spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Lumea adultilor cu autism: lupta unei mame al cãrei fiu are acum 42 de ani si suferã de aceastã tulburare de la sase ani!

- Advertisement -

SUFERINTÃ…Auzim din ce în ce mai des despre autism, discuțiile fiind îndreptate mereu cãtre copii. Despre copiii cu autism care ajung adulti nu se spune mai nimic. Dacã acești copii sunt speciali, cazul lui Dragoș este unul și mai special, pentru cã la vârsta de 42 de ani se luptã cu aceastã tulburare. Un copil cu autism îti dã multe lectii de viatã. Acești copii nu vin în orice familie, ci în una specialã. De-a lungul timpului s-au înfiintat diferite centre, dar dorinta unei mame este sã se facã ceva și pentru adultii cu autism și nu numai, ci și pentru persoanele cu dizabilitãti. Sã existe un spatiu în care sã se întâlneascã, sã interactioneze și sã desfãșoare diferite activitãti. Cauza exactã a acestei tulburãri nu se cunoaște. Se spune cã nu este vorba de o singurã cauzã, ci de un cumul de factori. Poate fi vorba de factori genetici sau de mediu.

Povestea lui Dragos, care acum are 42 de ani si se luptã cu autismul, este una specialã. Pentru cã acum vorbim de un adult care are aceastã tulburare, cu care vine din copilãrie. Din nefericire, înaintarea în vârstã nu înseamnã și eliminarea tulburãrii, iar faptul cã nu se vorbește despre ce se întâmplã cu copiii cu autism atunci când devin adulți, adâncește frustrarea și disperarea pãrinților. Tulburarea de spectru autist (TSA) este caracterizatã de prezența dificultãților în comunicare și în susținerea interacțiunilor sociale, cât și prin comportamente și interese stereotipe, repetitive. Mama lui Dragos, Soare Lenuta, este si persoana care de 25 de ani conduce Asociatia pentru Persoanele cu Handicap Speranta. Ne-a povestit despre Dragoș care s-a nãscut un copil normal, dar de la un vaccin viata sa i-a fost schimbatã: „Totul a fost normal pânã la vârsta de șase ani jumãtate. În urma vaccinãrii ROR (n.r. un vaccin combinat care protejeazã împotriva a 3 boli – rujeolã, oreion și rubeolã) și a unei hepatite alimentare, a fost internat la boli infectioase. Când mergeam la el în spital, se uita la mine și la tatãl lui ca la strãini. Deodatã, copilul a încetat sã mai vorbeascã. Am crezut cã nu ne aude, cã a surzit, am mers la medic sã i se facã o audiogramã, dar tulburarea a fost de ordin psihic, mișca mereu capul și îmi arãta cã îl doare fruntea. Am avut probleme mari cu integrarea lui în școalã, nu mi-l acceptau la o școalã normalã pentru cã el nu interactiona cu ceilalti, nu se mai juca, prefera sã stea mai mult singur și parcã plângea fãrã lacrimi. Atunci am simtit cea mai mare durere, am simtit cã mã prãbușesc. Dupã multe vizite la diferiti medici din toatã tara, unde mi s-au spus diferite pãreri – cã poate a fãcut alergie la vaccin, cã așa se manifestã la el, a mai stat internat în spital la Iași o lunã împreunã cu tatãl lui, iar acolo ni s-a spus cã fiul nostru nu o sã mai fie niciodatã un copil normal pentru cã este afectat ADN-ul. Doi ani mai târziu, la vârsta de opt ani jumãtate, Dragoș a fost diagnosticat cu autism. La vremea respectivã, în România nu se știa mare lucru despre autism. Nu mi-au primit copilul nici mãcar la școala ajutãtoare, au spus sã le duc acte doveditoare. Atunci erau foarte rare cazurile de autism, iar acum sunt foarte multe, e ca o explozie. Foarte multe cazuri înregistrate, dar câte or mai fi care nu sunt înregistrate? Care este cauza acestei tulburãri?”, povestește Lenuta Soare, mama bãiatului.

Primul certificat de încadrare în grad de handicap a fost la 17 ani

Pe actele din copilãrie ale lui Dragoș, la diagnostic scrie autism, schizofrenie și din nou autism. Lenuta Soare îsi mai aminteste: „M-am întrebat atunci dacã le poate avea pe amândouã. De ce scrie așa? Abia la vârsta de 17 ani i s-a fãcut primul certificat de încadrare în grad de handicap. Dar în toti acești ani eu nu am stat degeaba. Am mers peste tot. De șase ani, bãiatul are medicatie homeopatã. Medicatia pentru schizofrenie nu era pentru el, nu a mers bine pentru cã avea efecte adverse: tremura și acuza dureri de cap. Dragoș a terminat 11 clase, dar m-am zbãtut mult, ca orice mamã care este în stare de orice pentru puiul ei. Bunul Dumnezeu m-a ajutat și mereu mi-a arãtat calea când eram în impas. Acum vorbește putin. În timpul liber stã pe pervazul geamului de la bucãtãrie, acolo înseamnã pentru el „afarã”. Nu iese singur din casã, doar supravegheat. El mereu își dorește sã iasã, sã facã ceva sã își ocupe timpul, iar dacã nu iese, stã în pat. Este sociabil, nu este violent, din contra. De-a lungul timpului s-au înfiintat diferite centre, dar dorinta mea este sã se facã ceva și pentru ei, pentru persoanele cu dizabilitãti, nu doar pentru adultii cu autism. Îmi doresc sã avem un spatiu, un loc doar al nostru în care sã ne întâlnim. Asta este dorinta mea cea mai mare: sã se înfiinteze un centru doar pentru adultii cu autism. Ce o sã facã el când nu o sã mai fiu eu? Numai la asta mã gândesc. Despre locurile de muncã nici nu mai vorbesc”. Aceasta ne-a mai spus cã un copil cu autism îti dã multe lectii de viatã, dar si cã Dumnezeu îi trimite, în familii, acolo unde trebuie: „Alãturi de el am învãtat sã fiu mai calmã, rãbdãtoare șI întelegãtoare, mi-am schimbat total atitudinea, pentru cã eu înainte eram învãtatã sã le fac pe toate repede, sã îmi iasã totul perfect. Mai cred cã acești copii nu vin în orice familie. Dumnezeu îi trimite acolo unde știe El, pentru cã un copil special are nevoie de o familie specialã”.

Cauzele care duc la aceastã tulburare (TSA)

INCERTITUDINE… Cauza exactã a acestei tulburãri nu se cunoaște. Se spune cã nu este vorba de o singurã cauzã, ci de un cumul de factori. Poate fi vorba de factori genetici (cercetãrile aratã cã existã cazuri în care autismul poate fi asociat cu o tulburare geneticã, sindromul Rett sau sindromul X fragil. În alte cazuri, mutatiile genetice au crescut riscul de aparitie a autismului. Mecanismele însã nu se cunosc pe deplin; ceea ce se știe este cã unele mutatii genetice sunt moștenite, în timp ce altele apar spontan. Factorii de mediu sunt un alt element care ar putea influenta aparitia acestei tulburãri: încã se mai fac cercetãri pentru a se vedea dacã tulburarea de spectru autist poate fi cauzatã de anumiti factori de mediu, cum ar fi medicamente, infectii virale, agenti poluanti sau alte complicatii apãrute în timpul sarcinii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Un articol care se contrazice singur: o data spune ca de la vaccin i-a fost declansata boala apoi la sfarsitul articolului se spune de fapt adevarul si anume ca nu se cunosc cauzele exacte ale acestei tulburari.

    Dar multi vor crede prima varianta din pacate. Asa e si cu religia, cand nu cunosti adevarul crezi prima poveste pe care o auzi..

    • Nu știu dacă pe vremea aceea se făcea vaccinul trivalent ROR, băiatul meu are 21 ani și a făcut numai vaccin antirujeolic la 1 an și 3 luni, într-adevăr am observat un regres după vaccin însă au existat semne de autism și înainte de vaccin, nu a mai scos niciun cuvânt pana la 4 ani apoi si‐a revenit și a fost premiant pana la 14 ani apoi la adolescenta datorita frustrărilor regresul a revenit, acum la 21 ani cu ajutorul tratamentului iarăși si-a revenit, ar fi un roman întreg de povestit în lupta noastră cu autismul, statul nu te ajuta cu nimic, nu exista centre de recuperare și personal specializat, etc.

  2. M-am oprit din citit la „Ne-a povestit despre Dragoș care s-a nãscut un copil normal, dar de la un vaccin viata sa i-a fost schimbatã: „Totul a fost normal pânã la vârsta de șase ani jumãtate. În urma vaccinãrii ROR”

    Cat de idiot sa fii sa crezi asa ceva si cat de idioata sa fii sa publici un asa articol!

    Uite drept dovada doi prosti mai jos au si sarit cu antivaccinarea in sus, ei atat pot din pacate ca sunt limitati dar la voi se presupune ca aveti mai multa minte, Va rog nu mai publicati aberatii ca tampitii ca cei care au comentat mai devreme va cred.

    • Nu știu dacă pe vremea aceea se făcea vaccinul trivalent ROR, băiatul meu are 21 ani și a făcut numai vaccin antirujeolic la 1 an și 3 luni, într-adevăr am observat un regres după vaccin însă au existat semne de autism și înainte de vaccin, nu a mai scos niciun cuvânt pana la 4 ani apoi si‐a revenit și a fost premiant pana la 14 ani apoi la adolescenta datorita frustrărilor regresul a revenit, acum la 21 ani cu ajutorul tratamentului iarăși si-a revenit, ar fi un roman întreg de povestit în lupta noastră cu autismul, statul nu te ajuta cu nimic, nu exista centre de recuperare și personal specializat, etc.

    • in primul tand esti un anonim, deci nu ai curajul sa iti arati identitatea.
      In al doilea rand nu te intrebi nici macar o secunda daca intr-adevar vaccinul poate sa dea asemena efecte secundare negative. Ar putea?
      Se vede treaba ca esti detinatorului adevarului si iti permiti sa ii faci pe cei care au experimentat sau asa au fost informati, „idioti”
      Cine iti da tie acest drept?

  3. Citiți cu Atenție: IN URMA VACCINĂRII ROR, a ajuns internat la boli infecțioase și totodată i s-a declanșat ..Autismul!
    Căscați ochii înainte de-a vă vaccina cu toate otrăvurile voi și copiii, apoi vă intrebați de unde vin toate bolile la copii și adulți!
    Sănătate tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.