Lovitură pentru mii de vasluieni care își așteptau rudele acasă, de sărbători

BLOCAJ… După ce în Marea Britanie a fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului, România interzice toate zborurile aeriene de pasageri din și spre Regatul Unit. La fel vor proceda mai multe țări din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că vasluienii care muncesc în Marea Britanie și în Irlanda de Nord și care nu au apucat să vină acasă, de sărbători, o vor putea face doar pe cale terestră, însă imediat după intrarea în țară vor trebui să stea în carantină 14 zile, departe de rude și de cei dragi. Nemulțumiri sunt și în rândul vasluienilor care au venit acasă, dar care nu știu când vor mai pleca înapoi. Aceștia se tem că vor rămâne fără locuri de muncă dacă zborurile vor fi interzise pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca, începând cu luni, 21 decembrie, ora 00:00, toate persoanele care vin din Marea Britanie intră în carantină, iar  zborurile se suspendă.

Iată extrasul din decizia CNSU de duminică:

“Art. 1. (1) Se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 00.00.
Art. 2.  Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu excepția zborurilor prevăzute la art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 1.065 din 14 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19” Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, a declarat zilele trecute că noua tulpină a coronavirusului care circulă în țară este “în afara controlului” pentru a justifica reintroducerea măsurilor de izolare la Londra și într-o parte a Angliei și care ar putea dura până la implementarea unui vaccin.  “Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul și singurul mod de a-l face este de a restricționa contactele sociale”, a declarat duminică, Matt Hancock, postului Sky News. Va fi greu să o ținem sub control până când nu va fi implementat un vaccin, a adăugat el. Guvernul lui Boris Johnson a anunțat sâmbătă măsuri de izolare pentru Londra, sud-estul Angliei și o parte din est, fapt ce obligă 16 milioane de locuitori să rămână acasă și să renunțe la vizitele de Crăciun. Nouă tulpină de SARS-COV-2 identificată în Marea Britanie se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută și se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, declarase sâmbătă Chris Whitty, șeful serviciilor medicale din Anglia. Centrele comerciale neesențiale au fost închise și toate deplasările în afara acestor zone, plasate sub nivelul de alertă cel mai ridicat, au fost interzise. Pub-urile, restaurantele și muzeele au fost închise de miercuri.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ