spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Lupte în Consiliul Local pe taxe si impozite

- Advertisement -

Discutii aprinse între consilierii locali pe tema taxelor si impozitelor locale pentru anul 2010, dar mai ales asupra unei bonificatii care se poate acorda în cazul impozitului pe clãdiri. Primarul Vasile Pavãl a jucat o carte mare introducând un proiect prin care se spune “NU” hotãrât majorãrii taxelor si impozitelor. Consilierii au plusat cerând chiar mãrirea scutirilor la plata impozitelor pentru persoanele juridice însã acest fapt nu a trecut testul votului. Dreapta si stânga s-au confruntat, au fost discutii la limita scandalului iar primarul a fost pus pe fapte mari spunând chiar cã… va pleaca de la Primãrie! Cireasa de pe tort a fost pusã de câtiva cetãteni care l-au luat cu asalt pe edil.

TAXE DE CRZÃ. Municipiul Vaslui a pus-o de-un record: cel mai probabil va fi singurul oras din tarã care nu va avea în 2010 taxele si impozitele locale mãrite cu 20%, asa cum prevede o recentã Hotãrâre de Guvern care dã posibilitatea majorãrii acestora pentru consolidarea bugetelor. Initial, proiectul de hotãrâre propus de cãtre primarul Vasile Pavãl prevedea majorarea cu 20% numai a impozitului pe mijloacele de transport si pe cel al clãdirilor persoanelor juridice, celelalte impozite rãmânând la nivelul anului 2007, atunci când s-a produs ultima modificare. Cu toate acestea, consilierii au adus un amendament, în urma discutiilor avute în urmã cu douã zile, în comisiile de specialitate, care prevedea ca impozitul pentru mijloacele de transport sã nu sufere, la rândul sãu, nici o modificare. În momentul în care primarul Vasile Pavãl lua cuvântul în Consiliul Local rãmãseserã în discutie numai mãrirea impozitului pe clãdiri pentru persoanele juridice si bonificatiile, de fapt o scutire cu 10% la plata impozitului pe clãdiri pentru persoanele fizice si una de 5% pentru persoanele juridice, dacã acestea vor plãti impozitul pânã la data de 31 martie 2010. “Cred cã este pentru prima oarã când un ordonator de credite nu va face ceea ce Executivul a adoptat. Este vorba despre o hotãrâre de Guvern care ne dã posibilitatea ca sã mãrim taxele si impozitele locale cu 20%. Ori eu nu pot face acest lucru în momentul în care am criza aceasta economicã. Sunt oameni care si-au pierdut locurile de muncã, sunt patroni falimentari. Voi cãuta alte resurse pentru aducerea de venituri si îmi asum responsabilitatea acestei decizii”, a spus primarul Pavãl. În esentã primarul Pavãl a jucat, ieri, o carte mare, riscând enorm, deoarece va înregistra cu sigurantã scãderi în veniturile la buget. Pe de altã parte si-a îndeplinit un deziderat 100% social -democrat pe care l-a formulat în campania electoralã “Mai bine pentru cei multi!”. Va rãmâne de vãzut câtã abilitate va avea primarul pentru identificarea altor surse de venituri.

Pãun: “Hai sã tãiem coada la mâtã!”

PROPUNERI. Dupã discutii aprinse între consilieri în care s-au formulat diferite ipoteze falimentare pentru bugetul local, dar care au fost acceptate cu gândul la speranta gãsirii altor surse de venituri, s-a ajuns si la eliminarea majorãrii impozitului pe clãdiri. La discutiile despre bonificatii, consilierii s-au aprins din nou. Consilierii de dreapta au fost pentru ca persoanele juridice sã beneficieze de aceleasi drepturi ca si pesoanele juridice, adicã sã aibã o bonificatie, o scutire de 10%, si nu de 5%, asa cum era prevãzut în proiectul de hotãrâre. “Cred cã a ar fi oportun ca persoanele juridice sã beneficieze de aceleasi drepturi ca si cele juridice. Pe de altã parte, eu am semnale cã se cheltuie aiurea bani de cãtre Primãrie, dar nu vreau sã aduc exemple acum. Hai sã tãiem coada la mâtã. Primãria sã vinã cu un plan de mãsuri anticrizã!”, a spus, consilierul PD-L Ioan Pãun.

Pavãl: “Eu îmi iau lucrurile si plec acasã!

DISPERARE. Primarul Vasile Pavãl a explodat în momentul în care consilierii de dreapta au propus mãrirea bonificatiilor pentru persoanele juridice. Scutirile pentru persoanele fizice si juridice ar fi însemnat un total de aproape 20 de miliarde de lei, bani pe care bugetul local i-ar fi pierdut în ipoteza cã toti agentii economici si cetãtenii ar fi plãtit taxa pânã la 31 martie 2010. “Eu îmi iau lucrurile si plec acasã! Pãi ce sã mai fac la Primãrie dacã n-o sã fie bani? Cu ce sã asfaltez, cu ce sã repar o teavã? Eu am zis sã mentinem, sã înghetãm taxele, nu sã le micsorãm!”, a spus Pavãl. Pânã la urmã, consilierii de stânga au împiedicat propunerea consilieriilor PNL si PD-L, iar bonificatia pentru persoanele juridice va rãmâne la plafonul de numai 5%.

Cetãtenii: “Vrem apã pe Husului!”

VOX POPULI. La sedintã au fost prezente si trei femei care locuiesc pe strada Husului si care l-au luat cu asalt pe primar cerâd explicatii de ce nu toti locuitorii din zona aceasta nu au apã potabilã. “Trebuie sã aducem apã tocmai din zona Gura Bustei. La Lipovãt au apã dar noi, aici, la doi pasi de Primãrie nu avem!”, a spus una dintre persoane. “Nu a venit nici un ban pentru programul apã-canal. Am fãcut ceva reparatii si am tras câteva conducte noi de apã potabilã. Nu avem ce face, asteptãm cei 32 de milioane euro prevãzuti de acest program!”, le-a transmis primarul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.