spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Luna Pãdurii – punct culminant al actiunilor de plantãri de arbori

- Advertisement -

Actiunile oficiale destinate refacerii fondului forestier au o vechime de peste 100 de ani. Acum mai mult ca oricând, trebuie fãcute eforturi pentru planatrea de pãduri, pentru evitarea fenomenelor de desertificare, sãrãturare sau pentru a evita secetele care sunt tot mai dese. Datoritã conditiilor hidrologice specifice judetului Vaslui, bazinul hidrografic al râului Bârlad este singurul din tarã care are un debit mai mare la intrare decât la iesirea din judet. Procentul de ocupare a suprafetei cu pãduri la nivelul judetului Vaslui este de 13,30%, mult sub media pe tarã, care este de 27%. În 2010 se vor împãduri în jur de cãtre Directia Silvicã Vaslui împreunã cu alti parteneri 171 de hectare, la care se vor adãuga terenurile împãdurite prin programele europene accesate de Consiliul Judetean Vaslui.

Actiuni de împãduriri la nivel national de mai mult de 100 de ani

În anul 1902, Spiru Haret, pe acea vreme ministrul Cultelor si Instructiunilor Publice, a transmis o circularã tuturor directorilor de scoli pentru a serba “Ziua Pomilor“, ocazie cu care fiecare elev era OBLIGAT sã planteze un arbore. “Ziua Pomilor“ s-a serbat an de an, în luna octombrie, pânã în anul 1953. “LUNA PÃDURII“ a fost celebratã pentru prima datã în anul 1953, când s-a stabilit prin lege realizarea an de an a unor actiuni pe linie silvicã, cu un pronuntat caracter educativ. Luna Pãdurii este unul din cele mai importante evenimente ecologice la nivel national din cursul anului, care are drept scop sensibilizarea publicului larg si a autoritãtilor cu privire la importanta pãdurilor, a rolului lor esential în mentinerea echilibrului ecologic. “Luna Pãdurii“ nu înseamnã numai plantarea arborilor, ci si semãnãturi în solarii si pepiniere, lucrãri de îngrijire a arboretelor tinere, combatere a dãunãtorilor vegetatiei forestiere si actiuni de curãtire si igienizare a pãdurilor. Principalul scop al acestui program national, pe lângã cel de refacere a fondului forestier, este de a evidentia importanta pãdurilor, a rolului esential al acestora în mentinerea echilibrului ecologic, a rolului lor economic si chiar social cultural pentru poporul român.

Nici pãduri, nici bani pentru împãduriri

La nivelul judetului Vaslui, procentul de ocupare a suprafetei cu pãduri este de 13,30%, mult sub media pe tarã, care este de 27%. Practic, avem doar aproape 70000 de hectare de pãdure, în conditiile în care au fost identificate încã alte 60 -70000 de hectare care nu mai sunt propice agriculturii, mai ales suprafete degradate, de multe ori situate pe dealuri cu risc de alunecãri de teren sau care nu mai sunt bune nici mãcar pentru pãsunat, dar care s-ar preta pentru înfiintarea de pãduri. Începând cu anul 2002, de când a fost reluatã actiunea de împãdurire a terenurilor degradate din judet, silvicultorii vasluieni au reusit ca pânã acum sã împãdureascã 1492 hectare de terenuri preluate în mare parte de la Agentia Domeniului Statului, sau prin cumpãrare de la primãrii si persoane fizice. Conform spuselor directorului Directiei Silvice Vaslui, Dumitru Popoiu „dacã autoritãtile publice locale si cele judetene s-ar implica mai mult, si am avea surse financiare necesare pentru achizitionarea terenurilor identificate ca inapte pentru agriculturã, dar si pentru realizarea unui program coerent de împãduriri, în maxim 10 – 15 ani am dubla practic suprafata pãdurilor din judet. Resurse umane sau de material sãditor ar fi, bunãvointã existã, nu trebuie sã vinã nimeni din alte pãrti care sã ne învete cum sã ne facem treaba, trebuie doar banii si suportul legal. Chiar si în conditiile existente, Directia Silvicã Vaslui este una fruntasã pe tarã în ceea ce priveste împãduririle si protectia pãdurilor existente“.

Si totusi se mai face câte ceva!

Programul de regenerare al pãdurilor, în program din care face parte si „Luna pãdurii, pentru anul 2010, este de 440 hectare, din care 269 hectare regenerãri naturale si 171 hectare împãduriri în teren forestier (64 ha) si terenuri degradate (107 ha). În acelasi se doreste ca pe parcursul acestui an sã se efectueze lucrãri de refacere a plantatiilor calamitate – 13 hectare si completãari – 100 hectare a plantatiilor împãdurite anii trecuti. Astfel în curs de împãdurire se aflã perimetrul de la Dealu Rai pe o suprafatã de 43,85 hectare, lucrare a cãrui termen de finalizare este 15 aprilie, si perimetrul de la Copãceana, pe care în aceste se finalizeazã toate 31,75 hectare. Mai sunt în plan de realizat lucrãri pe suprafete mai mici pe raza Ocolului Silvic Vaslui împãduriri la punctele Chitcani si Morãreni. Costurile totale la lucrãrile de regenerare pe anul 2010 sunt estimate la 4,4 milioane lei din care 2,3 milioane lei din surse proprii si 2,1 milioane lei din fonduri bugetare. Lucrãrile s-au fãcut printr-o societate din Husi, SC MILUCA SRL, societate care, încã din 1999 are ca domeniu de activitate împãduriri si lucrãri de întretinere a fondului silvic si care a realizat lucrãri în mai multe judete, nu numai în Vaslui, si care foloseste fortã de muncã disponibilã pe plan local (la Dealul Rai cu aproximativ 80 de oameni adusi de la Zorleni, iar la Copãceana cu muncitori de la Berezeni). Tot în luna aprilie vor mai avea loc douã actiuni de împãduriri, una realizatã împreunã cu Prefectura Vaslui si Primãria Banca c- pe data de 10 aprilie, si o altã actiune care se va face în parteneriat cu Primãria Municipiului Vaslui pe data de 17 aprilie în zona Viisoara.

Material sãditor din productie proprie

Directia Silvicã Vaslui are pentru primãvara anului 2010 un program de culturi în cele sapte pepiniere din judet (Pietrosu, Dealu Mare, Bãlteni, Horga, Râsessti, Bulboaca si Rosiesti) care, pe o suprafatã de 462,5 ari produc peste 3 milioane de puieti forestieri. Cantitatea de 1,077 milioane puieti forestieri destinati plantãrii în cadrul activitãtilor de regenerare si completare a fondului forestier de stat în primãvara 2010, au fost produsi în cea mai mare parte în pepinierele din cadrul ocoalelor silvice din judetul Vaslui. De asemenea Directia Silvicã Vaslui are disponibil spre vânzare 200000 puieti de salcâm, 36000 plopi sau 10000 puieti specia mojdrean, care pot fi livrati contra cost la preturi avantajoase celor care doresc sã împãdureascã prin efort propriu diferite suprafete de teren.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.