Lucia Mihăilă și Neculai Holban s-au abonat la Vremea Nouă și au primit lemne de foc (FOTO)

Lucia Mihăilă și Neculai Holban

FERICIȚI… Doi dintre câștigătorii concursului “Te abonezi la Vremea Nouă și câștigi”, aferent lunii ianuarie, au intrat în posesia premiilor. Lucia Mihăilă din localitatea Emil Racoviță, comuna Dănești și Neculai Holban din Oșești au primit fiecare, câte doi metri de lemne de foc, despicate, în valoare de 800 de lei. Astăzi, va intra în posesia premiului și câștigătorul din Bârlad, care va primi bani cash pentru a-și achita facturile de gaz. Echipa de reporteri Vremea Nouă a avut o surpriză uriașă, când au ajuns la locuința Luciei Mihăilă din Emil Racoviță, o femeie de 84 de ani. Bătrâna ne aștepta ca pe pâinea caldă, nu pentru a-și încasa premiul, ci pentru a ne face câteva observații pe marginea subiectelor pe care le abordăm în ziar. “Dragilor, ce bine că ați venit. Vă așteptam, să vă spun, că în ziar aș vrea să puneți în fiecare zi Rugăciunea zilei și în cel de vineri să apară o scurtă explicație cu ce se va citi la Liturghia de Duminică din Sfânta Evanghelie, că poate așa se va mai întoarce lumea la credință. Noi păcătuim mult și într-o zi, dar altminteri într-o viață. Păcate se iartă numai prin rugăciune”, a spus bătrâna înțeleaptă care a crescut patru copii, două fete și doi băieți. La Oșești, prezența noastră l-a bucurat pe Neculai Holban care, de când a fost anunțat ca fiind unul dintre câștigătorul concursului, era luat peste picior de vecini, care-i spuneau că nu o să primească nimic de la Vremea Nouă. “Acum, că au văzut lemnele la poartă, o să moară de … frig, că de ciudă nu au de ce. Se pot abona și ei la ziarul dvs. și nu au decât să câștige și ei, dacă au noroc”. Concursul continuă și luna aceasta. Vremea Nouă și-a propus să-i scoată la restaurant pe 8 Martie pe abonații fideli. Condiția este ca aceștia, după ce s-au abonat și primesc chitanța de la poștaș, să sune la redacție, la telefonul 0235.31.00.00, tarif normal, pentru a se înscrie la concurs. Încă mai este timp pentru cei care nu s-au abonat până acum pentru luna martie! Se pot abona fie la poștaș, fie direct la sediul redacției, din Vaslui, str, Ștefan cel Mare nr, 89, etaj 1.

La Dănești, am fost întâmpinați de abonatul nostru fidel, tanti Lucia, de parcă am fi fost chemați la o ședință de redacție. “Măi, să puneți rugăciunea zilei, așa cum era pe vremuri, la ziarul Obiectiv. Că tare-mi plăcea. Și în ziarul ală de vineri, la rubrica aia cu maimuța aceea(n.r. Mincinosu’ de Vaslui) să puneți un înger cu aripi, că e hidoasă rău arătarea aceea. Și scrieți mai clar acolo, ca să înțeleagă toată lumea de cine spuneți. Eu greu, îmi dau seama din caricaturile acelea, cine este personajul”, a spus destul de serios bătrâna din Dănești. Aceasta ne-a dezvăluit că toată viața ei a fost abonată la ziare, deși are numai patru clase. I-a plăcut foarte mult să citească. “Pe vremea mea era greu să mergi la școală. Nu ne lăsau rușii (n.r. era în timpul celui de al Doilea Război Mondial și imediat după). Făcea ore câte două, trei zile pe săptămnă cu un învățător. Așa erau vremurile atunci. Dar mie mi-a plăcut mult să citesc. Am copilărit la Sasova, în comuna Rebricea. Nu eram prea mulți copii. Cam 20-25 de toți. Și ne țineam după învățător. Apoi am lucrat la CAP, toată viața. Așa mi-am crescut cei patru copii. Fetele mele sunt aici, în sat, lângă mine. Lucrează amândouă în învățământ. Un băiat e preot în județul vecin, la Scânteia, iar celălalt a fost pădurar, pe lângă Vaslui, la Delea, dar acum a plecat să-și încerce norocul în străinate”, a spus bătrâna. Șugubeață, aceasta ne-a dezvăluit și vâsta: “Păi puneți patru peste opt și vedeți cât iese!”. Aceasta ne-a mai spus cât de important este să ne rugăm la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. “Știu că nu-i timp, dar seara înainte de culcare, fiecare să spună o rugăciune pentru iertarera păcatelor. Dacă ar ști lumea cât de mult păcătuim numai cu gândul, s-ar pocăi toți deodată. De aceea v-am rugat și pe dumneavosstră să puneți în ziar o rugăciune. Când intri seara în casă și citești ziarul, atunci găsești și rugăciunea. Și vrei, nu vrei, o citești”, a mai spus aceasta.

Tanti Lucica este tare și la politică. Primarul e încântat de aceasta

Lemnele îi prind bine lui tanti Lucia. “Chiar erau pe sfârșite ale mele. Le-am luat de la Miclești și uită-te în grămada din față, atâtea mai am (n.r. cam 1,5 metri cubi). Așă că ați nimerit bine și văd că sunt crăpate și sunt din fag. Eu mă descurcam cu ce aveam, fiindcă mai pun și ciocălăi pe foc și o lungeam așa trei luni. Acum, că am lemnele, o să scap de pus pe foc, des, ciocălăii”, a mai spus bătrâna. Fetele sale au fost încântate pentru mama lor. Cea mai mică, profesoară de istorie în comună, ne-a dezvăluit că mama sa a fost foarte încântată de premiu, fiindcă niciodată în viața ei nu a câștigat nimic. Aceasta ne-a mai spus că mamei sale nu-i place să se uite la televizor. Citește ziarele și ascultă radioul. Bunica glumeață la final ne-a urat sănătate, dar a ținut să ne spună că o să ne scrie scrisori: “Acum, că mi-ați arătat unde este adresa redacției dumneavoastră, o să vă scriu. Să vă spun ce cred eu despre politică, dar și despre politicieni”. Primarul din comună ne-a mărturisit că e greu cu tanti Lucia. “Bătrâna știe politică bine. În campanie trebuie să-i explic clar ce fac    în următorii patru ani. Mă analizează pe ce am făcut în mandatul trecut și îmi spune că dacă nu fac ce trebuie nu mă mai votează. Mi-ași dori ca toți alegătorii să fie ca ea, fiindcă numai așa vom progresa ca societate. Mă bucur că ați cunoscut-o. Ați văzut ce spirit liber este și ce frumos pune problema? Așa sunt la noi în comună toate femeile: gospodine și înțelepte și cu harul vorbirii” a spus Neculai Ciofu.

La Oșești, Neculai Holban spune că e bucuros că i-am adus premiul, ca să închidă gura vecinilor

BUCUROS… La venirea echipei de la Vremea Nouă, fața lui Neculai Holban s-a luminat. Eram așteptați, mai ales de vecini, care l-au luat peste picior pe bătrân și-l necăjeau spunând că, chiar dacă a câștigat, nu va primi nimic de la Vremea Nouă. “Este la noi aici unul pe stradă care mă necăjea tare. Noi îi spunem Țiganul, nu pentru că e negru, ci pentru că tot timpul cobește. Așa a făcut când a auzit că am câștigat premiul. Mi-a spus că nu o să-mi aducă niciun lemn. Dar iată că acum , că a văzut lemenele la poartă, ce-o să mai zică. O să moară de frig, că de ciudă nu mai poate”. Neculai Holban are 72 de ani și este abonat la ziarul nostru de vreo cinci ani. Pe vremuri, a lucrat la Cooperație și îi place să citească ziarul. “Eu tot timpul am citit, să fiu informat. Acum, că m-ați și premiat, nu pot decât să vă mulțumesc. Lemnele sunt bine venite, că tot timpul am trebuință de ele”, ne-a mai spus bătrânul. Lângă el a rămas doar fiul cel mic. În total are șase copii, patru fete și doi băieți risipiți peste tot în țară și chiar și în străinătate. E bucuros că are sprijin la bătrânețe, în fiul cel mic. Speră să mai câștige premii. I-ar place să-și scoată soția la restaurant de 8 Martie. “Am văzut și ce premiu ați pus la bătaie luna aceasta. E bine că ați spus că dați și bani de benzină pentru transport. Că noi nu avem cum veni. Așa, dai la un nepot o sută de lei și vii la Vaslui. Eu nu am mai fost demult la un restaurant. Poate, pe vremuri, când eram mai tânăr și lucram”, a mai spus Neculai Holban din Oșești. În timpul interviului, ca niște furnicuțe, băiatul, nora și nepoții au cărat lemnele în curte. Au făcut un șir indian și cu alți copii din mahala și totul a fost foarte rapid.Lemnele au fost stivuite în timp record.

(Lucian TIMOFTICIUC)

 
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ