24 C
Vaslui
03-iul.-2022

„Luna Pastoratiei copiilor si tinerilor” la Mânãstirea Vlahutã, cu PS Ignatie si 60 de parohii! | FOTO

ÎNVÃTÃTURI CRESTINE …Cu binecuvântarea si în prezenta Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie a avut loc, la Mãnãstirea „Alexandru Vlahutã”, întâlnirea tinerilor din 20 parohii ale Protopopiatului Bârlad care s-au implicat în proiectul eparhial „Luna pastoratiei copiilor si tinerilor”. La întâlnirea participantilor din acest proiect eparhial, PS Ignatie a transmis copiilor prezenti cã fiecare rugãciune îi aduce tot mai aproape de Dumnezeu : „Ori de câte ori vã rugati, nu faceti altceva decât sã-L luati de mâini pe Dumnezeu, adicã sã-L simtiti aproape, în inima voastrã”

Anul acesta, proiectul se aflã la editia a II-a, fiind implicate 60 de parohii din cele trei protopopiate. Întâlnirea a debutat prin sãvârsirea Sfintei Liturghii la altarul de varã al Mãnãstirii. Alãturi de Ierarhul Husilor s-au aflat si pãrintii consilieri eparhiali Eduard Irimiea si Cosmin Gubernat, pãrintele exarh Zaharia Curteanu, pãrintii protopopi Vasile Lãiu si Adrian Chirvasã si preotii parohi implicati în proiect. Toti cei 250 de copii participanti s-au împãrtãsit cu Sfintele Taine. Rãspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Husi, dirijati de diaconul Vlad Cosmin Mironescu.

Ce înseamnã sã fii în mâinile lui Dumnezeu?

În cuvântul de învãtãturã, Pãrintele Episcop Ignatie le-a explicat copiilor cuvintele din Sfânta Scripturã care spun cã «sufletele noastre sunt în mâinile lui Dumnezeu»:

<<Ce înseamnã sã fii în mâinile lui Dumnezeu? Pãrintii sunt cei care au grijã de voi, pentru cã vã iubesc foarte mult – vã hrãnesc, vã trimit la scoalã – vã ocrotesc întotdeauna cu foarte multã dragoste. Aceasta înseamnã sã fii în mâinile cuiva – cineva sã aibã grijã de tine. Mama tine mâinile copilului în mâinile sale, vrea sã-l tinã si sã-l simtã cât mai aproape de ea. Asa face si Dumnezeu cu noi. Ori de câte ori voi vã rugati – când spuneti rugãciunile de searã sau de dimineatã, când mergeti duminica la Sfânta Liturghie -, nu faceti altceva decât sã-L luati de mâini pe Dumnezeu, adicã sã-L simtiti aproape, în inima voastrã. Sfânta Liturghie este cea mai importantã slujbã care se face în bisericã. Este slujba în care Dumnezeu ni Se dãruieste, în Sfânta Împãrtãsanie. Dumnezeu este Cel mai bun Prieten al nostru, Cãruia putem sã-I spunem tot. Îl vom simti astfel atunci când ne împãrtãsim cu Trupul si Sângele Lui. De asemenea, înainte de a-i împãrtãsi cu Sfintele Taine, Ierarhul Husilor le-a tinut o scurtã catehezã, în dialog, despre Sfânta Împãrtãsanie, constientizându-i pe cei prezenti asupra semnificatiilor si importantei primirii Trupului si Sângelui Domnului.”, a transmis PS Ignatie tinerilor prezenti si enoriasilor prin omilia sa.

Premierea câstigãtorilor Concursului National Catehetic, faza eparhialã

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Marian Bogdan Trif, pe seama Parohiei Epureni, Protopopiatul Bârlad. Dupã Sfânta Liturghie, într-un cadru festiv, a avut loc premierea cîstigãtorilor Concursului National Catehetic, faza eparhialã, care a avut ca temã „Rugãciunea în viata mea”. Preasfintitul Ignatie le-a înmânat diplome parohiilor cîstigãtoare si premii constând în bani si cãrti. Pentru faza eparhialã, comisia întrunitã pe data de 11 mai, a acordat: Locul I – Parohia Gherghesti, Protopopiatul Bârlad (preot paroh Ciprian Apopei); Locul II – Parohia Vãdeni Rai, Protopopiatul Husi (preot paroh Dan Mereutã); si Locul III – Parohia Todiresti, Protopopiatul Vaslui (preot paroh Mihai Cârlaescu).

12 preoti premiati cu Distinctia de Vrednicie

Dupã acest moment, Pãrintele Episcop Ignatie a acordat Distinctia de vrednicie „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”  pentru 12 preoti care desfãsoarã constant activitãti cu copiii si tinerii din parohiile pe care le pãstoresc. Aceastã distinctie este un imbold pentru a spori si mai mult misiunea pastoralã în rândul tinerilor, prin activitãti dinamice, proiecte, tabere, cluburi de tineret si întâlniri constante. Preotii care au primit aceastã distinctie sunt: Pr. Adrian Chirvasã, Parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” Vaslui; Pr. Petru Silviu Giuscã, Parohia „Sfânta Ecaterina”, Bârlad; Pr. Paul Opait, Parohia Zorleni II; Pr. Ionel Stoian, Parohia Hârsova; Pr. Ciprian Apopei, Parohia Gherghesti; Pr. Iulian stefan, Parohia Hurdugi; Pr. Marian Coman, Pr. Marian Tãnase, Parohia Telejna; Pr. Vasile- Mihãitã Maximoiu, Parohia Pogonesti; Pr. Dan Mereutã, Parohia Vãdeni-Rai; Pr. Daniel Dãnãilã, Parohia Ivesti I; si Pr. Flavius Iosif, Parohia Pogãnesti.

De asemenea, doamna preoteasã Elisabeta Irimiea, coordonatoarea „Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Vaslui” a fost distinsã cu Distinctia de vrednicie „Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi”, pentru implicarea în activitãtile acestei asociatii. Ziua de sâmbãtã a continuat cu  vizionarea filmului care a surprins activitãtile desfãsurate de cãtre cei 250 de tineri în parohiile din care provin. Apoi, dupã masa de prânz, timp de aproape 3 ore, s-au desfãsurat activitãti educative nonformale si jocuri în aer liber, în incinta mãnãstirii, având ca voluntari membrii Asociatiei „JoyCamps România”.

Proiectul „Luna pastoratiei copiilor si tinerilor”, coordonat de domnul consilier eparhial Marian Dumitru Ruginã si aflat la a II-a editie în Episcopia Husilor, s-a derulat între 12 aprilie si 12 mai 2021, si a vizat intensificarea misiunii cu tinerii în parohii. Din Protopopiatul Bârlad au fost implicati tinerii din parohiile: „Sfântul Andrei”, Bârlad; „Sfântul Dumitru”, Bârlad; „Înãltarea Domnului”, Bârlad; „Sfântul Spiridon I”, Bârlad; Avrãmesti; Banca Sat; Bârlãlesti; Bãcani; Brãdesti; Iana; Pogana; Perieni I; Rãdãesti; Sârbi; Simila; tifu; Untesti; Viisoara si Zorleni II. La nivelul fiecãrei parohii, tinerii au avut parte, timp de o lunã, de mai multe întâlniri tematice, cateheze, activitãti filantropice, jocuri, activitãti de ecologizare, târguri caritabile, scurte pelerinaje sau drumetii. Toate acestea au culminat cu întâlnirea de la Mãnãstirea Alexandru Vlahutã.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. mai bine ai starpi lacomia popilor care nu mai au bun simt si cer enorm la inmormantari , botezuri , cununii . si-au facut finme funebre si de chetering.te jecmanesc cat pot…

    • Evident fiecare își ia partea lui prin supușii lingușitori, altfel episcopul jalnic nu ar mai avea timp și nici bani pentru finanțarea publicității egocentriste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here