în cadrul Programului de Mobilitate Urbană, de către specialiști, rezultă că este necesară construirea de noi parcări și eliminarea parcărilor neregulamentare. În acest sens, primarul Dumitru Boroș a propus ca de Sectorul Parcări Publice în Bârlad să se ocupe DAPPC, care are în componență Serviul Parcări. Mâine, la ședința ordinară a lunii decembrie a CLM Bârlad, consilierii bârlădeni vor analiza proiectul care va cuprinde tot ce trebuie să cunoașteți pentru a vă prezenta la licitarea locurilor de parcare de reședință, taxele aferente și sancțiunile care se impun în caz de nerespectare a deciziilor din noul Regulament.
DOCUMENT: Proiectul cu Noul Regulament pentru parcarile din Barlad
Spicuiri din regulament
„Având în vedere solicitările cetățenilor municipiului Bârlad, precum și necesitatea reglementării situaței cu locurile de parcare din parcările de reședință amenajate pe domeniul public al municipiului Bârlad, am inițiat prezentul proiect de hotărâre. Locurile de parcare care fac obiectul atribuirii și folosirii sunt cele situate în parcările de reședință, amenajate de Primăria Municipiului Bârlad”, menționează primarul Boroș în Referatul de aprobare a acestui Regulament. Iată câteva dintre reglementările propuse:
În parcările de reședință se va putea atribui câte un loc de parcare, pentru fiecare unitate locativă, prin licitație publică, în limita locurilor de parcare disponibile.
Solicitările de amenajare de noi locuri de parcare pot fi din partea DAPPC Bârlad, asociațiilor de proprietari, diverselor persoane fizice sau juridice interesate. Documentația în vederea amenajării de noi locuri de parcare de reședință /publice cu plată (emitere Hotărâri de Consiliu Local, avize, autorizații, etc) se întocmește de către serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bârlad.
Executarea lucrărilor de amenajare/reparații se realizează de către serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bârlad sau societățile de profil la initiațiva Municipiului Bârlad / D.A.P.P.C. Bârlad.
După amenajarea parcărilor de reședință de către serviciile de specialitate ale administrației publice locale, arondarea imobilelor cu drept de participare la licitațiile publice pentru închirierea locurilor de parcare se face prin determinarea distanței de maxim 500 m de la imobil la parcarea de reședință, prin măsurarea între cele mai apropiate puncte perimetrale ale imobilului și ale parcării.
Serviciile de specialitate ale administrației publice locale, în momentul amenajării locurilor de parcare, vor avea în vedere ca din totalul suprafeței de teren aferent imobilelor, o suprafață de teren cuprinsă între 20-30%, să fie lăsată liberă în vederea asigurării parcărilor fără plată, pentru cetățenii care din diferite motive nu au posibilitatea de a obține un loc de parcare rezidențial. Pe suprafața de 70-80% se va realiza parcări rezidențiale cu plată.
Parcarea autovehiculelor în parcările de reședință amenajate de Primărie în Municipiul Bârlad și date în administrare D.A.P.P.C. Bârlad este permisă numai pe baza unui abonament/autorizație de parcare, anual valabil, eliberat de proprietarul/ administratorul parcării. Persoanele cu handicap locomotor beneficiază de gratuitate.
Nu pot participa la procedura de licitație persoanele fizice sau juridice care nu pot dovedi domiciliul/rezidența/sau existența unui contract de comodat/închiriere, în imobilele arondate parcării de reședință respective.
Ca regulă generală, la licitație nu vor fi admise persoanele care dețin garaje amplasate pe domeniul public și privat sau care dețin curți cu posibilități de parcare, la o distanță mai mare de 500 m față de imobilul în care se află apartamentul.
Subânchirierea locurilor de parcare adjudecate prin licitație este interzisă.Nerespectarea acestei prevederi conduce la retragerea unilaterală a abonamentului și pierderea sumelor plătite în avans, urmând ca locul de parcare devenit vacant să fie realocat în condițiile prezentului regulament.
Abonamentele/autorizațiile de parcare sunt valabile numai pentru autoturismele cu numerele de înmatriculare pentru care sunt eliberate, acestea nefiind transmisibile.
Ce sancțiuni prevede noul Regulament
Ocuparea unui loc în parcarea de reședință, amenajată de Primăria Municipiului Bârlad, între orele 16.00 – 08.00, fără deținerea abonamentului de parcare valabil pentru locul respectiv, atribuit conform prevederilor din regulament, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 200 și 300 lei. Poliția Locală Bârlad sau serviciile de specialitate pot dispune și măsura complementară de ridicare a autovehiculului.
Montarea unui dispozitiv de blocare pe locul de parcare se sancționează cu amendă cuprinsă între 1000-2000 lei și ridicarea dispozitivului de blocare;
Blocarea locului de parcare prin alte mijloace se sancționează cu amendă cuprinsă între 1000-1500 lei;
Neexpunerea abonamentului la loc vizibil în autovehicul se sancționează cu amendă cuprinsă între 50-100 lei.
Nerespectarea prevederilor art. 56 lit. b) – lit. i) din prezentul Regulament se sancționează cu amendă cuprinsă între 250-350 lei.
Dacă nu fac parcări pentru toți locuitorii din bloc vor fi dați în judecată de cei care nu prind loc de parcare, doar și aceștia plătesc impozit și taxe locale. Sunt care au masinile pe firmă și își vor deconta cheltuielile, deci automat vor câștiga licitația, pentru că nu-i interesează pretul.