Lucrãri agricole de toamnã

Dacã recoltarea de toamnã este în grafic, dat fiind lipsa precipitatiilor din aceastã perioadã, în schimb, înfiintarea noilor culturi, în special cea de rapitã si cea de grâu, au de suferit, din cauza secetei excesive care a început sã-si producã efectele începând cu luna august. Per total, anul agricol 2013 – 2014 s-a încheiat cu rezultate foarte bune pentru agricultorii vasluieni, în schimb, din cauza secetei, premisele pentru anul agricol 2014 – 2015 sunt destul de sumbre, atât în ceea ce priveste cultura de rapitã, care poate fi consideratã deja ca fiind calamitatã, dar si pentru restul culturilor ce urmau a fi înfiintate în aceastã toamnã.

Potrivit informatiilor furnizate de producãtorii agricoli din judetul Vaslui, pânã la aceastã datã, la floarea-soarelui s-a încheiat recoltatul de pe suprafata care a fost în culturã, respectiv 44.204 ha, fiind obtinutã o productie medie pe judet de 1.925 kg/ha. La cultura de porumb, recoltarea s-a realizat pe 71% din suprafata cultivatã, cu o productie medie de 4.237 kg/ha.

Campania de recoltare în plantatiile viticole a fost finalizatã pe cele 11.147 ha existente la nivelul judetului, fiind obtinutã o productie medie de 4.963 kg/ha la strugurii de masã si 4.530 kg/ha la strugurii pentru vin. Sfecla de zahãr a fost recoltatã de pe suprafata de 110 ha, din total suprafatã cultivatã de 446 ha, cu o productie medie realizatã de 40.000 kg/ha. În general, recoltele obtinute au fost mai mari decât cele preconizate, asta si datoritã precipitatiilor abundente de la începutul verii, care au favorizat dezvoltarea plantelor. În schimb, din cauza secetei care a început sã-si arate efectele odatã cu luna iulie, înfiintarea culturilor de toamnã pentru anul agricol 2014 – 2015 a avut de suferit, atât arãturile, cât si semãnãturile având de suferit din cauzã cã terenul agricol nu a putut fi lucrat. “Însãmântarea culturilor de toamnã se desfãsoarã cu mare dificultate, ca urmare a secetei excesive si persistente în timp, care se manifestã pe teritoriul judetului încã din luna august. În acest sens, pânã în prezent, orzul a fost semãnat pe 1.757 ha din total program de 4.256 ha, iar grâul a fost semãnat pe doar 40% din suprafata propusã a fi însãmântatã în acest an agricol”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ