Lui Buzatu, Dan Marian i-a cãzut cu tronc si a vrut sã-l facã succesorul sãu

Dumitru Buzatu și Dan Marian

SCANDAL… Sedintã cu scântei la Consiliul Judetean Vaslui. Buzatu, în stilul caracteristic, i-a persiflat pe liberalii din Opozitie, dar nu prea i-a mai mers. Au fost discutii interminabile la stabilirea vicepresedintelui care va exercita atributiile de presedinte atunci când Buzatu lipseste. Baronul pesedistilor a încercat o fortare a limitelor legii, încercând sã-i desemneze pe amândoi vicepresedinti, dar nu i-a mers. Contrat ferm de Liviu Iacob, Buzatu a fost nevoit sã retragã proiectul de pe ordinea de zi, dupã ce s-a consultat si cu secretarul judetului. Au fost si momente hazlii în care liberalii au etichetat partidul condus de Dan Marian, drept PSD cel mic al lui Buzatu, în loc de partidul adevãratii liberali, asa cum le place sã li se spunã celor care au trecut de la ALDE în partidul lui Ponta. Un alt moment important a fost stabilirea reprezentantilor CJ Vaslui în Adunãrile Generale ale Actionarilor de la Aquavas, SC LPD SA si la Centrul de Afaceri, precum si desemnarea membrilor în Consiliile de Administratie ale celor douã muzee de la Bârlad si Vaslui, de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, de la Teatrul „Victor Ion Popa”, dar si de la o serie de scoli profesionale. De asemea, au fost desemnati si membrii în Autoritatea Teritorialã de Ordine Publicã Vaslui. Aici USR si-a dat mâna cu PSD si ALDE si au reusit sã intre în comisie. Componenta ei este urmãtoarea: 2 de la PSD, 2 de la ALDE, 1 PNL si 1 USR. La fel si în consiliile de administratie, ALDE si cu PSD au fãcut legea, PNL a prins doar un singur loc la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad, prin Mihai Ardeleanu. De exemplu, Vasile Mariciuc s-a dus la Biblioteca Judeteanã, fiindcã are de terminat o rãfuialã cu Ciprian Trifan, directorul economic de la CJ Vaslui si-a adjudecat locul de la muzeul judetean si LDP, institutii prin care se sifoneazã cei mai multi bani, Feraru a ras toate consiliile de la scoli, iar la Centrul de Afaceri se vor renumãra voturile, fiindcã din gresealã a iesit un liberal, e vorba de Lucian Chirica.

Unul dintre punctele care a aprins spiritele a fost cel privind desemnarea unui vicepresedinte pentru exercitarea temporarã a atributiilor presedintelui Consiliului Judetean. Desi toatã lumea se astepta ca propunerea sã poarte numele vicepresedintelui Ciprian Trifan, Dumitru Buzatu a venit în fata consilierilor cu o propunere surprizã: ambii vicepresedinti sã îi poatã tine locul. “Eu propun ca ambii vicepresedinti sã fie mentionati în hotãrârea noastrã pentru exercitarea temporarã a atributiilor CJ. Nu spun cã atributiile vor fi exercitate în acelasi timp de ambii vicepresedinti, ci succesiv, în functie de circumstante”, a spus Dumitru Buzatu. Propunerea acestuia a fost, însã, imediat contracaratã de consilierii liberali. “În momentul în care unul dintre vicepresedinti (n.r. care tine locul presedintelui CJ) se îmbolnãveste si ajunge, doamne fereste, la spital, e logic cã cel de-al doilea vicepresedinte îndeplineste aceastã functie. Dilema era doar care dintre ei doi este primul, dar poate fi rezolvatã prin acest proiect de hotãrâre. Haideti sã-l propunem si sã-l votãm pe domnul Dan Marian si data viitoare îl votãm si pe domnul Trifan. Dar când e momentul, nu acum. În momentul în care dvs. (n.r. D. Buzatu) sunteti plecat într-un concediu, atunci rãmâne dl. vicepresedinte Dan Marian în locul dvs si va putea supune la vot un proiect prin care va spune <în momentul în care plec undeva, mã va înlocui domnul Trifan>. Haideti sã respectãm succesiunea logicã si normalã a prevederilor legii”, a propus consilierul Liviu Iacob.

Buzatu se rãsteste la consilierul Iacob: “Domnule Iacob, nu ati preluat conducerea acestei sedinte” 

În replicã, Dumitru Buzatu le-a reamintit consilierilor, plin de sine, cã pânã acum nu a fost prins cu mâta-n sac. “De câteva mandate sunt tot felul de reclamatii peste tot si niciodatã nu s-a dovedit cã am încãlcat legea. Dacã pânã acum nu s-a întâmplat, nu înteleg îndemnul domnului Iacob <haideti sã respectãm legea>. E poate dorinta dvs. ca lucrurile sã fie altfel”, a contracarat Buzatu. “Eu atât vã întreb <e legalã sau nu propunerea dvs?>. Spuneti cu voce tare, cã asa e normal într-o sedintã, nu facem bisericute. Doamnã secretar, spuneti tare, cã e o sedintã publicã”, a insistat consilierul Iacob. Insistenta acestuia l-a enervat pe Dumitru Buzatu care, vãzând cã nu reuseste sã gãseascã o cale legalã prin care sã îi treacã în hotãrâre pe ambii vicepresedinti, se rãstese la interlocutorul sãu: “Domnule Iacob, nu ati preluat conducerea acestei sedinte. Am stabilit o datã. Doriti sã luati cuvântul, vã adresati mie sau presedintelui de sedintã”, a spus presedintele CJ. “Vreau doar sã cunosc opinia doamnei secretar, pentru cã e secretarul Consiliului Judetean, nu e consiliera dvs. personalã”, a rãspuns Iacob. “Foarte bine, cereti cuvântul. Vreti sã vorbiti odatã cu mine?”, a replicat, din nou, Buzatu. Dupã alte câteva minute în care s-a consultat cu secretarul Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu a fãcut anuntul: “îmi retrag eu propunerea si, când va fi nevoie, vom face o propunere în functie de circumstantele respective”.

Buzatu se ia de Bolojan de la Oradea: “baliverne produse în presã”

IPOCRIT… În aceeasi sedintã, Dumitru Buzatu a abordat si subiectul numãrului de angajati ai Consiliului Judetean Vaslui, care în prezent este de 112. Niciunul dintre acesti functionari nu va pleca acasã, a dat asigurãri presedintele CJ Vaslui, care în acelasi timp a dezaprobat felul cum Ilie Bolojan, omologul sãu de la Bihor, vrea sã concedieze jumãtate din angajati. “În cadrul aparatului de specialitate a Consiliului Judetean Vaslui sunt 112 persoane, iar numãrul maxim de posturi este de 178. Nu intentionãm sã reducem cu niciunul posturile ocupate de angajatii Consiliului Judetean Vaslui. De asemenea, resping toate acele baliverne produse în presã de domnul Ilie Bolojan potrivit cãrora a doua zi dupã instalarea sa va reduce la jumãtate numãrul salariatilor Consiliului Judetean. Cum face domnia sa? Are vreo posibilitate discretionarã de a selecta salariatii Consiliului Judetean care sã fie dati afarã si care sã rãmânã la lucru? Este posibil, în momentul acesta, potrivit legislatiei române, sã concediezi un numãr atât de mare de persoane fãrã a îndeplini toate procedurile anterioare concedierii, fãrã sã ai planuri, fãrã sã ai asigurate compensatii? Am fost destul de iritat când am vãzut chestiunea aceasta si consider cã ea este de fapt o manevrã manipulatorie care devoaleazã, într-o mãsurã mai micã, intentia guvernului de a produce legislatie în materie de concediere a personalului angajat în institutiile publice si în structurile administratiei publice locale. Altfel nu pot sã îmi explic cum o singurã persoanã se poate pronunta cu o atâta fermitate în materie de soarta unor oameni. Sunt angajati ai Consiliului Judetean Vaslui pe care eu nu-i cunosc, nu i-am vãzut niciodatã în întreaga mea activitate, care e destul de îndelungatã. Cum as putea sã spune eu oamenilor acestia, pe care nu-i cunosc, cã mâine îi vom concedia pentru cã asa vrem noi. Foarte multi dintre noi, fãcând afirmatii iresponsabile, am creat o atitudine publicã negativã fatã de angajatii din administratia publicã localã. Scriu unii prin postãrile de pe Facebook cã acesti oameni stau degeaba, cã iau bani degeaba. Au salariile legale!”, a precizat presedintele CJ Vaslui.

Dispus sã renunte la salariul pe urmãtorii patru ani, Dumitru Buzatu a criticat si declaratia ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a afirmat cã plata celor din Asistenta Socialã trebuie asiguratã înainte ca presedintii Consiliilor Judetene sã-si ridice salariile. “Am vãzut chiar un ministru care povestea cã salariile din asistenta socialã vor fi plãtite dupã ce se va constata dacã presedintele Consiliului Judetean si-a încasat salariul în luna respectivã. Eu sunt dispus sã nu iau salariu timp de patru ani dacã doamna ministru care a fãcut aceastã afirmatie poate sã demonstreze cã cu acei bani putem plãti salariile din Asistenta Socialã pe care le avem la aceastã datã în platã. Dacã sistãm salariile întregului aparat al Consiliului Judetean si nu vom putea acoperi acele salarii timp de douã luni pentru cã este vorba de mii de oameni care au copii în plasament si nu numai”, a mai spus Dumitru Buzatu.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ