spot_img
17.3 C
Vaslui
30-mai-2023

Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim la București și de acolo va ajunge și în toate Bisericile din județul Vaslui! | VIDEO

spot_imgspot_img
- Advertisement -

HRISTOS A ÎNVIAT… Sfânta Lumină de la Mormântul Sfânt din Ierusalim, adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a ajuns astăzi la București. La Aeroportul Internațional Otopeni, o delegație a Patriarhiei Române condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, a așteptat pentru a distribui Sfânta Lumină din candela adusă de la Sfântul Mormânt delegațiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Pentru județul Vaslui, bârlădeanul Gheorghe Gâfu, un cunoscut om de afaceri, va fi adusă Sfânta Lumină ce va ajunge la toți credicioșii ortodocși, care vor fi prezenți la biserici pentru a sărbători Învierea lui Iisus Hristos. Este al 13-lea an consecutiv în care Sfânta Lumină este adusă în România, tradiția fiind instituită de Patriarhul Daniel în anul 2009. La Bârlad aduce Sfânta Lumină de la București si de 12 ani, Gheorghe Gîfu. În acest an, Sfânta Lumină s-a pogorât la Sfântul Mormânt astăzi, în jurul orei 14.31. Cei care doresc să ia Sfânta Lumină la Bârlad, pentru parohiile din oraș sau din împrejurimi, sunt așteptați în parcarea supermarketului Lidl de la Piața “Sf. Ilie”, după orele 22.30.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.