spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
30-sept.-2023

Maestrul Marcel Guguianu vine astãzi acasã pentru totdeauna!

- Advertisement -

DOLIU LA BÂRLAD Inima maestrului Guguianu a încetat sã batã pe 12 iunie, cu numai douã sãptãmâni înainte de a împlini venerabila vârstã de 90 de ani. Astãzi, marele BÂRLÃDEAN, „bãdia” Marcel, va fi adus acasã, la Pavilionul „Marcel Guguianu”. Mâine, 15 iunie, odatã cu comemorarea marelui Eminescu, maestrul Marcel Guguianu, omul cu care am fost binecuvântati sã fim contemporani, va fi înmormântat la Bârlad, în cimitirul „Eternitatea”, loc unde îsi va gãsi pãrintii și împreunã vor fi de acum pentru eternitate.

Maestrul Marcel Guguianu este pentru Bârlad un simbol al iubirii de neam. Ultima sa dorintã a fost ca inima lui sã fie îngropatã, dupã moartea sa, în curtea Pavilionului „Marcel Guguianu” din orasul sãu natal. Sculptorul a dorit sã îi fie depusã inima, având un loc special pregãtit de maestru în sculptura „Rugãciune”, la capãtul Aleii Nemuririi. El si-a mai dorit ca medicul Mircea Beuran, unul dintre cei mai buni prieteni ai sãi, sã-i scoatã inima dupã deces. Marcel Guguianu este nãscut la Bârlad pe 28 iunie 1922. Din 1948 participã cu lucrãri de sculpturã la expozitii anuale si bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici. Se mutã în Bucuresti în 1956. A participat la expozitiile din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzealã, care-i poartã numele, la Contess Madelaine din New York, colectie care va fi adusã la Bârlad în curând. În 1992 a creat Fundatia „Marcel Guguianu”. Este membru al Bãncii Mondiale. În Bârlad autoritãtile locale au construit Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”, în zona centralã a orasului, vis-á-vis de Muzeul „Vasile Pârvan”, care adãposteste impresionanta sa colectie de opere realizate de el si donate municipalitãtii bârlãdene. Statueta sa „Ciocârlia” devine în 1995 emblema diviziei de culturã a Bãncii Mondiale, Washington. Este mentionat în celebrul Dictionar Who’s Who. În 2004 este numit Omul Anului de cãtre Institutul Biografic American si este trecut în „Top 100″ al artistilor lumii. A fost decorat de presedintele României, Ion ILiescu, în 2002, cu ordinul „Steaua României” în grad de cavaler, iar municipiile Bucuresti si Bârlad l-au numit „Cetãtean de Onoare”. Scoala de Arte si Meserii pe care a urmat-o maestrul Marcel Guguianu, cea de la Zorleni, poartã cu mândrie acum numele sãu, fiind denumitã Colegiul Tehnic <<Marcel Guguianu>>.

Ceremonia funerarã va avea loc la Bârlad

Marcel Guguianu va fi adus pentru a fi înmormântat la Bârlad, urmând a fi depus astãzi spre searã, la Pavilionul „Marcel Guguianu”. În aceste momente, se fac demersurile legale pentru a i se îndeplini ultima dorintã. Corpul sãu este la IML Bucuresti, unde medicul Mircea Beuran îi va lua inima maestrului pentru a o aduce împreunã cu el la Bârlad. Inima va rãmâne la Pavilion, iar maestrul se va odihni pentru vecie alãturi de pãrintii sãi, în cimitirul „Eternitatea” din Bârlad. Corpul neînsufletit va fi depus pe 14 iunie, la Capela Cimitirului „Bellu” din Bucuresti, unde la orele 13.00, în prezenta fostului presedinte al României, Ion Iliescu, si a oficialilor din Primãrie si din Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi oficiatã o slujbã de pomenire, urmând ca toti prietenii sãi din Bucuresti sã-si ia la revedere pe vecie de la marele OM, Marcel Guguianu. Apoi se va forma un cortegiu funerar, însotit de primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, maestrul urmând ca tot pe 14 iunie sã ajungã spre searã acasã, la Pavilionul „Marcel Guguianu”, unde va fi depus pânã vineri, 15 iunie. În ziua când se împlinesc 123 de ani de la moartea marelui poet national, Mihai Eminescu, marele sculptor bârlãdean, mândria orasului nostru, va fi condus pe ultimul drum, la cimitirul „Eternitatea” de întreg orasul si de mii de prieteni! Adio, maestre! Dumnezeu sã te odihneascã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.