Lupta cu virusul ucigas: „ce fac cadrele medicale este pur si simplu supraomenesc”!

EFECTE… În judetul Vaslui, bãtãlia crâncenã care se dã în aceastã perioadã cu virusul SARS-CoV-2 este, din pãcate, lãsatã exclusiv pe umerii cadrelor medicale din spitalul bârlãdean! Efectele epuizãrii fizice si psihice a medicilor, asistentelor si infirmierelor, dupã o jumãtate de an cu peste 1600 de cazuri, unele foarte grave, de Covid-19, încep sã se simtã tot mai acut. Numai în decursul a 12 ore, de exemplu, de marti seara pânã miercuri dimineatã, în spitalul din Bârlad au fost internati 46 de bolnavi de Covid-19, în diferite forme de boalã. Sã ne închipuim cum este ca, într-un timp atât de limitat (o gardã), fiecare din cei 46 de pacienti sã fie consultat, investigat asupra tuturor afectiunilor pe care le are, pentru a putea fi directionat spre sectia potrivitã! „Eu nu stiu cum mai pot rezista acesti oameni, pentru cã pe lângã vigilenta profesionalã, trebuie sã fie în permanentã foarte atenti ca nu cumva ei însisi sã contacteze boala. Câteodatã mã gândesc cã ceea ce fac cadrele medicale este pur si simplu supraomenesc! Eu personal, le multumesc din suflet!”, a spus managerul spitalului bârlãdean Daniela Bors.

Sacrificiul cadrelor medicale din spitalul bârlãdean, care este suport Covid-19, ajunge uneori pânã la epuizare, tocmai pentru cã echipa de profesionisti de la acest spital sã-si facã cât mai bine treaba. Chiar dacã este extrem de dificil, rezultatele se vãd! De marti dupã-amiazã si pânã miercuri dimineatã la orele 7.00 (într-o singurã gardã), au fost adusi cu ambulantele 46 de pacienti de la SJU Vaslui, din Husi si din alte zone, care au fost depistati cu virusul SARS-CoV-2, la testul PCR. „Este ca în iad! Cadrele medicale erau terminate dimineatã! Terminati! Vã dati seama? Fiecare pacient trebuie cãutat, investigat, sã vezi ce formã are, dacã e mai grav, ce comorbiditãti are, ca sã vezi unde îi internezi la infectioase, la chirurgie, la pneumo.. La ATI sunt 15 internati, avem si douã decese.. Eu, sincer, le multumesc acesor oameni care muncesc pânã la epuizare! Este supraomesc ceea ce fac!”, a precizat pentru ziarul Vremea Nouã managerul spitalului bârlãdean, Daniela Bors.

Încã douã decese în doar 12 ore!

Situatia epidemiologicã la nivelul judetului Vaslui ieri, 26 august, conform informatiilor oferite de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, se prezintã astfel: 1623 de cazuri confirmate cu noul coronavirus:

283 de persoane internate în spital: 268 pe sectii (asimptomatici 64, forme usoare 91, forme medii 90, forme severe 23) si 15 în ATI; 46 de persoane decedate; 1029 de persoane vindecate; 197 de persoane pozitive la domiciliu; 68 de persoane pozitive (aflate în clãdire carantinatã – Centrul de Abilitare si Reabilitare Neuro-psihicã Mãlãiesti, comuna Vutcani, judetul Vaslui). Decesele înregistrare pe 26 august la ATI Reanimare sunt: un bãrbat de 36 de ani din Mãlãiesti, comuna Vutcani, decedat în noaptea de 25/26 august, care suferea si de Insuficientã Cardiacã Cronicã, Stenozã Aorticã Strânsã si un alt bãrbat, de 82 de ani, din comuna Dumesti, care a decedat în dimineata de 26 august, suferind fiind si de HTA stagiul 3, Sechele AVC, Retentie Azotatã si Insuficientã Renalã Acutã.

Politistii sunt si ei pe baricade!

Politistii continuã sã actioneze integrat, împreunã cu celelalte structuri cu atributii în domeniul ordinii si sigurantei publice, în contextul prevenirii si combaterii rãspândirii COVID-19. În ultimele 24 de ore, peste 110 politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui si peste 45 de politisti locali au desfãsurat trei misiuni specifice. S-a verificat modul de respectare a mãsurilor si interdictiilor impuse în cazul a peste 190 de persoane. De asemenea, peste 35 de societãti comerciale/ PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdictiilor pe timpul Stãrii de alertã.

Apel cãtre vasluieni: respectati regulile pentru a evita infectarea

Respectati regulile de distantare socialã în cadrul întâlnirilor familiale si limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsã!

Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numãr mare de persoane, de tipul adunãrilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere, locuri de joacã!

Respectati cu strictete regulile de igienã personalã recomandate de autoritãti, pentru a vã proteja atât pe dumneavoastrã cât si pe cei apropiati!

Purtati masca de protectie, astfel încât nasul si gura sã fie acoperite, pentru a vã proteja atât pe dumneavoastrã cât si pe cei apropiati!

Apelati pentru recomandãri si alte informatii linia TELVERDE – 0.800.800.358. Numãrul TELVERDE nu este un numãr de urgentã, este o linie telefonicã alocatã strict pentru informarea cetãtenilor. Apelati 112 doar în caz de urgentã!

Informatii legate de COVID -19 puteti primi si la numãrul de telefon – serviciu de permanentã al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui – 0770.379.448.

Vã reamintim de asemenea si linia telefonicã TELVERDE – 0.800.800.165, numãr la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea mãsurilor stabilite în contextul COVID – 19.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ