spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Lovitură grea pentru „fabrica de buletine” de la Vaslui, se fac presiuni de peste Prut ca motoarele să nu fie oprite

- Advertisement -

DEZBATERI… Românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin riscă să rămână fără actul de identitate. Asta după ce Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un act normativ care i-ar putea afecta inclusiv pe basarabenii cu cetățenie română și care dețin buletine de identitate românești. Este arhicunoscut faptul că în ultimii ani, în Vaslui s-a deschis o adevărată „fabrică de buletine” pentru cetățenii de peste Prut, iar în ultimii ani, în municipiul reședință de județ au fost „înmatriculați” peste 80.000 de moldoveni. Câteva mii de persoane locuiesc în 2-3 apartamente, o situație strigătoare la cer. Asociațiile din Basarabia fac presiuni ca Parlamentul României să nu adopte acest proiect de lege, și să îl revizuiscă în așa fel încât „fabricile de buletine” să nu dea faliment.

Printre altele, proiectul pus în dezbatere publică de MAI prevede ca personalul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor să verifice dacă cel care solicită eliberarea unui document de identitate locuiește, cu adevărat, în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului. Cu toate că este prezent în toată țara, fenomenul locuințelor suprapopulate s-a acutizat în București, dar și în municipiile Iași sau Vaslui. În aceste județe, Direcția pentru Evidența Persoanelor a identificat în medie câte 30 de case sau apartamente unde ar trebui să locuiască aproximativ 120.000 de persoane. În mod evident această luare în spațiu este numai una teoretică pentru că fizic ar fi imposibil. „Nimeni nu-și propune o evaluare a tuturor locuințelor din România. Totuși, în România există aproximativ 100 de adrese la nivel național unde figurează mai mult de 1.000 de cetățeni. La acele adrese, unde sunt niște imobile la 50-70 de metri pătrați, figurează mai mult de 1.000 de persoane ca având domiciliul”, a declarat directorul Direcției de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu.

Recordul de la Vaslui: 22.000 de persoane într-un singur apartament

În municipiul Huși, într-un spațiu de aproximativ 20 de metri sunt luați în spațiu aproximativ 4200 de cetățeni din Republica Moldova, însă primarul Ioan Ciupilan declara, în urmă cu doi ani, că în alte orașe situația este șI mai gravă. „Eu n-am nicio problemă. Este o problemă conform legislației române. Acei cetățeni… Nu vă faceți probleme că aici sunt puțini. Știu apartamente în Vaslui unde sunt 22 de mii. Deci, asta este legislația. Mulți vin pentru că primesc un pașaport de cetățean român și au deschisă toată granița Europei”, declara edilul Hușului în 2019.

La presiunea asociațiilor de peste Prut, autoritățile din România vor schimba proiectul

Proiectul prezentat în dezbatere publică prevede că buletinele persoanelor depistate că locuiesc fictiv vor fi anulate, dar inițiatorii vor schimba regulile. „Este cazul să revenim asupra unei mențiuni din proiect, în ceea ce privește anularea actului de identitate, nu aceasta a fost intenția – vorbim de anularea mențiunii de domiciliu. Această mențiune de domiciliu urmează să fie înscrisă doar în registrul național de evidență a persoanelor. În situația în care nu are o nouă adresă de domiciliu, se va putea elibera o carte provizorie de identitate care are mențiunea lipsă act spațiu și în baza ei cetățenul își scoate un pașaport nou, de exemplu. Trebuie spus că în niciun caz această mențiune de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui polițist”, a declarat chestorul de poliție Cătălin Giulescu.   El a explicat că procedura presupune o solicitare de a lua legătura cu autoritatea publică, o notificare cu privire la procedura care urmează să fie inițiată. „Această procedură este vizată să dureze cel puțin 60 de zile, astfel încât cetățeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoștință faptul că este posibil să fie inițiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce-l privește”, a mai precizat Giulescu. „Astăzi, (n.r. marți -25 ianuarie), în calitate de Președinte al Asociației Dreptul Basarabiei, am participat la dezbaterea publică pe tema proiectului Ordonanței pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificărileș i completările ulterioare. În urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că proiectul de lege va fi modificat și nu se va ajunge la anularea buletinelor celor ce nu stau efectiv la adresa din buletin”, a menționat Spânu Oleg, președintele Asociației Dreptul Basarabiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. Pe anul 2021, pentru 2 persoane, am platit impozit 200 de lei. Ala care detine spatiul (casa, apartament) unde sunt inregistrati cei 4200 cat a platit impozit pe anul 2021?! Probabil 0…la fel si ceilalti! Problema nu sunt cetatenii de peste Prut, ei saracii nu stiu cum sa faca sa fuga cat mai departe de saracia in care se afla tara lor…problema sunt jegurile care conduc, nu mare mi-ar fi mirarea daca s-ar afla ca spatiile sunt ale primarilor, consilierilor, contabili, s.a.

  2. Pentru viitor că nu au cum să le anuleze c.i, să-și pună oameni la ghișeu și cînd vad ca la o adresa locuiesc peste 6 persoane să solicite verificări suplimentare.

    • Sunt indivizi de etnie rroma care sunt 14 indivizi în familie( echipa a de fotbal completa+3 rezerve) s-au frecat fara prezervativ, ca iepurii.

  3. Cat de senin mint, pentru plecat în străinătate e suficient doar pașaportul romanesc pe care dacă au cetățenie pot sa-l obțină la orice ora. Nu exista nici o condiționare legata de domiciliu si cartea de identitate pentru plecat in străinătate.

    Isi fac domicilii fictive si cărți de identitate doar pentru beneficiile sociale din Romania, pensiile si alocațiile care li se dau fără nici o cotizație, doar acolo e necesar buletinul si domiciliul.

        • In țara unde ai a doua sau a treia cetățenie ma refer, nu exista nici o cerință sa ai domiciliul acolo pentru a primi buletin cetățenie sau pașaport..
          Tovarășii isi fac domiciliu doar pentru a profita de chestii sociale ca nu se cere sub nici o forma sa ai domiciliul aici pentru buletin, cetățenie sau pașaport, minte cu nerușinare Ciupilan ala

    • De ce sa isi scoata pasaport care costa cateva sute de lei, si se reinnoieste la fiecare 10 ani, cand pot calatori cu cartea de identitate car costa 10 lei la 10 ani. Unde mai pui ca pentru aia in varsta cartea de identitate e pe termen nelimitat!!!!

  4. Așa a ieși Băsescu președinte… moldoveni să îl pupe peste tot că el le-a dat voie și astfel au invadat Europa…Masura f corecta…pe liste la alegeri sunt 20.000 in realitate la urne vin 150 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.