spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Lovitura de palat

- Advertisement -

Semne de întrebare în cazul “Evaziune la Tigarete”

MISTERUL PREFECTULUI… Fãrã sã aibã acordul Biroului politic al organizatiei judetene PDL, acum o lunã de zile, prefectul Levente Csaba Szekely l-a schimbat din functie pe directorul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV), numind în loc un inspector din Bârlad. Coincidentã sau nu, dupã aceastã schimbare, cea mai importantã firmã din evidentele DJAOV Vaslui, fabrica de tigarete Top System Tobacco, a produs o evaziune de proportii. Directia de Accize avea un rol major în controlul de la Top System Tobacco, ceea ce ne duce cu gândul la un aranjament de culise, de care nu ar fi strãin prefectul si alte persoane din anturajul sãu. Si mai curios, în functia de director al DJAOV trebuia sã fie numit un consilier judetean, Ionut Ghetãu, însã prefectul Szekely a fãcut numirea noului director peste capul tuturor sefilor din PDL. Între timp, politia a anuntat cã evaziunea în cazul fabricii de tigarete din Vaslui depãseste suma de 1 milion de euro.

Un nou scandal, cu implicatii economice grave, stã pe punctul sã izbucneascã la Vaslui, în ceea ce ar putea fi cel mai grav caz de implicare a unor înalti functionari în afaceri cu caracter evazionist. La originea acestui scandal stã modul ultrasecret în care s-a fãcut schimbarea directorului la Directia Judeteanã de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Vaslui, Iustinian Tosu, acum o lunã de zile. Cel care a aprobat schimbarea directorului si a supervizat întreaga operatiune este însusi prefectul judetului, Levente Csaba Szekely, care ar fi actionat la ordinul unor grupuri de interese, sustin surse demne de încredere. Tosu a fost înlocuit cu Ion Diaconu, inspector principal vamal, de loc din Bârlad, printr-o miscare ce a luat prin surprindere pe toatã lumea. Din informatiile noastre, prefectul Szekely ar fi mers la Bucuresti, pentru a sustine schimbarea directorului de la DJAOV, într-o perioadã în care fabrica de tigarete Top System Tobacco, cel mai important agent economic din “curtea” celor de la Accize si Taxe, mergea foarte bine, iar impozitele si taxele veneau la bugetul de stat fãrã nicio problemã. Fãrã a avea acordul Biroului Politic judetean al PDL, cel care decide în privinta numirii sefilor de servicii deconcentrate, Szekely a cerut si obtinut înlocuirea lui Tosu cu cvasinecunoscutul Diaconu, simplu inspector. În mod ciudat, imediat dupã schimbarea de la vârful DJAOV, firma Top System Tobacco Vaslui intrã în vizorul celor de la Crimã Organizatã, fiind bãnuitã a avea legãturi cu retelele de contrabandã de tigãri din tarã. De la statutul de agent economic serios, care-si plãteste constiincios accizele, fabrica de tigarete din Vaslui devine o sursã de fonduri la negru, din contrabanda de tigãri. Asta, în conditiile în care sarcina de a verifica în permanentã ce se întâmplã în curtea celor de la Top System Tobacco revenea directorului coordonator de la Taxe si Accize, Ion Diaconu, omul lui Szekely.

De ce nu a mai fost numit Ionut Ghetãu?

Lucrurile sunt si mai complicate, dacã punem la socotealã si faptul cã, exact la momentul schimbãrii la vârful DJAOV, exista o numire aprobatã în Biroul politic judetean PDL. Ionut Ghetãu, seful de cabinet al deputatului Viorel Cãrare, consilier judetean, primise girul organizatiei judetene a partidului de guvernãmânt pentru a participa la concursul pentru postul de director coordonator al DJAOV. Fãrã sã informeze pe nimeni, însã, având în spate unele grupuri de interese, prefectul Szekely a mers la Bucuresti si a cerut ca functia de director sã fie datã lui Diaconu, inspector vamal principal, o persoanã de care nu auzise nimeni pânã atunci. Cine sunt cei care i-au cerut prefectului sã-l nominalizeze pe Diaconu si ce interese au avut?, este întrebarea care se impune, având în vedere evenimentele ulterioare, care au condus la o evaziune de mãrimea celei de la Tascochim Grup. Directorul de la DJAOV este schimbat, fabrica de tigarete nu mai este controlatã cum trebuie, apar semnalele de contrabandã, în care este implicatã firma Top System Tobacco, iar în ziua de 9 noiembrie este capturatã o masinã cu zeci de mii de pachete de tigãri fãrã timbre, încãrcatã din fabrica situatã la 50 de metri de sediul DJAOV. Mai precis, sub nasul noii conduceri a Directiei Judetene de Vãmi si Accize se petrec actiuni evazioniste, despre care ne este greu sã credem cã nu aveau habar personajele din fruntea institutiei. Dar, mai presus de toate, ce interes a avut Szekely în toatã aceastã moriscã? De ce s-a luptat sã aducã în fruntea DJAOV un inspector necunoscut, fãrã a informa Biroul politic judetean al PDL? Întrebãri la care sunt putine rãspunsuri, însã la care, suntem siguri, vor rãspunde organele abilitate ale statului, în perioada imediat urmãtoare. Ieri dupã-amiazã, am încercat sã discutãm cu prefectul pe aceastã temã. Foarte deranjat de telefon, Szekely ne-a replicat: “Este ziua de duminicã si sunt la masã. Nu pot vorbi acum”, dupã care a închis, refuzând cã mai rãspundã la apelurile noastre.

La fabrica de tigarete, marfã ilegalã de peste 1 milion de euro!

Directia de Investigare a Fraudelor a Inspectoratului General al Politiei Române a fãcut publicã, sâmbãtã, situatia descoperitã la fabrica de tigarete din Vaslui. Conform IGPR, peste 189.000 de pachete de tigãri si 590 de kilograme de tutun brut si materialele utilizate pentru confectionarea tigaretelor au fost indiponibilizate la fabrica Top System Tobacco, în ceea ce s-ar putea numi al doilea tun evazionist de proportii, dupã Tascochim Grup. “Astfel, la data de 9 noiembrie a.c., politisti din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Vrancea au oprit în trafic, în judetul Vrancea, pentru control, o autospecialã ce transporta tigãri conform documentelor de însotire. Existând suspiciuni în legãturã cu provenienta tigãrilor, a fost solicitat sprijin din partea ofiterilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor ai I.P.J. Vrancea si a comisarilor Gãrzii Financiare Vrancea. În urma verificãrilor amãnuntite, s-a stabilit cã autovehicul în cauzã transporta 1.710.000 de tigãri de diferite mãrci (85.500 de pachete), în valoare de peste 1.600.000 de lei, care nu erau marcate corespunzãtor sau nu aveau marcaj. Marfa era expediatã de cãtre o societate, antrepozitar autorizat de tigarete, cu sediul în Vaslui, având ca administrator un cetãtean sirian”, se aratã în comunicatul IGPR. Fiind extinse verificãrile la sediul acestei societãti, au mai fost gãsite 1.150.000 de tigãri (57.500 de pachete) care nu îndeplineau conditiile de marcare, conform prevederilor legale în vigoare. Deasemenea, dintr-un spatiu alãturat, au mai fost ridicate în vederea indisponibilizãrii, transportate si depozitate la Directia Judeteanã pentru Accize si Operatiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Vaslui, 925.580 de tigarete (46.279 de pachete) de diferite mãrci, produse la douã societãti de profil, din judetul Vaslui, respectiv din judetul Caras Severin, purtând timbre ale acestor doi producãtori sau netimbrate. Au mai fost ridicate de asemenea, 100.000 de tigarete vrac si 590 de kilograme de tutun brut. În cele douã incinte au fost depistate mai multe materiale si ambalaje destinate productiei si împachetãrii tigaretelor. De aici, oamenii legii au ridicat, în vederea cercetãrilor, mostre din fiecare ambalaj utilizat, respectiv 20.000 de hârtii de culoare albastrã folosite la „marcarea” pachetelor de tigãri, precum si documente contabile referitoare la transportul depistat în judetul Vrancea. În cauzã a fost întocmit dosar penal, efectuându-se cercetãri fatã de doi administratori ai unor societãti comerciale din Vaslui si fatã de conducãtorul auto depistat, pentru infractiuni ce intrã sub incidenta Codului Fiscal. De asemenea, materiile prime, materialele utilizate pentru confectionarea tigaretelor, pachete de tigãri, utilajele si autospeciala în care au fost transportate tigaretele, au fost indisponibilizate pânã la finalizarea cercetãrilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

238 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.